Kvalifikacije za Europsko prvenstvo

Četiri pehara i svjetski rekord za hrvatske powerliftere

Teo Dragović

Natjecanju je pristupilo 9 natjecatelja iz Hrvatske i svi su se odličnim rezultatima uspjeli kvalificirati na Europsko prvenstvo.



U subotu, 26. ožujka, pokraj Tržišća u Sloveniji održano je “Slovenian Open Raw GPC Benchpress i Powerlifting” natjecanje. Kao što naslov govori, radi se o otvorenom međunarodnom prvenstvu u powerliftingu koje je ujedno i kvalifikacijski turnir za Europsko prvenstvo koje će se održati u Budimpešti u lipnju.


Natjecanju je pristupilo 9 natjecatelja iz Hrvatske i svi su se odličnim rezultatima uspjeli kvalificirati na Europsko prvenstvo. Riječani Igor Pavlić i Marko Kovačić – Kova, članovi Powerlifting kluba Rijeka, ne skrivaju zadovoljstvo postignutim rezultatima, organizacijom i cijelokupnim dojmom.


– Dojmovi su odlični. Bio sam prvi u kategoriji do 100 kg, za samo 5 kg bolji od Miloša Čečanovića iz Crne Gore. Nije se znalo tko će biti prvi do zadnjeg pokušaja na mrtvom dizanju kada sam uspio napraviti potrebnu razliku, kaže nam Marko Kovačić o osvojenom prvom mjestu u seniorskoj skupini i najnapetijem dvoboju natjecanja.




Igor Pavlić izborio se za drugo mjesto u najbrojnijoj kategoriji, juniori do 75 kilograma.


– Titula koja se dodjeljuje za najveću podignutu težinu u odnosu na tjelesnu masu mu je izmakla za jako malih 0.2 boda. Da se vagao bez majice, pehar bi bio njegov, objašnjava Marko.


Hrvatska delegacija pokazala se posebno dominantnom u konkurenciji juniora do 140 kilograma gdje je Vedran Čorak osvojio prvo mjesto u kategoriji do 100 kilograma, Petar Klančir u kategoriji do 110 kilograma i Milan Dotić u kategoriji do 125 kilograma. Milan Dotić je proglašen apsolutnim prvakom juniorske kategorije.


Predsjednik GPC Slovenije i organizator natjecanja, Gregor Janković, obranio je titulu svjetskog prvaka i pritom postavio novi apsolutni rekord s ukupnom podignutom težinom od 790 kilograma.



Powerlifting je sport u kojem se odmjerava snanga podizanjem utega u tri discipline: čučanj sa šipkom i utezima na ramenima, potisak šipkom sa ravne klupe (bench press) te mrtvo dizanje (povlačanje šipke s utezima s poda). U maniri sličnoj olimpijskom dizanju utega, natjecatelj ima tri pokušaja da u svakoj disciplini podigne maksimalnu moguću kilažu. Powerlifting natjecanja mogu biti RAW ili equipped. Unutar RAW powerliftiga smije se koristiti samo osnovna oprema: pojas i bandaže za koljena i zapešća dok Equipped powerlifteri imaju posebno izrađena odijela za svaku disciplinu u kojoj se natječu.



Ante Boras (drugi u kategoriji seniori do 110 kilograma) može se pohvaliti najvećom podignutom težinom na mrtvom dizanju tog dana – čak 310 kilograma. Ovaj rezultat računao bi se kao svjetski rekord da je Hrvatska članica GPC federacije no nažalost, situacija je nešto drugačija.


– U Hrvatskoj je powerlifting sport u začecima. Tek nedavno je ekipa “Nepoderivi crew” osnovala Powerifting klub Rijeka. Uz naš, nedavno je osnovan i klub u Zagrebu. Znači, imamo 2 kluba i tek smo u fazi organiziranja hrvatskih powerliftera kako bi mogli osnovati savez. U Sloveniji je powerlifting sport koji egzistira godinama. Imaju savez, održavaju natjecanja, sportaši su im kategorizirani u Slovenskom olimpijskom odboru, imaju sponzore i slično, kaže Marko na upit o odnosu i razlikama u powerliftingu između Hrvatske i Slovenije.


Marko se, pored powerliftinga, aktivno bavi bodybuildingom ali se ove natjecateljske sezone našao između dvije kategorije pa je vrijeme odlučio iskoristiti natjecanjem u powerliftingu i kombiniranjem dva pristupa vježbanju za novi koncept treninga, tzv. powerbuilding, kako bi dobio najbolje od oba sporta, što i potkrepljuje rezultatima. 


– Sad imamo 11 tjedana za pripremiti se za Europsko prvenstvo u Mađarskoj. To je svima koji su se u Sloveniji izborili za nastup trenutna okupacija, pa tako i meni, govori Marko o planovima za budućnost.