Trener Intera

Samir Toplak: Rijeka više nije stroj koji melje suparnika

Ivana Vaupotić

Samir Toplak

Samir Toplak

Oni su veliki favoriti, ali igraju na mahove. Nadam se da ćemo iskoristiti taj njihov prazni hod – kaže Toplak



ZAPREŠIĆ Koji luđak bi išao igrati s »Rijekom« na Rujevici da kod sebe ima odgovarajuće uvjete? To je jedino pitanje za sve autore zločestih komentara – poručuje trener »Intera« Samir Toplak uoči današnjeg četvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa s »Rijekom«. Ta je utakmica trebala biti odigrana u Zaprešiću, ali je zbog natopljenog travnjaka prebačena na Rujevicu. Inicijativa za promjenu domaćinstva stigla je iz redova »Intera«, a dežurni dušebriznici tu su vidjeli pogodovanje aktualnom osvajaču duple krune.


– Da se razumijemo, »Rijeka« je veliki favorit i nama bi zbog toga odgovaralo da se igra na nešto lošijem igralištu. Međutim, sadašnje stanje našeg igrališta nije za nogomet. U takvim uvjetima igrači bi mogli gadno nastradati i zato je prebacivanje utakmice na Rujevicu predstavljalo jedinu razumnu odluku – dodaje Toplak.


Naravno, to ne znači da su Zaprešićani prekrižili svoje ambicije. Na kraju krajeva, »Inter« je osvajač prvog Kupa u samostalnoj Hrvatskoj, zbog čega to natjecanje za klub nosi posebnu draž.


– Želimo proći u polufinale, to svakome mora biti jasno. U zadnjih devet utakmica doživjeli smo samo jedan poraz, i to na gostovanju kod »Dinama«. U momčadi je sve sjelo na svoje mjesto, puni smo samopouzdanja i vjerujemo da možemo iznenaditi »Rijeku«. Prije mjesec dana smo osvojili bod na Rujevici, a taj rezultat bi nam u Kupu donio produžetak, možda i jedanaesterce – dodaje 47-godišnji stručnjak iz Kneginca, koji će danas na raspolaganju imati sve igrače.Povrh toga, Zaprešićani se nadaju da bi im na ruku mogao ići i psihološki trenutak. – Iako je do kraja prvenstva ostalo još dosta utakmica, mislim da je svakome tko prati naš nogomet jasno da »Dinamo« ima ogromnu bodovnu prednost koju će teško ispustiti. Prema tome, »Rijeka« kroz Kup spašava sezonu i ima imperativ pobjede. Kod nas ne bi smjelo biti pritiska takve vrste, mi na Rujevicu dolazimo rasterećeni. Osim toga, kod »Rijeke« se osjeća fizički i psihički zamor, što je i normalno nakon turbulentne jeseni koju su imali – objašnjava Toplak.U zadnja dva mjeseca Zaprešićani su osjetno poboljšali igru u obrani, što se posebno osjeti u ogledima s jačim suparnicima. U nedavnom prvenstvenom ogledu na Rujevici »Rijeka« im je stvorila samo jednu stopostotnu priliku, a ista stvar se ponovila i u srazu s »Dinamom«.

– Jako sam zadovoljan tom fazom igre. No, sada moramo biti opasniji u napadu. Želimo odvesti utakmicu u što veću neizvjesnost da »Rijeka« postane nervozna. Ponavljam, oni su veliki favoriti, ali »Rijeka« danas nije stroj koji melje suparnika cijelu utakmicu, kao prošle sezone. Oni sada igraju na mahove, a ja se nadam da ćemo znati iskoristiti ta njihova razdoblja praznog hoda – zaključuje Toplak.