Španjolac u Ateni

Trener AEK-a Jimenez uoči ogleda s ”Rijekom”: Ohrabruje naš trijumf s Poljuda, ali ovo je druga priča

Ivan Volarić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA – Manuel Jimenez (53), Španjolac na klupi AEK-a, gotovo cijelu igračku karijeru proveo je u dresu starog riječkog znanca u euro-sudarima – »Seville«. Nekadašnji španjolski reprezentativni lijevi bek dijelio je svlačionicu i s aktualnim predsjednikom HNS-a – Davorom Šukerom. Ovo mu je drugi mandat na klupi AEK-a, vratio se u Atenu prošle zime. Dolazak na Rujevicu donio je neminovno pitanje: može li AEK s Jimenezom na klupi ponoviti uspjeh iz 2010. godine kada su »crno žuti« predvođeni australskim Hrvatom Josipom Skokom slavili na Poljudu 1:3, također u skupini Europske lige?


– Vjerujem da taj podatak može poslužiti kao određeno ohrabrenje, ali u prvom redu na terenu treba pokazati tko je bolji. Utakmica s »Hajdukom« u tom smislu pripada povijesti, treba svaki put iznova istrčati i dokazati da si bolji na travnjaku – govorio je 53-godišnjak rođen u seviljskom predgrađu Arahalu, koji je barem sudeći po onome što su prenijela dvojica prevoditelja (sa španjolskog na grčki, pa s grčkog na hrvatski), uoči utakmice s »Rijekom« prosipao klasičnu nogometnu demagogiju. Puno je govorio, a malo toga konkretnoga rekao…



Zaobišao je elegantno i pitanje grčkog kolege koji je bio vrlo direktan ustvrdivši da je ova utakmica AEK-u jedna od ključnih ukoliko se želi osigurati drugo mjesto u skupini i prolaz u drugi krug natjecanja. Prvo mjesto je kako gledano iz riječkog tako i atenskog kuta rezervirano za – »Milan«. – Nogomet je – nogomet. Svaka utakmica je bitna za sebe. »Milan« tek treba opravdati ulogu favorita na terenu. Svaka utakmica je sama po sebi jako bitna, na terenu će se pokazati tko će proći u iduću fazu natjecanja. Zadovoljan sam našim igrama u prvenstvu ove sezone, ali domaće prvenstvo je jedno, a u Europa nešto drugo. Meni je bitno da momčad kvalitetno radi – odgovorio je Jimenez i osvrnuo se na riječkih 7:0 protiv »Cibalije«, ali i dvije utakmice koje su »bijeli« ovoga ljeta odigrali protiv prvaka Grčke – »Olympiakosa«.

– Iz tih 7:0 se može isčitati da je »Rijeka« velika i jaka momčad i da moramo odigrati jako dobru utakmicu na Rujevici. »Rijeka« je odigrala veliku utakmicu na »Karaiskakisu«, jedako dobru utakmicu protiv »Olympiakosa« u Rijeci. Napravili su neke sitne pogreške i zahvaljujući njima ostali bez plasmana u skupine Lige prvaka.





Upitan je nastup Portugalca Simoesa, kažu grčke kolege da bi to moglo utjecati i na raspored koji će odabrati Jimenez.


– Vidjeti ćemo tijekom posljednjeg treninga da li će Simoes biti na raspolaganju. Ne vjerujem u to da od jednog igrača ovisi sustav. Bitnije mi je kako će igrati igrači od toga koji sustav ću upotrijebiti. Očekujem da se AEK na Rujevici pokaže u dobrom svjetlu, a onda će adekvatni rezultat doći kao posljedica naše igre – ustvrdio je trener AEK-a.