Nastavak pozitivnog niza

PREOKRET U OSIJEKU Rijeka na krilima Antonija Mirka Čolaka stigla do pobjede uz dobru igru

Ivana Vaupotić

Riječko slavlje u Osijeku/D. LOVROVIĆ

Riječko slavlje u Osijeku/D. LOVROVIĆ

Nakon okruglih 650 dana Rijeka je ove subote u Gradskom vrtu stigla do prvenstvene pobjede i završila utakmicu sa svih jedanaest igrača na terenu. Naime, prošle sezone Riječani su na dva gostovanja kod Osijeka zaradili tri crvena kartona i uknjižili dva poraza. Sada su, pak, pružili najbolju partiju pod vodstvom Igora Bišćana i golovima Antonija Mirka Čolaka savladati jakog suparnika.



OSIJEK Nakon okruglih 650 dana Rijeka je ove subote u Gradskom vrtu stigla do prvenstvene pobjede i završila utakmicu sa svih jedanaest igrača na terenu. Naime, prošle sezone Riječani su na dva gostovanja kod Osijeka zaradili tri crvena kartona i uknjižili dva poraza. Sada su, pak, pružili najbolju partiju pod vodstvom Igora Bišćana i golovima Antonija Mirka Čolaka savladati jakog suparnika.


Već u prvom napadu Rijeka je stvorila problem domaćinu. Nakon centaršuta Hebera s lijeve strane osječka obrana ostala je u raskoraku, pa je golman Marko Malenica morao pomalo panično izbijati loptu. Bilo je to u desetoj sekundi utakmice, a vrlo brzo se ispostavilo da Rijeka namjerava držati čvrsti blok pred svojim golom i čekati priliku za kontru.


Snimio Denis LOVROVIĆ


Snimio Denis LOVROVIĆ





No, nakon samo osam minuta igre Bišćan je morao u hodu mijenjati plan, i to zahvaljujući kardinalnoj grešci Petra Mamića koji je posegnuo za najgorim mogućim rješenjem kada je samo trebao gurnuti loptu do Simona Sluge. Umjesto toga, Mamić je rukom pokazivao Slugi gdje treba istrčati, kao da ga kontrolira joystickom, i odigrao je pas prema tom mjestu, točno u for Tomislavu Šorši – 1:0.


Primljeni gol natjerao je Rijeku na nešto otvoreniju igru, a takav gard donio je nekoliko gužvi u kaznenom prostoru suparnika. U 19. minuti razvila se kontra “tri na dva” koja je u startu puno obećavala. Međutim, u ključnom trenutku Zoran Kvržić gurnuo je prejaku i nepreciznu loptu za Alexandera Gorgona, i ta je prilika otišla u nepovrat. Bišćanu je za utjehu ostalo saznanje da je njegova momčad u tom razdoblju preuzela inicijativu i zagospodarila terenom.


Tako je u 22. minuti Malenica kratko odbio loptu nakon udarca Hebera s četrnaest metara, a na taj “otpadak” je prvi natrčao Čolak. Na veliko veselje svojih suigrača, domaći golman uspio je ustati sa zemlje i blokirati novu opasnost po svoju mrežu. Beskompromisni gard gostiju ponudio je “Osijeku” dosta prostora za protunapade, a to je potpuno otvorilo utakmicu.


Ipak, Rijeka se uspješno nosila sa svime što je suparnik pokušao. Zapravo, jedina prava prilika za Osijek u prvom dijelu bila je ona darovana za vodstvo. S druge strane, Rijeka je diktirala tempo, a u 43. minuti stigla je i do zasluženog izjednačenja. Nakon kornera s lijeve strane Čolak se vinuo zrakom na osam metara od gola, u visini prve stative, i glavom usmjerio loptu u suprotni kut – 1:1.


Na početku drugog dijela dalo se vidjeti da Rijeka ne namjerava mijenjati “način rada”. Tako je u 47. minuti Kvržić gurnuo odlično odmjerenu duboku loptu za Čolaka, a Malenica je pravodobnim istrčavanjem uspio otkloniti opasnost. Nešto kasnije Heber je centaršutom s lijeve strane pronašao Kvržića čiji je udarac glavom sa sedam metara domaći golman uspio odbiti.


Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da je to bila samo kratkotrajna odgoda egzekucije. Nakon udarca kuta Marijan Ćavar tragikomično je u padu zaustavio loptu na vrhu peterca kod prve stative, što je Čolaku bilo dovoljno za munjevitu reakciju. Udarac punom nogom iz sve snage označio je novu promjenu na semaforu – 1:2.


Iako je do kraja ostalo još više od pola sata, taj trenutak označio je kraj nadanja za Osijek koji nikako nije uspijevao spojiti tri uzastopna dodavanja prema naprijed. S tribina Gradskog vrta počeli su stizati gromoglasni zvižduci, potencirajući nemoć domaće momčadi. Doduše, Dario Župarić je u 60. minuti napravio grešku i servirao loptu Mirku Mariću, ali osječki napadač je iz mrtvog kuta pogodio samo vanjski dio mreže.


Kako je vrijeme prolazilo, tako su domaći uspjeli uspostaviti kakvu-takvu terensku ravnotežu. Osim toga, nakon prekida su na mišiće stvorili dvije-tri prilike. Za nešto više od toga nisu imali ni snage ni moći. Gosti su, pak, u 79. minuti mogli otkloniti sve dvojbe, ali Malenica je odličnom reakcijom na Kvržićev udarac potvrdio da je ove subote bio jedini raspoloženi igrač u redovima Osijeka.


U završnici utakmice domaći igrači počeli su nabijati “balone” u kazneni prostor suparnika, tražeći gol vrijedan izjednačenja. Igrala se 88. minuta kada je Marić u skoku uspio provući loptu pored Sluge i razigrati maštu navijača “Osijeka”. No, Stjepan Lončar uspio je intervenirati na crti i sačuvati bodove.



 Stadion Gradski vrt. Gledatelja: 2.143. Sudac: Mario Zebec (Varaždin) 6,5. Pomoćnici: B. Križarić (Čakovec), Crnčić (Čakovec). Strijelci: 1:0 Šorša (8′), 1:1 Čolak (43′), 1:2 Čolak (55′). Žuti kartoni: Pušić, Kamenar, Ćavar (Osijek), Mamić (Rijeka). 


OSIJEK: Malenica 8 – Šorša 6, Škorić 5,5, Guti 5,5, D. Lončar 5,5 – Ćavar 5 (od 76′ Špoljarić -), Pušić 5 (od 46′ Kamenar 5,5), Mudražija 6 (58′ Bočkaj -) – Hajradinović 5,5, Marić 5, Boban 5,5.


RIJEKA: Sluga 7 – Raspopović 6,5, Župarić 6,5, Punčec 7, Mamić 6 – Pavičić 7, S. Lončar 7 – Kvržić 7, Gorgon 6,5 (od 90′ Grahovac -), Heber 7 (od 80′ Acosty -) – Čolak 7,5.