Srećko Juričić

Nema nikakvih limita, radimo na isti način kao i proteklih šest godina

Denis Frančišković

Srećko Juričić/Foto Arhiva NL

Srećko Juričić/Foto Arhiva NL

Često ističemo da egzistencija našeg kluba baš i kao većine klubova u regiji ovisi o prodaji igrača od čega mi konkretno pokrivamo čak 85 posto prihoda. Tako je i ovoga puta. Za Hebera postoji najveći interes. O ciframa ne bih govorio, pregovori nam tek predstoje - kaže sportski direktor Rijeke



RIJEKA Očekivano, u blagdansko vrijeme nogometaši su prepustili riječ struci. I klupskoj operativi Rijeke. Na Rujevici bi moglo biti dosta posla u zimskom »mercatu«, momčad je opet dobila na vrijednosti, nekoliko je zanimljivih eksponata u domaćem izlogu koji bi mogli napuniti klupsku blagajnu. A nekolicini igrača ugovori ističu na ljeto što je jasan znak da je vrijeme dogovaranja i pregovaranja. Rijeka želi ostati jaka, konkurentna Dinamu i stvarati preduvjete za sadržajniji izlazak na euro scenu sljedeće sezone. Srećko Juričić, sportski direktor »bijelih« ovih i sljedećih dana siječnja sigurno će biti jedan od najzaposlenijih klupskih djelatnika. Naravno, uz zamjenika Ivana Mancea…


Koliko ste zadovoljni polusezonom koja je pokazala dva lica, prvotni pad pod Matjažom Kekom te potom veliku uzlaznu putanju pod Igorom Bišćanom?


– Ovom polusezonom možemo biti zadovoljni jer smo ostvarili svoj osnovni cilj, a to je da Rijeka bude u samom vrhu hrvatskog nogometa. Uzlazne i silazne putanje su uobičajene u životu svakog kluba pa tako i našeg. Važno je da smo se vratili i da smo i dalje konkurenti za najveće domete.


Kreću pregovori




Sada kada se pokazalo da je Bišćan pun pogodak, možete li nam otkriti tko je sve bio u igri za Kekovog nasljednika. I čija je ideja bila da to bude trener koji je s Olimpijom osvojio »dvostruku krunu«?


– Sigurno je da smo imali u vidu više kandidata za mjesto trenera, ali nam se upravo Bišćan svojim osobinama i karakteristikama najviše uklapao u ono što želimo od trenera, time i od naše momčadi. Sada kad je sve gotovo ne bih govorio o imenima koja su nam bila u fokusu i o kojima smo razmišljali kao o potencijalnim novim trenerima Rijeke. Odgovornost sportskog direktora je i predlaganje i izbor stručnog stožera. Isto kao i kod biranja Matjaža Keka odluka je na kraju bila zajednička i jednoglasna.


Kako tumačite tako velike oscijalicije momčadi koja je nakon 10. kola bila peta, a dolaskom Bišćana po postotku osvojenih bodova uspjela biti bolja čak i od Dinama?


– Serija od nekoliko loših rezultata i ispadanja iz kvalifikacija za Europsku ligu od Sarpsborga rezultirala je gubitkom samopouzdanja, a onda i slabijim igrama u utakmicama koje su slijedile. Dolaskom novog trenera momčad je vratila samopouzdanje koje ju je krasilo prethodnih sezona.


Aktualan je zimski prijelazni rok, u središtu pozornosti je mogući odlazak Hebera. Ima li interesenata i biste li ga pustili za pet milijuna eura?


– Kao i za svaki prijelazni rok, mi se pripremamo već od kraja prethodnog. Nastojimo isplanirati i odlaske o dolaske novih igrača. Često ističemo da egzistencija našeg kluba baš i kao većine klubova u regiji ovisi o prodaji igrača od čega mi konkretno pokrivamo čak 85 posto prihoda. Tako je i ovoga puta. Za Hebera postoji najveći interes. O ciframa ne bih govorio, pregovori nam tek predstoje.


Otvorena pitanja


Puno je otvorenih pitanja. Jeste li Gorgonu i Žuti ponudili produžetak ugovora ili su mogući i njihovi odlasci ove zime kako bi se nešto zaradilo? Ostaje li Grahovac u klubu? Na ljeto ističu ugovori Prskalu i Čanađiji. Escoval?


– S Gorgonom i Žutom jednako kao i s Prskalom i Čanađijom su u tijeku razgovori o produženju ugovora. Pokušat ćemo ih zadržati. No, svakako postoji i mogućnost da pronađu neki aranžman koji će za njih biti povoljniji. Escoval ima važeći ugovor za iduće tri godine.


Postoji li mogućnost da otkupite Čolakov ugovor ili je riječ o prevelikom iznosu?


– U ovom trenutku to ne možemo reći jer ćemo odluku o tome donijeti krajem ove sezone.


Hoće li ove zime biti dolazaka, jeste li fokusirani na nekog igrača koji bi mogao biti pojačanje?


– Radimo na dolascima nekih igrača za koje smo zainteresirani, a oni će dobrim dijelom biti uvjetovani i odlascima.


Kup je velika prilika za osvajanje trofeja, kako tu vidite šanse Rijeke?


– Slažem se da je Kup velika prilika, ali nikako ne smijemo potcijeniti Inter kao našeg suparnika u polufinalu.


Kako ste zadovoljni ukupnim stanjem sportske problematike Rijeke, kakve su vam uopće financijske mogućnosti kupoprodaje na nogometnom tržištu? Ili ste tu dosta limitirani u odnosu na prijašnje sezone?


– Nema nikakvih posebnih limita, radimo na isti način kao i proteklih šest godina i vjerujem da ćemo biti uspješni kao i do sada. 


Gdje vidite momčad na proljeće, ima li ona potencijala eventualno ugroziti Dinamo?


– Vjerujem da ćemo i na proljeće biti jaki i ako budemo nastavili igrati kao i do sada, sve je moguće. Naravno, Dinamova prednost je velika i on je najveći favorit za osvajanje naslova – tvrdi Juričić