Play off Europske lige

Velika noć na Kantridi: Benko, Kvržić i Vargić za povijest

Ivan Volarić

Nogometna euforija koja Rijeku trese već neko vrijeme, eksplodirala je na Kantridi u večerašnjih prvih devedeset minuta četvrtog kruga "play offa" Europske lige, u kojem su Riječani golovima Benka i Kvržića porazili veliki "Stuttgart". Slavlje je minutu prije kraja donekle pomutio Ibišević, koji je smanjio rezultat na 2:1. No unatoč tome, bit će ovo noć koju će svi navijači Rijeke dugo pamtiti



Čuda se ipak događaju! Veliki favorit izgorio je u grotlu Kantride nakon što je u 76. minuti Matjaž Kek dobio svojega Danka Matrljana u Leonu Benku, a u 87. minuti Adriana Fegica u Zoranu Kvržiću. Ivan Tomečak je centrirao, a Benko glavom poslao loptu kraj vratara Ulreicha na ista ona vrata gdje su davne 1984. godine Danko Matrljan i Adriano Fegic svojim pogocima bacili na koljena velikog »Reala«.


Jedanaest minuta kasnije Benko se našao u ulozi dodavača, a Kvržić realizatora. Dvojica igrača »Rijeke« vezali su čvor kompletnu obranu gostiju, te zajedno s vratarem Vargićem u naslovnoj ulozi ispisali jednu od najljepših stranica u europskoj klupskoj povijesti. Na nju neće mrlju baciti ni Ibišićevićev pogodak (podmetnuo je nogu i s nekoliko metara poentirao) u 89. minuti nakon kojega su istina umanjene riječke šanse u uzvratu za sedam dana na »Mercedes Benz Areni«. No, zar je netko realan uopće davao bilo kakve šanse nakon što je u Nyonu ždrijeb »Rijeci« donio najuglednijeg europskog gosta nakon »Real Madrida« i »Juventusa«? »Bijeli« nakon sinoćnje partije za pamćenje imaju barem pravo na nadu!


Trener Matjaž Kek uspio je u svojem naumu do odmora. Pojedinačno kvalitetnijoj momčadi uspio je do kranjih granica suziti manevarski prostor uslijed čeka se niti u jednom trenutku nije osjetila razlika između trećeplasirane momčadi Prve HNL i uglednom bundesligaša. Istina, Nijemci su više držali loptu u nogama, no sve to bilo im je dovoljno tek za jednu priliku i to kada je u 37. minuti Sakai pobjegao desnim bokom, a Getner natrčao na povratku loptu i preslabo tukao za dobro postavljenog Vargića.




»Bijeli« su silnim zalaganjem i visokom razinom trke više nego uspješno parirali uglednom gostu, te pokušavali kroz ukradenu loptu pronaći pukotine u najslabijem dijelu »Stuttgartove« momčadi – užoj obrani. Uspjeli su u tome u nekoliko navrata, štoviše po šansama »Rijeka« je do odmora zaslužila barem gol prednosti. U 6. minuti Tomečak se pravodobno pridodao Kvržiću na desnom boku u polukontri. Klasična suradnja beka i veznog bočnog igrača završila je rezantnim Tomečakovim ubačajem na visinu prve stative za Leona Benka, koji je zahvatio loptu iz prve, a vratar Ulreich reagirao refleksno, podigao ruke i izazvao uzdahe s tribina. Devet minuta kasnije Benko se našao u ulozi dodavača. Oštrim ubačajem gotovo s korner linije pronašao je na drugoj stativi natrčalog Kvržića koji nije najbolje zahvatio loptu. Da jest ni Ulreich vjerojatno ne bi mogao ništa. Seriju »Rijekinih« (polu)prilika zaključio je u 23. minuti Kvržić udarcem glavom nakon Alispahićeva udarca iz kuta. Lopta nije prošla daleko od lijeve vratnice. Kako je prvo poluvrijeme odmicalo tako su igrači »Rijeke« počeli gubiti dah. Šteta, jer stekao se dojam da je svaki organiziraniji prijelaz centra i izlazak na nepostavljenu zadnju liniju gostiju slutio na priliku da se pogotkom ukrasi spektakularna atmosfera na tribinama.


