Anketa

Tri bivša igrača važu izglede “bijelih” u borbi za naslov: Nužna pojačanja i bolji pristup u malim utakmicama

Ivan Volarić

Da je ova momčad bila u stanju iskoristiti Dinamove slabosti jesenas, sada bi bila najmanje na pet bodova prednosti! Budući da nije to nešto sugerira: momčad se treba pojačati! – tvrdi Zoran Ban



RIJEKA Damir Mišković je po mnogim stvarima (djelima!) zauzeo čelno mjesto u povijesti riječkoga nogometa, pa i po smjeloj izjavi da na proljeće kreće na naslov prvaka. Aktualni predsjednik »bijelih« prvi je čelnik kluba koji je javno uoči početka jedne dionice natjecanja najavio da je njegovoj momčadi cilj stići do onoga što do sada nije uspjelo niti jednoj generaciji nogometaša »Rijeke«.


Mišković nije zacrtao prvo mjesto kao imperativni cilj već kao jednu od želja u 2016. godini, međutim, ponovio je to vrlo odlučno u nekoliko posljednjih medijskih istupa što je sasvim dovoljno da izazove i određene odjek kako među navijačima, tako i među prvoligaškom konkurencijom. Miškovićeva ambicija je prirodna, na koncu usklađena s njegovim najavama na početku mandata pa i aktualnim stanjem na prvenstvenoj ljestvici gdje »Rijeka« zaostaje dva boda za jesenskim prvakom »Dinamom«. No, kao i uvijek ostaje dvojba koliko je to realno očekivati s obzirom na stanje u momčadi, ali i konkurenciju koja ne miruje.



Zašto će Rijeka biti prvak


ENTUZIJAZAMSilan entuzijazam i optimizam koji zrači iz Miškovićevih riječi sigurno će biti značajan motivirajući faktor za igrače i navijače. Uostalom, ponekad te do uspjeha može dovesti upravo silna vjera u ono što radiš i priželjkuješ. Ako  se još razbukta navijačka euforija…DINAMOOvosezonska momčad Dinama nije tako uvjerljiva u domaćem prvenstvu. Modri su jesenas posijali dosta bodova. Ukoliko se taj trend nastavi i  na proljeće, Rijekine šanse rastu, a posebno ukoliko se ostvare najave o prodaji nekolicine važnih kotačića Mamićeve momčadi. HAJDUKMožda gledano iz navijačkog zvuči malo paradoksalno, ali snažan Hajduk jedan je od osnovnih preduvjeta Rijekinog osvajanja prvoga mjesta. Utrka u troje itekako odgovara bijelima, društvo iz Maksimira morat će promatrati oba retrovizora što olakšava pretjecanje.REZULTATOva momčad je prošle jeseni uglavnom pobjeđivala izravne suparnike u borbi za sam vrh. Bijeli nisu izgubili u Maksimiru, a svladali su Dinamo pred svojim navijačima. Sve to daje odgovornima na Rujevici za pravo da se nadaju da mogu prvi presjeći ciljnu vrpcu.

Zašto Rijeka neće biti prva


KVALITETAKada se na vagu stavi pojedinačna kvaliteta, onda je bez dvojbi Dinamo u prednosti. Uostalom, Mamić ulaže puno više novaca u momčad od Miškovića pa je analogno tome svojem bratu Zdravku stavio na raspolaganje više kvalitetnih pojedinaca nego što ih ima Matjaž Kek. LOGISTIKASvi koji malo duže prate zbivanja u HNL vrlo dobro znaju da je dobar dio HNS-ovih resursa upregnut u uspjehe kluba iz Maksimira. Potpuno je jasno  koju će boju odabrati ljudi u crnom ukoliko budu morali birati između bijelih i modrih dresova. A upravo te nijanse mogu biti ključne.PRITISAKIgrači Rijeke proljetni dio sezone igrat će u ozračju velikih očekivanja što može biti kontraproduktivno. Miškovićeve najave koje za sada još nije potkrijepilo niti jedno zvučno igračko ime mogu kod navijača izazvati negativne efekte ako momčad ne krene s pobjedama od prvog kola.PROMJENEMomčad Rijeke doživjet će ove zime značajne promjene, posebno u onom najosjetljivijem dijelu momčadi – veznom redu. Sve to znači da će trener Matjaž Kek morati mijenjati način igre, a za to nema previše vremena što sobom obično donosi oscilacije u igri i rezultatima.




– Bit će teško boriti se s »Dinamom« za prvaka, ali na Rujevici imaju sve preduvjete da to ostvare – nudi svoje razmišljanje Damir Milinović, bivši kapetan »bijelih«, trenutno trener drugoligaša »Gorice«.


Ispunjeni preduvjeti


– Treba naravno prvo vidjeti tko od igrača ostaje, a tko dolazi – nastavlja Milinović. –  Ono što se sigurno mora popraviti su utakmice protiv malih klubova. »Rijeka« je bodovnu prednost koju je imala izgubila u tkz. malim utakmicama, a ne kažu zalud da se prvenstva dobivaju ili gube upravo u takvim susretima. Put do naslova ne vodi samo kroz pobjede u derbijima protiv »Dinama« ili »Hajduka«. Trener Matjaž Kek će morati nešto mijenjati u pristupu tim utakmicama. Svi ostali uvjeti za napad na naslov su prisutni,  od ozračja oko momčadi pa do uvjeta za trening koji nikada u povijesti kluba nisu bili bolji.  Međutim, prvenstvo se ne dobiva na uvjetima negona travnjaku u utakmicama! Nadam se da ćemo na proljeće gledati još bolju »Rijeku« koja će biti u stanju voditi s »Dinamom« utrku za naslov.


