Poraženi na natječaju

UEFA dala košaricu Hrvatskoj televiziji: Na HRT-u nećemo moći gledati Ligu država, kvalifikacije i Europsko prvenstvo u nogometu 2020.

Siniša Pavić

snimio Nenad Reberšak

snimio Nenad Reberšak

- Razlog tomu je sve veća komercijalizacija sporta te posljednjih godina sve prisutniji trend da kabelske televizije izdvajaju sve više iznose za televizijska prava, posebno nogometna, s čime se javni medijski servisi i članice Europske radiodifuzijske unije sve teže nose, zaključuje se u priopćenju HRT-a.



Utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu što se slijedeće godine igra u Rusiji, po svemu sudeći bimogle biti posljednje koje će ljubitelji nogometa u Hrvatskoj moći gledati na programu javne televizije. Kako su jučer priznali i s HRT-a, UEFA je odbila ponudu Hrvatske radiotelevizije za EURO 2020.


– Tijekom 2017. godine Europska unija nogometnih udruga (UEFA) objavila je natječaj za prodaju prava prijenosa utakmica Europskoga nogometnog prvenstva 2020. godine, kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo te novoutemeljene Lige država. Hrvatska radiotelevizija (HRT) sudjelovala je na natječaju s 20 posto većim iznosom od iznosa ponuđenoga za prošlo Europsko nogometno prvenstvo, no UEFA je odabrala drugoga ponuđača, koji u vlasništvu ima mrežu kabelskih televizija te mu prodala prava prijenosa za sve države bivše Jugoslavije.


Hrvatska radiotelevizija nije jedini javni medijski servis koji nije izborio pravo prijenosa za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. Razlog tomu je sve veća komercijalizacija sporta te posljednjih godina sve prisutniji trend da kabelske televizije izdvajaju sve više iznose za televizijska prava, posebno nogometna, s čime se javni medijski servisi i članice Europske radiodifuzijske unije (EBU) sve teže nose – kaže se u kratkom priopćenju što su ga jučer odaslali s HRT-a.




Taj drugi ponuđač je televizija Sportlub čije je program dostupan samo u paketima kabelskih operatera. Kako će, i hoće li uopće, HRT urediti odnose sa Sportklubom, hoće li se ipak domoći koje utakmice hrvatske reprezentacije i po kojoj cijeni, ostaje vidjeti. I nije, naime, ovo što se dogodilo toliko neočekivano, cijene prava prijenosa sportskih događanja odavno samo rastu, ali jest pomalo poražavajuće s obzirom da sve ove godine javni servis uporno gradi svoj imidž uvelike baš na sportskim događanjima.


Ima li programske i svake druge strategije javnog servisa bez da u programu ima nogometa, ostaje također posve otvoreno pitanje. No, našli su na HRT-u jučer ipak makar kakvu utjehu u činjenici da baš HRT prenosi ždrijeb za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. U petak, 1. prosinca, na Drugome programu s početkom u 15.30 sati, izravno iz Moskve, iz Kongresne pačlače Kremlin, javiti će se Drago Ćosić pa nam riječju i slikom objaviti protiv koga će to Vatreni istrčati na ruskim livadama za natjecanja po grupama. Ždrijeb za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji moći će se, dakako, pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.