Treća HNL - zapad

Nogometaši Orijenta 1919 pred punim tribinama svladali Maksimir

Ivan Volarić

Ispunjene krimejske tribine vidjele su dobru utakmicu

Ispunjene krimejske tribine vidjele su dobru utakmicu

Strijelci za domaće  Fumić (5') i Gerc (33'), a goste Žugaj (50'). Vidas pocrvenio u 79. minuti. 



RIJEKA U 5. minuti desnim bokom projurio je najbolji pojedinac susreta Mateo Monjac. Povratna lopta upućena u gostujući kazneni prostor nije odmah pronašla svoj cilj, no na odbijanac je natrčao Florian Fumić, a nekoliko stotina gledatelja koji su u redu strpljivo čekali na ulaznice (prodano je svih 500 ulaznica pa je dio navijača pušten besplatno na tribine), ostalo uskraćeno za prvijenac nogometaša »Orijenta 1919« na otvaranju nove trećeligaške sezone. U 33. minuti scenarij je bio vrlo sličan. Monjac se sjurio po desnoj strani prema gostujućem kaznenom prostoru, no ovoga puta njegova lopta je stigla tamo gdje je i bila upućena: na vrh peterca gdje je natrčao Vedran Gerc i uklizavanjem pospremio loptu u mrežu. Za nešto više od pola sata igre nogometaši »Orijenta 1919« osigurali su prvu pobjedu na povratku u Treću HNL – zapad iako je u tim trenucima utakmica bila daleko od riješene.


Trener gostiju Goran Gajzler (imao je s tribina podršku prijatelja iz Malinske Roberta Prosinečkog), nije nakon što je semafor pokazivao 1:0, a ni 2:0 za »crvene« gubio glavu. Stalno je svojim igračima ponavljao da budu mirni i strpljivo, kroz igru pokušaju doći do pogotka. Gosti su zagospodarili terenom (očito su im Krimejčani svjesno prepustili sredinu terena), a takav pristup im se isplatio u 50. minuti kada je Žugaj natrčao na odbijenu loptu od vratara Popovića i zakucao je u mrežu za 2:1. Sredinom nastavka utakmica se potpuno otvorila. Gosti su preselili zbivanja na domaću polovicu i tražili drugi pogodak, a Krimejčani strpljivo čekali prilike iz kontre za treći pogodak. Imali su čak četiri meč lopte prije nego što je Vidas neoprezno u 79. minuti zaradio crveni karton i priskrbio navijačima »crvenih« trenutke strijepnje u završnici utakmice.



 Stadion na Krimeji. Gledatelja: 700. Sudac: Filip Meglić (Krapinske Toplice) 6,5. Strijelci: 1:0 Fumić (5′), 2:0 Gerc (33′), 2:1 Žugaj (50′). Žuti kartoni: Hasičić, Monjac, Iličić, Gerc (Orijent 1919), Budan (Maksimir). Crveni kartoni: Vidas (79′).




ORIJENT 1919: Popović 6,5, Jergović 6,5, Gerc 6,5 (od 90′ Šarković –), Iličić 6 (od 82′ Čanković –), Fumić 6,5, Weitzer 6,5 (od 76′ Barišić –), Leskur 6, Monjac 7, Hasičić 6, Mohorovičić 6, Vidas.


MAKSIMIR: Javor 6,5, Jurač 6, Bešlić 6, Žugaj 6,5, Krznar 6,5, Jurešić 5,5 (od 36′ Budan 6), Djevelekaj 6 (od 46′ Dragović 6), Drobnak 6, Tomšić 6, Fostač 6 (od 9′ Mohač 6), Horvat 6.



Ivor Weitzer je triput (58′, 67′, 78′) svojim preciznim dodavanjima gurnuo Vedrana Gerca ispred gostujućeg vratara Javora. Prvo je Gerc driblingom izgubio vrijeme i prostor za udarac, potom je glavom prebacio vrata, a onda je neuspješno pokušao isprovocirati najstrožu kaznu. U 68. minuti je i Monjac izašao ispred Javora, ali je pogodio vratnicu. I onda je u 79. minuti Vidas neopreznim startom zaradio karton, prvo žuti, a onda na intervenciju četvrtog suca i crveni – isključujući. Međutim, kao da je to isključenje probudili dodatni inat kod »crvenih« koji su ipak uspjeli sačuvati svoju mrežu i pritom su imali zrnce sreće. U 90. minuti Bešlić je ostao iskosa sam na udarcu, a vratar Popović skrenuo loptu u vratnicu. Ne bi bilo pošteno da je ušla! I zbog povratka nogometa na Krimeju, čemu je svjedočilo 700 navijača i zbog projekta novoga Orijenta 1919 oko kojega se osjeća puno entuzijazma zahvaljujući mladom i darovitom treneru (Danilo Butorović) i ambicioznom predsjedniku (Saša Matijaš).