Mladiću, sretno!

Antonio Franko iz Kraljevice prvi hrvatski paratrijatlonac na EP: ‘Očekujem borbu za medalju’

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



ZAGREB Hrvatski paratrijatlonac Antonio Franko (26) u srijedu je otputovao u Valenciju gdje će 14. rujna kao prvi Hrvat nastupiti na Europskom prvenstvu u paratriatonu.


Franko će se natjecati u konkurenciji 11 paratrijatlonaca iz 10 zemalja koji moraju isplivati 750m, odvoziti bicikl 20km i otrčati sa sportskom protezom 5km.


“Nakon dvije godine bavljenja paraplivanjem uključio sam se u paratriatlon te postao prvi hrvatski paratriatlonac. Moj najznačajniji rezultat do sada je bilo treće mjesto na utrci Svjetskog kupa i to je ujedno i prvo postolje na Svjetskom kupu u povijesti triatlona i paratriatlona u Hrvatskoj”, kazao je 26-godišnji mladić iz Kraljevice.




Osim borbe za što bolji plasman, Franko će u Valenciji skupljati i bodove za plasman na POI u Tokiju 2020. godine, a na kvalifikacijskoj listi za POI trenutačno zauzima 11. mjesto.


“Svakom natjecatelju boduju se tri najbolja rezultata u razdoblju od 22. lipnja ove godine pa do 22. lipnja 2020. godine.


Što se tiče mojih šansi za nastup na POI mislim da su velike jer sam na svakom natjecanju bio u borbi za medalju i među pet najboljih paratriatlonaca u svojoj kategoriji. I od nastupa u Valenciji očekujem borbu za medalju, dok bi mi nastup u Tokiju bio kruna moje karijere,” kazao je Franko.


Franko se prije četiri godine, na nagovor pokojne i proslavljene paraolimpijke Milke Milinković, uključio u parasport. Prvo se okušao u paraplivanju kao član Plivačkog kluba Forca iz Rijeke.


Postao je članom hrvatske paraplivačke reprezentacije osvajavši medalje na državnim i međunarodnim natjecanjima. Bio je više puta državni prvak, a vlasnik je tri medalje na europskim sveučilišnim igrama, da bi se prije dvije godine odlučio za paratrijatlon u kojem je ostvario nekoliko značanih plasmana na međunarodnim natjecanjima.