Račun bez krčmara

SVI BI U RIJEKU: Čelnici St. Gallena najavili su invaziju svojih navijača na Rujevicu

Orlando Rivetti

Navijači St. Gallena najvatreniji su u Švicarskoj

Navijači St. Gallena najvatreniji su u Švicarskoj

Puno navijača Rijeke moći će put Švicarske, a predstavnici St. Gallena su najavili i svoje navijače na Rujevici. U velikom broju, jer zanimanje je veliko - kaže Luka Ivančić, generalni direktor Rijeke koji je bio na ždrijebu u Nyonu, te kontaktirao s predstavnicima Švicaraca



RIJEKA Novi generalni direktor HNK Rijeke Luka Ivančić nazočio je zajedno s Urošom Stanićem, šefom marketinga, na ždrijebu trećega pretkola EL u Nyonu koji je “bijelima” za suparnika donio boljega iz ogleda švicarskog St. Gallena i norveškog Sarpsborga.


– Zadovoljan sam, jer su na kraju bile ostale samo dvije kuglice. Jedna s brojem pobjednika susreta St. Gallen – Sarpsborg i druga s Basaksehirom! Šanse su bile, dakle, 50-50 da izbjegnemo Basaksehir i uspjeli smo. Odradili smo sastanke s predstavnicima oba kluba. St. Gallen je blizu Züricha, imaju odličan travnjak na stadionu od 17,5 tisuća ljudi. Puno navijača Rijeke moći će put Švicarske, a predstavnici St. Gallena su najavili i svoje navijače na Rujevici. U velikom broju, jer zanimanje je veliko. Druga je priča s Norvežanima. Grad je smješten sat i pol vožnje od Osla. Logistički veoma zahtjevno putovanje. Imaju stadion od 6,5 tisuća ljudi, prvi put su u Europi, mladi su klub, postoje samo deset godina, prošle sezone igrali su finale Kupa Norveške, u prvenstvu osvojili treće mjesto – rekao je Ivančić.


St. Gallen u četvrtak igra s Norvežanima, a u nedjelju u drugom prvenstvom kolu švicarske lige protiv Siona od 16 sati. Rijekini »snimatelji« imat će prilike u četiri dana dobiti jasnu sliku pojedinačnih vrijednosti, kao i snagu kolektiva.




– Jedan je od najstarijih švicarskih klubova, nikad na vrhu, ali uvijek vroma blizu najboljih. Igraju značajnu ulogu. Znaju oscilirati, ali ako su dobili Basel to je znak da su u dobrom ritmu. Nisu atraktivni, ali Riječani moraju biti oprezni… – kazat će Miroslav Blažević, koji je desetljećima radio u Švicarskoj.


– Nema lakih suparnika u Europi. Svi su gladni uspjeha. Svaka utakmica krije puno zamki. Ne znam ništa o Norvežanima, ali jasno mi je koliko su opasne švicarske momčadi. Očekujem da prođemo u uzvratu na Rujevici. Je li bolje igrati prvu utakmicu na gostovanju, zavisi o tome kako će sve na kraju završiti – reći će Damir Mišković, predsjednik Rijeke i naglasiti.


– Naši će igrači dati sve od sebe, na krilima prepune Rujevice, silne energije navijača, očekujem da izborimo play off Europske lige. Nije važno tko će biti s druge strane, Švicarci ili Norvežani. Nešto se i Rijeku pita u ovoj priči – podvukao je Mišković.


Srećko Juričić igrao je prve europske utakmice Rijeke prije 40 godine. Protiv Wrexhama, Beverena, Beerschota… Pa nešto kasnije Juventusa i Real Madrida… Kao sportski direktor dočekao je tri izdanja skupne faze Europske lige, pretkolo Lige prvaka.


– Imamo puno iskustva. Svaki je suparnik plutajuća mina, i onaj za kojega ste uvjereni da je slabiji, zato maksimalna mobilizacija. Puno toga ovisi o nama, kako ćemo odigrati. Sigurno je da Švicarci ili Norvežani nisu iz kruga klubova ranga Basaksehira, ali ne smijemo zanemariti tradiciju St. Gallena. Rijeka će biti spremna uhvatiti se u koštac s bilo kojim suparnikom – rekao je Srećko Juričić.