Kvalifikacije za SP

Šesta sreća? Uzvratnu utakmicu između Grčke i Hrvatske u nedjelju u Pireju sudi Nizozemac Bjorn Kuipers

Hina

arhiva NL

arhiva NL



Uzvratnu utakmicu dodatnih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. u Rusiji izmedu Grčke i Hrvatske u nedjelju na stadionu Georgios Karaiskakis u Pireju sudit ce Nizozemac Bjorn Kuipers.


Do sada je za nas bio sretan.


Sudio nam je pet puta i nemamo niti jedan poraz. Četiri puta smo slavili, a jednom remizirali uz ukupnu razliku pogodaka 11-3.




Već jednom nam je sudio u dodatnim kvalifikacijama. Sudio je uzvratnu utakmicu protiv Islanda u “baražu” za SP u Brazilu. Hrvatska je pobijedila 2-0 i izborila World Cup, no Mario Mandžukic je na toj utakmici zaradio crveni karton.


Prvi put “vatrenima” je sudio u kvalifikacijama za EP 2012. godine u gostujućoj pobjedi protiv Latvije 3-0.


Sudio je i u našoj pobjedi protiv Irske 3-1 na EP-u u Poljskoj i Ukrajini.


Vodio je i dvoboj na San Siru protiv Italije u kvalifikacijama za EURO 2016. Bila je to utakmica na kojoj su “briljirali” hrvatski huligani, a na koncu je dvoboj završio bez pobjednika (1-1).


Posljednji put nam je sudio na EURO-u u Francuskoj prošle godine u pobjedi protiv Španjolske 2-1 u skupini.


Kuipers je vodio i utakmicu U-21 reprezentacija Grcke i Hrvatske u kvalifikacijama za EP 2009. godine. U sjajnom susretu igranom u Ateni hrvatska vrsta je slavila 4-3, a junak utakmice bio je Ante Rukavina postigavši dva gola u posljednjih pet minuta utakmice. Iz te momčadi danas su u reprezentaciji još samo Domagoj Vida i Dejan Lovren.


Nizozemac je bio arbitar i na utakmici Varteks – Tirana (1-1) 2006. godine.


Kuipers je na Fifinoj listi sudaca od 2006. godine, a tri godine kasnije je uvršten u elitnu skupinu sudaca.


Zanimljivo, vlasnik je tri supermarketa i jednog frizerskog salona, a njegov otac je takoder bio sudac, ali u nižim ligama.


Osim velikog sportskog rezultata, plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. donio bi Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) i veliku financijsku dobit.


Samo za plasman na World Cup Hrvatska bi zaradila osam milijuna dolara što je oko 52 milijuna kuna. Međunarodna nogometna organizacija (FIFA) će i svakom sudioniku SP-a nadoknaditi i troškove za pripreme u iznosu od 1,5 milijuna dolara.


Svaki novi korak dalje na World Cupu donosi i novu zaradu. Ispadanje u osmini finala donosi 12 milijuna dolara, poraz u četvrtfinalu16 milijuna dolara, četvrto mjesto 22 milijuna, treće mjesto 24, drugo mjesto 28, a svjetski prvak će zaraditi 38 milijuna dolara.


U odnosu na prošli SP u Brazilu, FIFA je povećala nagradni fond za svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine na 400 milijuna dolara što je porast od 12 posto.


Dodajmo kako je Njemačka na SP-u u Brazilu za prvo mjesto zaradila 35 milijuna dolara, dok će pobjednik World Cupa u Rusiji dobiti tri milijuna više.