Miro Iličić

Pobjeda na Šibenikom je dokaz da ova momčad Orijenta 1919 ima potencijala

Igor Duvnjak

Miro Iličić/Foto Arhiva NL

Miro Iličić/Foto Arhiva NL

Svakako da možemo bolje, uvijek ima prostora za napredak, samo to treba pokazivati kroz treninge, raditi jače i onda će se sve to vratiti - kaže mladi napadač "crvenih"

RIJEKA Po onoj tko čeka i dočeka, mlada momčad Orijenta 1919 je dočekala svoj prvi drugoligaški pun pogodak nakon povratka u ovaj viši rang natjecanja. Pritom je ulovila krupnu dalmatinsku lovinu, u drugoligaškom Jadranskom derbiju, u uvertiri duela Rijeke i Hajduka kao krimejska bura otpuhala je vodećeg Šibenika koji je na ovdašnji travnjak doputovao s bogatom »dotom«, s maksimalnim učinkom u prva tri kola. Raspoloženi i silno motivirani domaći crveni su ih međutim obezvrijedili taktički nadmudrivši goste hermetički zatvorenom obranom pred budnim golmanom Carlom Berkovićem. Ne samo istaknuti stoperi nego i cijela momčad, od bokova preko sredine terena pa nadalje, je krajnje odgovornom igrom sasvim otupila oštricu šibenskog napada. Gostujući pokušaji su na koncu ispadali kao dječačka igra s pištoljem na vodu. Na drugoj strrani su domaći čekali i dočekali svoj trenutak, kada je Miroslav Iličić pogodio mrežu za vrijednu pobjedu.– U svlačionici smo se dogovorili da se malo povučemo iza centra i čekamo njihovu grešku kako bi ih mogli kontrirati – obrazlaže Iličić namjere svoje momčadi provedene u djelo na radost brojnih navijača. – I dogodila se ta greška. Ennio Travaglia mi je dao odličnu loptu i to smo pretvorili u pogodak. 

Zakucao loptu


Taj gol je priča za sebe, uklapa se u dojam s proteklih utakmica prema kojemu krimejski travnjak postaje boutique lijepih poteza i pogodaka. Nakon duela s Lokomotivom i dva efektna gola, sada je autogram pod lijep loptački tekst stavio Iličić, rođeni napadački talent, momak 1998. godišta čije znanje mnogo obećava i koji svojim igrama najavljuje još sličnih poteza poput ovih kada je pored šibenske obrane izvana efektno zakucao loptu u rašlje.– Šibenčani su pogriješili u sredini, naš posljednji vezni igrač je uzeo loptu, dodao mi je. Vidio sam Travagliju kako s boka ide u sprintu, spojio sam ga. Navukao je na sebe dvojicu igrača i odigrao mi je povratnu loptu i ja sam pogodio golmanov suprotni kut.Zakucavanje lopte u mrežu je diglo na noge oduševljene domaće navijače koji su pozdravili potez o kojem će se još pričati preko tjedna po krimejskim ulicama. Tko onog časa ne bi bio u koži mladog napadača, samo on zna kakav je osjećaj zadovoljstva postići tako važan gol pred tako popunjenim tribinama.– To je neopisiv osjećaj. Trebate zabiti gol da bi osjetili tu atmosferu i taj doživljaj. Spominjane atmosfere je itekako ugodna tema za raspravu na stadionu Krimeje. Tribine su bile ispunjene navijačima koji su bili famozni »dvanaesti igrač« domaće momčadi, Red fuckersi i ostali zdušno su bodrili crvene. 

Vrhunska atmosfera


– Atmosfera je stvarno vrhunska, od kada sam došao u Orijent 1919, prije godinu i pol dana. Dečki na tribinama su stalno s nama, dolaze i na svako gostovanje. Oni nas nikada neće ostaviti same. Na svemu tome smo im zahvalni. Orijent 1919 ima pet osvojenih bodova nakon četiri kola.




– Dva boda iz tri utakmice, kada se pogleda tablica, ne djeluju baš bajno, ali s druge strane od tri utakmice u dvije nismo bili poraženi te bi neki rekli da je i to jako dobar rezultat. Sada, s ovom pobjedom možemo reći da je ovo na startu čak jako dobar rezultat. U četiri utakmice u tri smo neporaženi, osim toga i u onoj jedinoj kada smo izgubili, imali smo priliku pobijediti. Ali, lopta je okrugla i to se okrene. Pun pogodak sa Šibenikom je Iličiću i suigračima najbolja inspiracija pred iduće zahtjevne nastupe na drugoligaškim terenima.


– Naravno da je to inspiracija. Pobijediti Šibenika, koji za kojeg svi znamo kakva je ekipa, koji ima i prvoligaških igrača, klub koji želi ući u Prvu ligu, sve to zajedno je dokaz da dobro radimo i da da ovdje ima puno potencijala i da smo dobra ekipa. Posljednji nastup govori da ova momčad Orijenta 1919 raste i igra sve bolje, da napreduje.


– Svakako da možemo bolje, uvijek ima prostora za napredak, samo to treba pokazivati kroz treninge, raditi jače i onda će se sve to vratiti.