Svjetsko prvenstvo u Rusiji

POČELO JE POČELO: Glazba, nogometne legende, Papina poruka i prvo uhićenje. Svjetsko prvenstvo je otvoreno

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Na žalost, ne prolazi sve u veselju i razdraganosti. Palo je i prvo uhićenje u Rusiji. Uhićen je aktivist za prava LGBT osoba Peter Tatchell, koji u Rusiju stigao iz Velike Britanije. On će biti prvi koji će upoznati novograđene prostorije ruskih zatvora.



Otvorena je najveća nogometna smotra svijeta. Pred tribinama moskovskog stadiona Lužniki, kapaciteta 81.000 gledatelja, na otvorenju je nastupila svjetska zvijezda Robbie Williams, kojeg je pratila jedna od ruskih pjevačkih zvijezda, sopranistica Aida Garifullina.


Prepuni stadion dočekao je i taj trenutak. Ruska reprezentacija ugostila je Saudijsku Arabiju. Prva je to utakmica na prvenstvu i prva u skupini A.


Nogometna groznica obuzela je milijune i milijune gledatelja širom svijeta, a oteti joj se nije mogao čak niti papa Franjo. Na svom službenom Twitter profilu papa je napisao: “Šaljem svoje pozdrave svima koji prate SVjetsko prvenstvo u nogometu koje počinje u Rusiji. Nadam se da će ovaj veliki sportski događaj doprinijeti pozitivnoj atmosferi prijateljstva i zajedništva.”




– Jeste li spremni. Ja sam spreman. Ne mogu dočekati. Neka Svjetsko prvenstvo počne. Sretno svima, napisao je veliki Pelle, nogometna legenda Brazila.


Na otvorenje su iz daleka stigli i navijači Saudijske Arabije, koji su klicali svom timu na moskovskim ulicama.


Na žalost, ne prolazi sve u veselju i razdraganosti. Palo je i prvo uhićenje u Rusiji. Uhićen je aktivist za prava LGBT osoba Peter Tatchell, koji u Rusiju stigao iz Velike Britanije. On će biti prvi koji će upoznati novograđene prostorije ruskih zatvora.


Tatchell je protestirao zbog zlostavljanja LGBT osoba u Rusiji i kampanje protiv gay ljudi koja se vodi u Čečeniji. Bio je to prosvjed na koji je stigao samo jedan čovjek, organizator, ali svejedno je pritvoren zbog neprijavljenog skupa.


Svjetska javnost se time neće zamarati. Svjetsko prvenstvo ide dalje. Lopta kojom je izveden prvi udarac posebna je; ruski astronauti nosili su je u svemir. Zovu je – svemirska lopta. Valja se nadati da će i prvenstvo biti organizirano na “svemirskom nivou”.


Najpoželjniji nogometni trofej donesen je na stadion nešto prije otvorenja.


Sama ceremonija otvorenja počela je s Tchaikovskim, u izvedbi violinista Yurija Bashmeta i pijanista Daniila Trifonovog.


Na teren je izišao Robbie Williams, ali i jedna nogometna legenda – Ronaldo.


Putinu u goste stigli su i prijatelji, lidei Armenije, Azerbaijana, Bjelorusije, Bolivije, Sjeverne Koreje, Kazahstana, Kirgistana, Libanona, Moldavije, Paragvaja, Paname, Ruande, Saudijske Arabije, Tadžikistana i Uzbekistana. Spisak gostiju, lidera država, govori puno o aktualnoj političkoj situaciji u svijetu.


Ali koga briga. Počelo je Svjetsko prvenstvo.