38. izdanje brdske utrke

Buzet je spreman za novi automobilistički spektakl, najveći u Hrvatskoj

Miroslav Krpan

Buzetske utrke nisu samo subotnji treninzi i nedjeljne bodovne vožnje, iz godine u godinu obogaćuje se program, pa tako i dan ranije u petak.



BUZET Utorkom u tjednu, pa tako gotovo četri desetljeća za redom, uoči perjanice hrvatskog oktanskog sporta, novinarima je predstavljeno 38. izdanje najveće, najstarije brdske i najznačajnije domaće automobilističke manifestacije ove godine pod imenom “INA Buzetski dani”, svojevrsnog Praznika automobilizma. U kultnoj Gostioni Most obitelji Marinac, novinarima su novosti uoči utrke prezentirali članovi Organizacijskog odbora.


Ovaj istinski oktanski spektakl u organizaciji Autokluba Buzet, nastao je danas davne 1982.godine, a ove će se godine 17. puta voziti u okviru FIA Europskog prvenstva na brdskim stazama..


– Zadovoljstvo mi je u ime građana Buzeta i okruženja izraziti dobrodošlicu svima koji će narednih dana, zaključno s natjecateljskim programom tijekom vikenda, pohoditi naš grad zbog ove veličanstvene sportske manifestacije koja je s vremenom prerasla sport, već je postala imidž, uz već gastronomski pseudonim „grada tartufa“ i u „grad automobilizma“. Utrka Buzetski dani sastavni je dio višednevnog bogatog i sadržajnog programa Dana Grada Buzeta, koja je sada već niz godina u okviru „Subotine“ zadržala svoj izvorni naziv, godinama već brend oktanskog sporta Starog kontinenta. Biti okružen istinskim zaljubljenicima u ovaj sport, za što mogu iskreno i subjektivno kazati, predstavlja čast i ponos. Termini oko utrke bukirani su već mjesecima u svim turističkim objektima šireg buzetskog okruženja. Zahvalan sam svima koji se trude ovu manifestaciju provesti po najvišim standardima, što ime našeg Buzeta tako svrstavaju u vrh europskog auto sporta. Prvenstveno mislim na neumorne sportske entuzijaste Autokluba Buzet, nositelja organizacijskih poslova koji je okupio vrhunski tim suradnika, zahvaljujući kojima dolazi do ovako kvalitetne priredbe. Vozačima uspješne i rekordne vožnje, a gledateljima želim užitak u svakom trenutku tijekom boravka u našem kraju kazao je Siniša Žulić, gradonačenik domaćina Grada Buzeta.




Znakovit jubilej 25.puta biti direktorom utrke upravo će ovog vikenda obilježiti legendarni i trofejni buzetski automobilist, a sad već četvrt stoljeća prvi čovjek sportskog programa utrke Branko Bašić koji nije krio zadovoljstvo.


Iz godine u godinu nadmašujemo broj sudionika. Prijavljen je rekordan broj vozača – 235 u konkurenciji bodovnih utrka i 35 u promo vožnji, uz napomenu da smo ovaj drugi broj ograničili prevenstveno zbog raspoloživog vremena koji moramo osigurati u subotu i nedjelju. Stižu vozači 13 zemalja Europe, među kojima je čak 97 hrvatskih automobilista. Iz redova tri istarska kluba najbolje će rezultate pokušati ostvariti 16 vozača. Rekorderi posljednjih godina i pobjednici buzetske utrke, ove godine djelitelji naslova prvaka Starog kontinenta, Talijani Simone Faggioli i Christian Merli matematički su svoj status osigurali u Ilirskoj Bistrici prije desetak dana, pa ovog vikenda ne stižu na posljednju 12. postaju FIA Europskog prvenstva. Nastupaju na domaćem tlu u Italiji za nacionalni primat, ali to ne znači da među sudionicima nema onih koji mogu i do novog rekorda, apsolutnog, odnosno Kategorije II formula i prototipova, kojeg već tri godine drži Merli u vremenu 2:04,689 minuta prosjećnom brzinom 144,388 km/sat, na stazi od Mosta do Peničića, dugoj 5.001 metar. Buzet će odlučiti o prvaku Europe Kategorije I, a dobrim dijelom „raščistiti“ situaciju hrvatske bodovne ljestvice uoči finala u Dubrovniku – kazao je Bašić.


Već nekoliko tjedana duž dionice koja se za vikend pretvara u trkaću stazu obavljaju se završni radovi .


Na pojedinim dijelovima postavljen je novi asfaltni sloj, ukupno oko 3.000 novih kvadratnih metara,oko 150 metara dvostrukih zaštitnih branika, a neizmjernu pomoć imamo u radu i doprinosu Županijske uprave za ceste i Istarskih cecta Pula, na čemu smo im zahvalni. Postavljene su već oznake za gledatelje, suce, zaštine zone, a neumorni ljubitelji brzina uređuju svoje postaje s kojih će uživati u istinskom spektaklu – istakao je tajnik utrke Marinko Krbavčić..


Utrka ima tradiciju, interes se prenosi s generacije na generaciju, vikend je moglo bi se kazati neradni, posvećen sportu, automobilizmu, užicima u brzinama, gastronomiji, druženjima, spektaklu. I neka tako ostane – riječi su doajena među predsjednicima, prvog čovjeka Autokluba Buzet Damira Rupene.


Buzetske utrke nisu samo subotnji treninzi i nedjeljne bodovne vožnje, iz godine u godinu obogaćuje se program, pa tako i dan ranije u petak:


U petak je najveća novost odvijanje tehničkog prijema vozila i verifikacija u samom centru Buzeta. Sva će vozila stići na predgled u neposrednu blizinu kružnog toka Trga Fontana, da bi verifikacija bila u istoimenom hotelu. Paralelno s tim programom, na središnjem dijelu odvijat će se bogat, raznovrstan i sadržajan edukativni i prezentacijski program, prvenstveno za mlade, škola sigurne vožnje i „Sigurno u prometu“ za različite uzrasne kategorije, u realizaciji HAK Pula-Rovinj, izložba vatrogasnih vozila i opreme, upoznavanje s opremom trkaćih vozila, predstavljanje novog automobilističkog Toyota Cupa, kao i izložba sportske opreme najtrofejnijeg F1 vozača Michaela Schumachera, izrađena u Hrvatskoj. To je samo dio bogatog cjelodnevnog programakazao je član Organizacijskog odbora Valmer Brenko.



Subota je dan treninga, nedjelja bodovnih vožnji, Buzet ovaj tjedan živi oktanski, slavi jedinstven u Hrvatskoj – Praznik automobilizma.


Organizatori su istakli vrijednu pomoć brojnih lokalnih subjekata, ali i poseban značaj medija koji ovu priredbu uspješno prate i promiviraju kroz sve oblike priopćavanja, čime ista dobiva na još većem značaju. Tome u prilog ide i kontinuitet, danas rijedak, susreta s novinarima, uvijek na istom mjestu i u isto vrijeme.