Pod riječkom urom

Trčimo u pomoć Šukeru za sto tisuća eura

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL



Na Dan JNA (22. prosinca) Davor Šuker, Damir Vrbanović i »capo di tutti i capi«, Zdravko Mamić, otvorit će »topničku vatru« osvete po svima onima koji na izbornoj skupštini HNS-a nisu svoj glas dali »kralju« Šukeru! Razumljivo, ako se obistini ono što Šukerovci najavljuju, da promjena neće biti. Sve će ostati po starom. Za očekivati je, bez obzira na izboreni plasman na mundijal 2018. godine (za što HNS-a nema nekih zasluga…) da će problemi koji izvorište imaju u nepovjerenju bujati do neslućenih razmjera. Ali, koga je briga za hrvatski nogomet, bitno je da se u Hiltonu živi faraonski.


Naslovi vrište, Šibenčani (NS Županija šibensko-kninska), prodali dušu vragu za 100.000 eura. Navijači su ogorčeni što se stalo za Šukera. Ante Kulušić, šef sudaca, povjerenik za kontrolore suđenja i član Izvršnog odbora H+NS-a, obradio je »svoj teren« umjesto Šukera. Donedavni čelnik šibensko-kninskog HDZ-a prvi je krenuo trčati u pomoć pobjedniku. Vjerojatno uz blagoslov vladajuće stranke. Šibenčani nisu htjeli čekati, taktizirati, poučeni lošim iskustvom od prije pet godina. Tada su se borili za promjene, žestoko stali uz Igora Štimca. Nakon njegova poraza (Nećeš, razbojniče!), NK Šibenik je ubrzo (2012. – 2013.), dekretom izbačen u treću ligu… Šibenčani su se sada uhvatili na udicu obećanja od 100.000 eura. Procijenili su, naime, da drugi kandidat Dario Šimić nema što ponuditi, a zbog toga ne može ni pobijediti. Koga briga za – promjene. Kome je stalo do poštenja i regularnosti u HNL-u, transparentnosti politike HNS-a.


Središte Rijeka, tri županije (Primorsko-goranska, Istarska i ličko-senjska), imaju isto toliko glasova na Skupštini, a klubovi s ovog područja, Rijeka i Istra 1961, imaju još svaki po dva glasa. Ako je cijena jednog glasa (pobjeđuje se s 30 od 59 skupštinarskih ruku ili listića), sto tisuća eura, ova regija može zaraditi lijep novac i recimo, spasiti Istru od bankrota, financijskog sloma, igrači nisu plaću dobili šest mjeseci!




Središte Rijeka (predsjednik Marijan Kustić) imat će jedinstven stav, ali za sada svi šute kao ribe i taktiziraju. Navodno nisu obvezni unaprijed se opredijeliti, dati potporu nekom od kandidata, već mogu to učiniti na samom glasanju. Primorsko-goranska županija, kojom ravna Damir Mišković, a tajnik je Ivan Peraić, održat će sastanak sutra. U rukama imaju vruć krumpir. Dinamit! Svi su za promjene u našem nogometu, za čistije i poštenije odnose, ali…


»Pamet u glavu, glas za Šukera > glas za mafiju, napisali su navijači Zadra. Funcuti, Bad Blue Boysi, Armada, Kohorta, Torcida… Protiv Šukera i Mamića, navijački otpor sve je jači. Ako Mamićeva mašinerija uspije (zar sumnjate?) izboriti status quo na skupštini 22. prosinca, posljedice za naš nogomet bit će još razornije od onih 17. prosinca 2010. godine kada je zaustavljen pohod Igora Štimca.


Davor Šuker je tek jučer na skupštini Zagrebačkog nogometnog saveza predsjednika Damira Vrbanovića (?) postao službeni kandidat za predsjednika HNS-a. Kao jedini kandidat, objasnit će Vrbanović neke zablude… To je njegova baza.


Šuker tvrdi da uz ZNS ima potporu još 13 županija (od 21), što znači, ako je točno, da će biti jedini kandidat! Navodno će mu danas podršku dati Karlovačka županija, nakon Šibensko-kninske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Moralni i čestiti ljudi. Sve ima svoju cijenu, a najtužniji je trenutak kada je i saznaš.


Svaka čast ljudima iz HNS-a, spremni su na sve, brzo se prilagođavaju promjena Zakona o sportu, vješto pronalaze rupe, ali najveće su bogatstvo odani ljudi. Svi zajedno s rukama u pekmezu. Kada Šuker dobije novi mandat, Mamić će odahnuti, svi »činovnici« trljati ruke i klanjati se »capo di tutti i capi«.


Najzanimljivije će biti pratiti osvete, obračun s izdajnicima. Gospoda, nakon 22. prosinca i nove Šukerove pobjede, nemojte više kmečati, nikad više ne spominjite suce i disciplinske komisije. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.


Zar nije neugodno dolaziti na stadione u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Koprivnici i slušati samo zvižduke i pogrdne riječ. U novinama i na tv postajama, čitati i slušati samo žestoke kritike. Slonovska koža.