Prijateljski ogled u Sloveniji

Rijeka bolja od Kopra: Krstanović pogodio prvu pobjedu u pripremama

Ivan Volarić

U oba poluvremena »Rijeka« je bila bolja momčad, ali za razliku od prvoga poluvremena, kada je domaći vratar Simčič spasio svoju momčad od rezultatsko potopa, »bijeli« nisu bili konkretni



KOPER Ivan Krstanović je ponovo zabio i osigurao prvu pobjedu svojoj momčadi u zimskim pripremama. »Rijeka« je svladala drugu momčad slovenskog prvenstva – Kopar zaostaje dva boda za jesenskim prvakom Mariborom –  nakon sasvim pristojnog prvog poluvremena i nešto slabijeg nastavka.


U oba poluvremena »Rijeka« je bila bolja momčad, ali za razliku od prvoga poluvremena, kada je domaći vratar Simčič spasio svoju momčad od rezultatsko potopa, »bijeli« nisu bili konkretni. Zakazala je »laka konjica« Kvržić – Kramarić – Sharbini, trojac umjetnika koji je valjda nije uspio zagrijati motore na koparskih nula stupnjeva. Teško je reći je li utakmicu na Bonifiki počela momčad koja će u utorak krenuti u ogled s Osječanima i koja nije loše izgledala. Odgovor na to pitanje samo Kek zna.


»Rijeka« se svidjela do odmora, nije blistala, ali bila je pragmatična, nastojalo se s dva, tri dodira ući u završnicu i u tome se nerijetko uspijevalo. Kek je izveo momčad u rasporedu 4-4-2 s »teškom artiljerijom« u vršku napada, duetom Krstanović – Benko. Iza njih djelovali su Jugović, Maleš, Močinić i Alispahić. Dopao se do odmora Maleš, djelovao je kao nekad – mirno s loptom i moćno u fizičkom smislu. Razgradio je većinu koparskih pokušaja. Na bokove nije stigao, a jedino tamo je bilo problema. Uostalom, u 18. minuti domaći su upravo zahvaljujući Pučkovom proboju po desnoj strani stigli do jedini prilike. Njegov pokušaj centaršuta netko od bijelih braniča u pokušaju bloka skrenuo je u gredu. Sve prije i poslije toga bilo je u znaku kvalitetnijih gostiju.





Stadion Bonifika. Gledatelja 150. Sudac: Robert Ponis (Koper). Pomoćnici: Habibović (Gračišće) i Patarič (Izola). Strijelac: 0:1 Krstanović (28′),


KOPAR: Simčič, Halilović, Blažić, Šme, Čovilo, Črnigoj, Guberac, Pučko, Galešić, Ivetić, Nukić. Još su igrali: Hasić, Gregorič, Andrejašić, Štulac, Žibert, Palčić, Arčon, Lotrič, Štrojmajer, Pilčić, Adam, Reja, Posavac i Smrtnik.


RIJEKA: Vargić – Mujanović, Knežević, Marić, Bertoša – Jugović (od 52′ Sharbini), Močinić (od 48′ Brezovec), Maleš, Alispahić (od 37′ Kvržić, od 81′ Ajayi) – Krstanović (od 66′ Moises), Benko (od 53′ Kramarić).



Počelo je prilikom Krstanovića u 2. minuti nakon dodavanja Benka. Prvo je njegov udarac završio u bloku, a drugi je odbio najbolji igrač »Kopra« u prvih 45 minuta vratar Vasja Simčič, pojačanje pristiglo iz »Gorice«. Novi Krstanovićev pokušaj u 28. minuti završio je – pogotkom. Većinu posla obavio je Benko, koji je ukrao loptu Gubercu, navukao na sebe stopere, a onda povratnom loptom Krstanovića gurnuo pred Simčiča. Uslijedio je dobro odmjereni lob udarac po kojem je lopta odsjela u mreži – 0:1.


U 33. minuti ponovo je pokušao Krstanović na dodavanje Jugovića, ali je loptu koja je putovala u rašlje izvukao Simčič u korner. Kek je pak u 37. minuti izvukao iz igre Alispahića, uveo na lijevu stranu Kvržića. U 40. minuti Jugović je po lijevoj strani izbacio Benka čiji atraktivan volej iz prve ljevicom Simčič brani. U samom finišu poluvremena Močinić je presjekao loptu na sredini igrališta, produžio do Maleša, koji milimetarski precizno gurnuo u šansu Benka. Napadač »bijelih« je u srcu kaznenog prostora »izlažnjakao« svoje čuvare, no ponovo je u odsutnom trenutku Simčič bio u pravo vrijeme na pravom mjestu, te je pravoremenim istrčavanjem ušao u udarac.


Domaći trener, Talijan Vanoli, promijenio je na odmoru kompletnu momčad (uveo je bivšeg igrača Rijeke Dražena Pilčića). Kek je pak ubrzo uveo Brezovca umjesto Močinića, pa tražio osvježenja u vršku napada (Benko/Kramarić), odnosno na bočnim pozicijama (Sharbini/Jugović; Kvržić je otišao desno, Sharbini lijevo). Iako je na travnjak istrčala jedna kompletno nova momčad u žutim dresovima gosti su bili rastrčaniji i agresivniji, ali silno nekonkretni u završnici. Nakupilo se puno tehničkih pogrešaka, pogrešnih dodavanja u odsutnom trenutku. Kek je uvođenjem Moisesa umjesto Krstanovića promijenio rsapored iz 4-4-2 u 4-3-3. Maleš je djelovao ispred obrane, desno je bio Brezovec, lijevo Moises, a trojka Kvržić – Kramarić – Sharbini u napadu. Međutim, ni ta kombinacija nije donijela drugi pogodak. Indisponirani Kvržić i neprimjetni Sharbini nisu uspjeli stvoriti višak i servirati loptu Kramariću. U 76. minuti blizu premijernog pogotka u bijelom dresu bio je Moises, koji nije uspio pogodio nebranjenu mrežu nakon što je vratar Husič sustigao jednu loptu na korner liniji i prekratko ispucao. Bila je to jedina prilika u nastavku s obje strane.