Nastavak je počeo kao i prvo poluvrijeme. Tomečakovim ubačajem na koji je Benko zamalo zakasnio glavom. Močinićevim ulaskom (umjesto Sharbinija) Kek je očito želio dignuti razinu trke svoje momčad koja je nakon 15 minuta nastavka sve teže pratila, ne previsoki, ali ipak bundesligaški ritam. »Rijeka« je s druge strane ostala bez jednog od rijetkih igrača čija nepredvidivost je iskakala iz tračnica radničke utakmice bez previše ljepote. Na tom tragu bila je i iduća Kekova izmjena. Pokrivač je odmjenio Alisapahića, a »Rijeka« zaigrala u rasporedu 4-1-4-1 s jasnom idejom da pokuša u prvom redu učvrstiti blok na sredini terena. Naprijed je i u prvom poluvremenu puno više toga ovisilo o pojedinačnom nego momčadskom učinku.


Negdje oko 70. minuta publika kao da je predosjetila ono što će se dogoditi četiri minute kasnije. Dodatni impulsi s tribina uvijek je dobrodošao momčadi kojoj ponestaje daha. Tek nakon vodstva »Rijeke« dojam je »Stuttgart« je dodatno stisnuo papučicu gasa, a onda je na scenu stupio vratar Ivan Vargić. U 76. minuti osujetio je Harnikovu, u 80. Ibišićeviću, a u 82. minuti priliku utakmice – udarac Maxima sa sedam, osam metara. U sučevoj nadoknadi vremena ponovo je Vargić spašavao svoju mrežu ispred Ibiševića nakon čega je moglo početi veliko slavlje na Kantridi. 



Stadion Kantrida. Gledatelja: 10.500. Sudac: Bas Nijhuis (Nizozemska) 7. Strijelci: 1:0 Benko (74′), 2:0 Kvržić (87′), 2:1 Ibišević (89′). Žuti kartoni: Kvržić (Rijeka), Cacau (Stuttgart)


RIJEKA: Vargić 8,5, Tomečak 7,5, Marić 7,5, Lešković 7,5, Škarabot 7 (od 77′ Boras -), Kvržić 8,5, Zlomislić 7,5, Maleš 7,5, Alispahić 7(od 69′ Pokrivač -), Sharbini 7 (od 61′ Močinić 7), Benko 8,5.


STUTTGART: Ulreich 6, Sakai 5,5, Schwabb 5,5, Rudriger 5,5, Molinaro 5,5, Boka 6, Gentner 6,5, Harnik 6 (od 85′ Abdellaoue -), Cacau 5,5 (od 69′ Maxim -), Leitner 6,5, Ibišević 6,5.



Slijedi još 90 minuta ovog dvoboja u Njemačkoj, no rezultat o kojem su sanjali samo optimisti, nudi nadu da bi se “Rijeka” mogla dokopati skupina Europske lige.


TIJEK SUSRETA—————————

0′ – Kantridom se ori “Volim te Rijeko!”. Planule su prve baklje na tribini, no na onoj na kojoj su smješteni njemački navijači.


1′ – Počeo je susret.


4′ – Ibišević se našao u izglednoj situaciji, no Lešković ispred njega izbija loptu.


6′ – Rijeka je umalo došla do ranog vodstva. Benko je tukao sa samo tri metra, no Ulreich je sjajnim refleksom odbio u korner.


7′ – S druge strane je uzvratio Cacau. Vargić je na mjestu.


17′ – Činilo se da će Leitner ubaciti, ali njegov je šut iz udaljenog slobodnjaka više nalikovao udarcu, koji je završio malo iznad Vargićevih vrata.


22′ – Marić je nakon ubačaja iz korner pucao glavom, no bez preciznosti. Već u idućem napadu ponovno s druge strane pokušava Leitner, no niti on nije ništa precizniji.


