Vatreni derbi

REMI NA RUJEVICI: Bočkaj iz slobodnjaka poništio Hebera u derbiju kojega su obilježili sudac Jović i bolji Osječani

Denis Frančišković

Igračima Rijeke ne može se spočitati na velikoj borbenosti i želji/R. BRMALJ

Igračima Rijeke ne može se spočitati na velikoj borbenosti i želji/R. BRMALJ

"Bijelima" se ne može ništa spočitati na planu srčanosti, borbe i želje. No, na planu igre gosti su bili puno konkretniji i opasniji, Riječani nisu uspjeli obuzdati njihov čvrsti gard. Rijeka je igrala dobro samo na refule, ali često je udarala "glavom u zid", nije imala rješenja za brzi protok lopte i blok Osječana.



RIJEKA Rijeka i Osijek podijelili su bodove u šlageru sedmog kola, nakon kvalitetnog derbija koji se pretvorio u utakmicu punu naboja i u fokus gurnuo suca Frana Jovića, gosti su, podvuče li se crta ostavili bolji dojam. I zadržali vrijedan bod prednosti pred “bijelima” kojima se ne može ništa spočitati na planu srčanosti, borbe i želje.


No, na planu igre gosti su bili puno konkretniji i opasniji, Riječani nisu uspjeli obuzdati njihov čvrsti gard.


Rijeka je igrala dobro samo na refule, ali često je udarala “glavom u zid”, nije imala rješenja za brzi protok lopte i blok Osječana.




No, puno sadržajniji nastavak nije mogao početi bolje za Riječane. U 57. minuti Pavelić je s desnog boka uputio fantastičnu dijagonalu za Hebera, Malenica zaspao, a Heber još bolje uklizao i pospremio loptu u mrežu – 1:0.


Bio je to bljesak nakon kojeg se činilo da će poteći prava Rijeka. No, Osječani nisu tako mislili…



No, puno sadržajniji nastavak nije mogao početi bolje za Riječane. U 57. minuti Pavelić je s desnog boka uputio fantastičnu dijagonalu za Hebera, Malenica zaspao, a Heber još bolje uklizao i pospremio loptu u mrežu – 1:0.


Bio je to bljesak nakon kojeg se činilo da će poteći prava Rijeka. No, Osječani nisu tako mislili…


Šansa Escovala


Naprotiv već tri minute kasnije Sluga i Kvržić zajedničkim uklizavanjem spriječili su Bočkaja da poravna omjer.


Ipak osokoljeni gosti u 64. minuti uspjeli su izjednačiti. Opet u režiji odličnog Bočkaja koji je iz slobodnjaka s 20 metara uputio vrhunski udarac, lopta je u luku zaobišla živi zid i odsjela u kutu nemoćnog Sluge – 1:1.


Utakmica je dobila još više na ritmu, a samo dvije minute kasnije Escoval je mogao donijeti Rijeci novo vodstvo. Nakon kornera ostao je sam, dobro tukao glavom, ali Malenica je uspio primiriti loptu.



Već od prve minute vidjelo se da će Osječani biti “tvrd orah” za “bijele”.


Gosti su krenuli otvorenog garda i hrabro, a Rijeka se i nije baš najbolje snalazila u igri povremenog polupresinga sastava Zorana Zekića.


Vidjelo se da se Riječani teško oslobađaju osječke “omče”, a u nekim trenucima visokog presinga domaći su igrali i preriskantno.


Dojam je da se u njih uvukla neka nesigurnost…


U prvom dijelu Osijek je ostavio puno bolji dojam, premda je Rijeka imala najbolju, stopostotnu priliku.



U uvodnim trenucima najveći problem za “bijele” predstavljali su ubačaji Bočkaja, iz jednog takvog u 13. minuti Škorić je tukao u riječki blok.


Bio je to još jedan neuspješan pokušaj gostiju.


A onda se u 15. minuti dogodila situacija koja je izazvala buru protesta kod Osječana.


Marić je dobro gurnuo loptu za Mudražiju, on izašao ispred Sluge i tukao, a riječki vratar odbio loptu koja je pogodila Mamića u ruku.


No, Jović se nije oglasio…



Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 5.127. Sudac: Fran Jović (Zagreb) 5,5. Strijelci: 1:0 Heber (57′), 1:1 Bočkaj (64′). Žuti kartoni: Grahovac, Pavičić (Rijeka), Bočkaj (Osijek).


RIJEKA: Sluga 6, Pavelić 6,5, Punčec 6,5, Escoval 6, Mamić 5,5, Grahovac 6 (od 84′ Čanađija -), Capan 6,5 (od 69′ Lončar 6), Gorgon 6,5, Pavičić 6,5, Heber 7 (od 59′ Kvržić -), Puljić 5,5.


OSIJEK: Malenica 6,5, Grgić 6,5, Škorić 6,5, Gutieri 6,5, Janža 6, Pušić 6, Mudražija (od 90′ Šorša -), Hajradinović 6, Bočkaj 7,5 (od 84′ Ćavar -), Henty (od 75′ Kamenar -), Marić 6,5.



Sporna situacija


Bili su to trenuci kada je Zekićev sastav preuzeo inicijativu i pomalo suvereno zavladao travnjakom.


Ipak u 22. minuti Pavičić je majstorski podvalio loptu Heberu koji je još bolje pročitao njegovu namjeru, utrčao i našao se sam pred vratarom i tukao, ali Malenica je odlično reagirao izbacivši loptu u korner.



U 30. minuti dogodila se sporna situacija na drugoj strani, kontakt Škorića i Mamića u kojem je riječki igrač pao, no uz uzaludne i kratke proteste domaćih igra se nastavila.


I onda pet minuta prije kraja prvog poluvremena druga velika šansa Osječana u kojoj je našao Marić ostavši sam na desnoj strani šesnaesterca. Sluga je krenuo sam prema njemu, a lopta fijuknula iznad grede.



 Rezultati 7. kola: 


Inter – Istra 1961 1:2Gorica – Dinamo 0:1Hajduk – Rudeš 3:1S. Belupo – Lokomotiva 2:5

Rijeka – Osijek 1:1


1. Dinamo 7 5 2 0 11:4 17 2. Osijek 7 4 2 1 15:8 14 3. Rijeka 7 3 4 0 14:7 13 3. Lokomotiva 7 4 1 2 14:7 13 5. Gorica 7 3 1 3 11:9 10 6. Slaven Belupo 7 1 4 2 11:14 7 7. Hajduk 7 1 4 2 9:12 7 8. Inter 7 2 1 4 10:15 7 9. Istra 1961 7 1 2 4 7:15 5 10. Rudeš 7 0 1 6 5:15 1