Veliki uspjeh

TREĆA SREĆA Može li Gračanova selekcija konačno prekinuti crni hrvatski niz na EP-u mladih?

Ivan Volarić

Hrvatsko slavlje u San Marinu/www.hns-cff.hr

Hrvatsko slavlje u San Marinu/www.hns-cff.hr

Mlade reprezentacije Hrvatske u dva dosadašnja nastupa na završnicama kontinentalnih smotri (2000. i 2004.) još nisu ostvarile niti jednu pobjedu



RIJEKA Svaka čast izabranicima Zlatka Dalića, pričuvnoj momčadi koje je na Rujevici svladala trećerazrednu selekciju Jordana i ostvarila prvu pobjedu u međunarodnim prijateljskom utakmicama nakon mundijalskog srebra, ali za vijest dana, pa i mjeseca u hrvatskom nogometu zaslužni su mladi hrvatski reprezentativci. Izbornik Nenad Gračan sa svojim riječkim stožerom (Danijel Šarić, dr. Boban Dangubić….) pobjedom nad San Marinom i matematički je potvrdio plasman na EURO U-21 selekcija koje se održava iduće godine u Italiji. Pored Hrvatske i domaćina Italije to je zasada uspjelo još Španjolskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Srbiji i Francuskoj. Uskoro će biti poznati i preostali putnici, bilo kao pobjednici jedne od devet kvalifikacijskih skupina, bilo kroz dodatne kvalifikacije.


Iako hrvatski nogomet, posebno nakon što je A selekcija ostvarila povijesni uspjeh u Rusiji, uživa strahoviti međunarodni ugled, plasman mlade reprezentacije Hrvatske na završno kontinentalno natjecanje ipak spada u red iznenađenja. Nije u pitanju kvaliteta igrača, uostalom nikada nije ni bila, ali Hrvati na toj razini natjecanja jednostavno nikada nisu djelovali dovoljno ozbiljno da bi ih netko tako shvaćao. Uostalom, sve govori podatak da je ovo tek treći put da će momčad s HNS-ovim grbom nastupati na EURO-u mladih reprezentacija. U dosadašnja dva nastupa nisu se proslavili. Konkretnije, mlada hrvatska selekcija nije na EURO-u u Slovačkoj 2000. godine (izbornik Ivo Sušak) i u Njemačkoj četiri godine kasnije (izbornik Martin Novoselac) upisala niti jednu pobjedu u šest utakmica! Podsjetnika radi bile su to generacije Stipe Pletikose, Ivana Leke, Igora Bišćana, Igora Tudora, Tome Šokote, odnosno kasnije Eduarda Da Silve, Nike Kranjčara, Marka Babića…, dakle igračkih klasa koje su itekako dali svoj obol kasnijim rezultatima i uspjesima A selekcija.





– Čestitam izborniku Gračanu i svim mladim reprezentativcima na uspješno zaključenom kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo u Italiji i San Marinu. Ostvarili su povijesni uspjeh, s obzirom da smo dugo vremena čekali i željeli taj plasman, i vjerujem da ova talentirana generacija ima priliku još jednom osvjetlati obraz hrvatskog nogometa te da će igrati važnu ulogu na završnom turniru. Oni su zalog za budućnost i ponosni smo na njih – poručio je Davor Šuker, predsjednik HNS-a na službenim stranicama saveza i na neki način pred Nenada Gračana i njegove suradnike stavio mali imperativ uoči EURA u Italiji.


Ova iznimno darovita generacija jednostavno ima obvezu razbiti crni niz i ostaviti malo dublji trag na kontinentalnoj smotri, odnosno potvrditi svoju kvalitetu i prije nego što završe tamo gdje će ih većina sigurno završiti u redovima A selekcije.


– Vrlo je bitno za hrvatski nogomet da idemo na Europsko prvenstvo s ovako talentiranom generacijom. Mislim da ne trebamo brinuti za hrvatsku nogometnu budućnost – izjavio je Gračan nakon uspjeha u San Marinu.


Inače, iako su izbornik i njegovi najbliži suradnici Riječani ovo bi mogao biti prvi EURO bez igrača poniklih u školi nogometa HNK Rijeke. Podsjetnika radi, 2000. godine na popisu ondašnjeg izbornika Ive Šuška bila su čak šestorica igrača ponikla u omladinskom pogonu Rijeke, Dario Smoje, Boško Balaban, Andre Mijatović, Renato Pilipović i Goran Brajković, odnosno sedmorica pridoda li im se Dalibor Višković, koji je stigao na Kantridu iz Buja kao izlazni junior. Četiri godine kasnije Martin Novolosec u Njemačku je poveo Sinišu Linića. Na posljednje kvalifikacijske utakmice U-21 selekcije Nenad Gračan pozvao je samo jednog igrača Rijeke – Petra Mamića. Lijevonogi branič, koji je stigao ljetos iz Intera iz Zaprešića, ponikao je u omladinskom pogonu Dinama.