28′ – Najopasniji pokušaj Nijemaca dosad. Harnik je pokušao s kakvih 18 metara i srećom pogodio samo stativu. Istodobno je s bakljama te bijelim i plavim zastavama proključala zapadna tribina.


37′ – Nova izgledna situacija za goste, ali Vargić opet spreman.


45′ – Prvo poluvrijeme završilo je bez pogodaka.


46′ – U prvom napadu drugog dijela ubačaj u peterac gostiju, no Benko ne stiže.


48′ – Maleš je izgubio loptu, Ibišević povukao, a Zlomislić ga ruši – profesionalnim prekršajem.


61′ – Kek, čini se, zatvara igru. Umjesto Sharbinija ulazi Močinić.


67′ – Leitner je gađao iz daljine, Vargić se izvija i hvata loptu. Stuttgart ima nešto više od igre, no pravih prilika – onih stopostotnih – nema na nijednoj strani.


69′ – Iz igre izlazi Alispahić, ušao je Pokrivač.


71′ – Zatresla se riječka mreža, ali gol Harnika zbog zaleđa, srećom, poništava sudac.


74′ GOOOOL! 1:0 - Benko dovodi “Rijeku” u vodstvo! Ubacio je Tomečak s desne strane, a Benko glavom s nekoliko metara probušio mrežu Ulreicha.


77′ – Umjesto Škarabota, na teren ulazi Ivan Boras.


81′ – Ibišević je u trku pucao pod gredu, ali večeras iznimno raspoloženi Vargić loptu izbacuje u korner.


82′ – Vargić je još jednom spasio “bijele”. Harnik je dodao Maximu, ovaj je tukao sa samo nekoliko metara, ali vrata Riječana, uz strijelca Benka, postaje definitivni junak utakmice.


87′ GOOOOL! 2:0 - Zoran Kvržić zabija za velikih 2:0. Benko je s desna ušao u kazneni prostor, provozao njemačku obranu i plasirao za Kvržića koji zabija za veliku pobjedu “Rijeke”.


89′ GOOOOL! 2:1 - Riječani još nisu prestali slaviti novo vodstvo, a Ibišević je uspio iz neposredne blizine smanjiti rezultat. Riječani su tražili zaleđe, no zastavica pomoćnog suca ostala je dolje.


90′ – Igra se četiri minute sudačke nadoknade.


90’+3′ – Vargić spašava izjednačenje. Ibišević je izbio sam pred njega, no u dvoboju jedan na jedan, riječki vratar izlazi kao pobjednik.


—————————————————————–


I navijačka uvertira u susret bila je i više od sjajne – počevši od ekspresne prodaje ulaznica za Kantridu, sve do noćašnje akcije “armadaša”, koji su u gluho doba noći pred opatijskim hotelom Milenij pjesmom probudili igrače Stuttgarta. I naravno, pokazali im tek atmosfere što ih očekuje večeras podno stijena.


Ostatak je bio na odabranicima Matjaža Keka, među kojima je također vladalo sjajno raspoloženje.


– Ne treba ponavljati tko je favorit, ali naš je cilj biti bolji u dvije utakmice i ostati na europskoj sceni. Sportski je to i ljudski. Nećemo istrčati s bijelom zastavom. Nećemo skinuti gaće, izgledati dobro i biti sretni što nam je u goste došlo 1.200 Nijemaca. Uz svo poštovanje suparniku, respekt za klub iz Bundeslige, meni osobno najjače lige na svijetu. Ne zanimaju me tržišne i druge vrijednosti, sva filozofiranja, ne zanima tko igra za njih, odnosno ne igra, izjavio je uoči susreta Kek.



RIJEKA: Vargić, Tomečak, Marić, Lešković, Škarabot – Kvržić, Maleš, Zlomislić, Alispahić – Sharbini, Benko.


STUTTGART: Ulreich – Sakai, Schwaab, Rüdiger, Molinaro – Leitner, Boka, Gentner – Harnik, Cacau – Ibišević