O igri Tricolora

SUBAŠIĆ ANALIZIRA FRANCUZE Mbappe je brži od Vespe!!!

Marko Cvijanović

Kylian Mbappe / Foto Reuters

Kylian Mbappe / Foto Reuters

Ma, kod njega se na prvom treningu vidjelo da će biti ekstra klasa. Motorika, brzina, snaga, a sve zna… Nego, nešto je drugo  mene oduševljavalo od prvoga dana kada sam ga upoznao. Dečko je bio nevjerojatno pristojan, radišan, vrijedan… Baš nikad ništa nije izvoljevao, glumio neku zvijezdu – kaže Subašić



MOSKVA Ako netko poznaje francusku reprezentaciju, onda je to nedvojbeno prvi vratar »kockastih« i »Monaca«, Danijel Subašić. Uostalom, među »tricolorima« su dvojica sadašnjih i još dvojica bivših suigrača, Sidibe i Lemar, odnosno Mbappe i Mendy. Od sve četvorice samo je Kylian Mbappe u najozbiljnijim planovima Didiera Deschampsa, ali… Taj katkad vrijedi za četvoricu.


– Mbappe je strašan igrač, a bit će još bolji – kaže Subašić, koji je pratio Kylianov igrački razvoj još od njegovih mladenačkih dana.


– Ma, kod njega se na prvom treningu vidjelo da će biti ekstra klasa. Motorika, brzina, snaga, a sve zna… Nego, nešto je drugo mene oduševljavalo od prvoga dana kada sam ga upoznao. Dečko je bio nevjerojatno pristojan, radišan, vrijedan… Baš nikad ništa nije izvoljevao, glumio neku zvijezdu čak i kada je stekao status u momčadi. Uvijek je bio vrlo skroman, samozatajan. Pa… On jedini nije bio s nama na proslavi naslova prvaka. Bio je maloljetan, možda ga nisu pustili roditelji, ha, ha, ha…


Silovit i brz




»Suba« iz prve ruke zna kako izgleda Mbappe u najboljem izdanju…


– Kako izgleda? Brži je od Vespe, ha, ha, ha… Ne, nikad nismo radili neka brzinska testiranja, ali ona u njegovom slučaju i ne trebaju. Pa prostim okom se vidi da je duplo brži od svih, u tri metra ostavi te dva metra. Strašno je silovit, brz, neugodan, brz s loptom što je vrlo važno u nogometu.


Sljedeće pitanje nameće se samo po sebi: je li ga moguće zaustaviti i na koji način?


– U igri jedan na jedan to je jako teško, pogotovo na širokom prostoru. Međutim, najvažnije je da cijela momčad bude kompaktna kada se brani, da uvijek budemo blizu jedni drugima, da stojimo usko. Evo, Vida i Lovren su odigrali fenomenalan turnir, ali ne bi bili tako uspješni da cijela momčad nije igrala obranu tako dobro. Nemote brinuti, bit ćemo mi dobri. Ako smo mogli zaustaviti Messija ili Kanea, moži ćemo zaustaviti i Mbappea. samo moramo djelovati kao momčad. U tom slučaju ne bojimo se nikoga.


Naravno da nije samo Mbappe taj kojega treba uvažavati u francuskoj momčadi, nisu slučajno »tricolori« dohvatili finale na drugom uzastopnom velikom natjecanju.


– To bez daljnjega. Ma, pogledajmo samo sve te igrače, svi igraju u najboljim klubovima. Ne znaš odakle bi počeo, a gdje bi završio kada bi počeo nabrajati njihova imena. Griezmann, Giroud, Umtiti, Kante, Dembele… Samo, nemojmo zaboraviti da i mi imamo Modrića, Rakitića, Mandžukića, Perišića… Nismo ni mi za baciti, jel’ tako?


Vidimo se u finalu


Kaže »Suba« da se svakodnevno dopisuje sa svojim suigračima u »Monacu«. Naravno da među njima nema zle krvi, dapače.


– Zanimljivo je bilo na kraju prvenstva, francuski reprezentativci u »Monacu« i ja razgovarali smo o nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji i prije odlaska jedni smo drugima rekli: »Vidimo se u finalu!«. Kao da smo znali. Čujem li se s njima. Imamo jednu zajedničku grupu, malo zafrkancija i tako to. Jako sam sretan što finale Svjetskog prvenstva igram protiv reprezentacije iz zemlje gdje sam doživio naljepše trenutke u svojoj klupskoj karijeri. To će za mene biti poseban osjećaj. Čujem se redovito s mojim oružarem iz »Monaca«, koji je ujedno i oružar francuske nogometne reprezentacije, poželjeli smo jedan drugome sreću. Nadam se da će njemu trebati više nego meni.


Zanimljivo je da su čelnici »Monaca« često Danijelu Subašiću dovodili konkurenciju kojoj je u CV-u bio zapisan sljedeći argument: nastup u finalu Svjetskog prvenstva. Pa ipak, s gola ga nisu uspjeli maknuti ni Nizozemac Maarten Stekelenburg, ni Argentinac Sergio Romero.


– Valjda mi više nikoga neće dovoditi nakon što ću u nedjelju i ja odigrati finale Svjetskog prvenstva. Dosta je više, brate, ha, ha, ha…