»Mlinka« je svjestan i da će puno toga ovisiti o kretanju igrača unutar »Rijekine« svlačionice tijekom zimskog prijelaznog roka.


– Niti jednom treneru nije drago ostati bez dobroga igrača, na koncu nove igrače treba ukonponirati, a to traži vrijeme. Vjerujem da će,  tko god dođe, doći ciljano i da će igrači koji dođu donijeti kvalitetu više. Sigurno da će otegotna okolnost u odnosu na jesen biti činjenica da je »Dinamo« bez Europe, dakle bit će koncentriran isključivo na HNL, međutim – kaže bivši branič »bijelih«.


Lijepe želje


Zoran Ban, bivši napadač »Rijeke«, koji je 90-tih preselio s Kantride u redove »Juventusa«, smatra da  ključ riječkih proljetnih ambicija leži u prijelaznom roku.


– Sigurno da predsjednik ima pravo tražiti da se pokuša osvojiti naslov prvaka, ali moje razmišljanje je  malo drugačije. Ako »Rijeka« želi stvarno napasti naslov, onda mora dovesti dva, tri igrača koja rade razliku. Uz dva, tri pojačanja možemo razmišljati o napadu na prvo mjesto. Pokazalo se da ova momčad nije u stanju iskoristiti povoljan trenutak,  ranjeni »Dinamo« na svim poljima. Da je ova momčad »Rijeke« to bila u stanju, sada bi bila najmanje na pet bodova prednosti! Budući da nije to nešto sugerira: momčad se treba pojačati! Neophodno je dovesti tri prava, gotova igrača koji svojim dolaskom odmah donose kvalitetu više i koji će svojim potezima rješavati utakmice. Po meni to je put kako doći do naslova prvaka i ostvariti san svih nas, pa i predsjednika. Lijepe su njegove želje, ali pitanje je što je realnost u ovom trenutku – kaže nekadašnji brzonogi napadač koji je po okončanju igračke karijere zaplovio menadžerskim vodama.


U prilog svojim tvrdnjama navest će jedan primjer iz HNL-a.


– »Dinamo« je  istekom jeseni dobivao utakmice isključivo na pojedinačnu kvalitetu. Kada ne ide Pjaci, krene Fernandezu ili Soudaniju, pa oni svojim pogotkom odvedu momčad do pobjede protiv »Istre 1961«, »Intera« ili nekog trećeg. U Maksimiru imaju širinu kvalitetnih igrača, a ta širina u konačnici donosi prvenstvo. Nema tu previše filozofije. »Rijeka« je jesenas ovisila o dvama igračima, Bezjaku i Tomasovu, ne kažem da su drugi igrači loši, dapače vrlo su dobri, ali nedovoljno da bi se pariralo »Dinamu« u borbi za prvo mjesto. »Rijeka« je zasluženo druga, a »Dinamo« je, ruku na srce, kvalitetniji i zato je prvi. Da bi se to promjenilo treba dovesti – pojačanja – uvjerava Ban.


Psiha igrača


Nikica »Dido« Milenković napustio je mjesto sportskog direktora »Rijeke« po dolasku Damira Miškovića u klub.  Naravno da je prati sve što se zbiva na Rujevici.


– Prije svega, predsjednik je najavio na svojem dolasku da će svake godine ići prema gore, odnosno da će se za tri godine boriti za naslov – podsjetio je nekadašnji branič »bijelih« iz 80-tih godina. – Mislim da je jesenas propuštena velika prilika da se napravi razlika jer »Dinamo« nije bio pravi. »Rijeci« nisu bile problem utakmice s »Dinamom« ili »Hajdukom« već s manjim ekipama. Igrače ne treba posebno pripremati za utakmice s »Dinamom«, to su ogledi u kojima su oni sami »našpanani«, ali ih treba pripremiti na utakmice s »Interom« ili »Osijekom«. Tu se mora više raditi. Nije mi jasno zašto se povučemo u Osijeku kod vodstva 1:0 ili zašto se ponekad mora dobiti gol da se napadne. To mi nikako ne ide u glavu. Nije to samo problem »Rijeke«, već i mnogih drugih klubova.


Možda je tako bilo u Osijeku, ali »Rijeka« je ove sezone odigrala nekoliko remija nakon što praktički nije izlazila iz suparničkih šesnaesteraca.


– Ima i takvih utakmica, međutim, bit priče je da se ako imaš kvalitetu moraš napadati i nakon što povedeš. Recimo, u Osijeku smo dali jedan gol i povukli se, umjesto da idemo dati drugi gol. U svemu tome veliki faktor je psiha igrača, oni su ti koji su ključni u toj priči. Igrači u tim malim utakmicama moraju pokazati da su pravi. Kek je napravio jako dobar posao do sada, ali ne igra Kek već igrači!


Možda se dio igrača jednostavno nije u stanju nositi s pritiskom borbe za sami vrh, a s obzirom na to da većina nikada nije osvajala naslove prvaka.


– Ima i to svoju težinu, pritisak je, ali moraš vjerovati u sebe i nastojati igrati isto vani i doma.  Jasno treba vidjeti i što će donijeti i odnijeti prijelazni rok – rekao je Milenković.Z2111K09