Liga prvaka motivira

Na Rujevici se ne smiju opustiti, Osijek i Hajduk su osjetili priliku!

Ivana Vaupotić

Alexander Gorgon tijekom jadranskog derbija/Foto Arhiva NL

Alexander Gorgon tijekom jadranskog derbija/Foto Arhiva NL

Najrastrošniji je bio Osijek, koji je platio 400 tisuća eura za Antu Majstorovića, dok je za transfer Antonija Mancea iz Trenčina dao oko milijun eura. Hajduk će za aranžman s Josip Posavcem Palermu isplatiti 600 tisuća eura.



ZAGREB U trenutku kada je engleski sudac Michael Oliver, u večernjim satima 7. ožujka ove godine, dao znak za kraj prve utakmice osmine finala Europske lige između Dinama i Benfice (1:0), postalo je jasno da će sezone 2019/20. imati posebnu dimenziju u okvirima HT Prve lige. Modri su, naime, tom pobjedom hrvatskom klupskom nogometu donijeli još jedno mjesto u Europi, odnosno u kvalifikacijama Lige prvaka u sezoni 2020./21.


Samim time je postalo više nego jasno da bi novo prvenstvo trebalo donijeti pregršt uzbuđenja na prvoligaškim travnjacima čak i u slučaju da Dinamo opet pobjegne najbližoj konkurenciji na dvadeset bodova prednosti osam kola prije kraja natjecanja. Jednostavno, deset prvoligaških klubova u novoj će se sezoni boriti za pet mjesta vodi u Europu. Doduše, jedno od njih rezervirano je i za pobjednika Kupa, što, barem u teoriji, nudi mogućnost iznenađenja. Međutim jako je teško vjerovati da bilo koji drugoligaški klub, čak i uz neopisivu naklonost ždrijeba, može napraviti iznenađenje koji bi mu donijelo radost osvajanja Rabuzinovog sunca i proboj na međunarodnu scenu.



Odnose snaga u elitnom razredu hrvatskog klupskog nogometa najbolje će ilustrirati bodovni učinak vodećih klubova u zadnjih šest godina, odnosno u eri igranja Lige 10. To razdoblje poklapa se s uzletom Rijeke pod vodstvom Damira Miškovića. U zadnjih šest sezona Dinamo je pet puta osvajao naslov prvaka, a ukupno je osvojio 508 bodova. Rijeka nikada nije bila plasirana lošije od drugog mjesta, a prije dvije godina uzela je prvenstvo i prekinula modru dominaciju. Ukupni skor za klub s Rujevice u istom vremenu iznosi 450 bodova.A to, pak, iznosi okruglih 80 bodova više od Hajduku. Naime, otkada postoji Liga 10, Splićani su osvojili 370 bodova, s time da su ovu sezonu zaključili na četvrtom mjestu, iz Dinama, Rijeke i Osijeka koji je do prije tri godine bio na rubu propasti. No, dolazak svježeg kapitala lansirao je Gradski vrt u vrh hrvatskog klupskog nogometa. U prve tri sezone Lige 10, Osijek je ukupno osvojio 103 boda, a od tada je u istom vremenskom razmaku dodao još 184 boda, za ukupnih 287.




Na kraju ove sezone dva najbolje plasirana kluba HT Prve lige izborit će nastup u drugom pretkolu Lige prvaka. Jedinu razliku predstavljat će ždrijeb koji se sastoji od dva dijela, onog za prvake i onog za klubove koji su izborili kvalifikacije temeljem plasmana u nacionalnim prvenstvima. Ovo drugo je zahtjevnije jer hrvatskog doprvaka u drugom pretkolu čekaju suparnici iz Nizozemske, Turske, Grčke, Austrije i Češke.


Dinamo favorit


No, ispadanje u toj fazi natjecanja nosi prebacivanje u ždrijeb trećeg pretkola Europske lige, gdje će već biti pobjednik kupa ili trećeplasirani iz HT Prve lige, ako Rabuzinovo sunce osvoji prvak ili doprvak. Preostala dva hrvatska predstavnika iduću sezonu na međunarodnoj sceni započinju natjecanje u drugom pretkolu Europske lige.Kada se u obzir uzmu parametri koji diktiraju raspored snaga u modernom nogometu, a to su kvaliteta igračkog kadra i platežna moć, sasvim je jasno da Dinamo ima status prvog favorita prvenstvene utrke. Naravno, to nikako ne znači da se konkurencija već pomirila sa sudbinom. Saznanje da i peto mjesto može donijeti plasman u UEFA-ina klupska natjecanja svima je razigralo maštu, i stoga nije teško pretpostaviti da će se klupski proračuni rastezati do krajnih granica, kako bi se složila što konkurentnija momčad. Naime, nije tajna da dobar nastup u Europi može donijeti višestruku korist. S plasmanom u fazu natjecanja po skupinama dolaze i određene financijske nagrade iz Nyona, a dobri nastupi mogu značiti podizanje tržišne cijene momčadi. Sve to donosi i pojačani interes stranih klubova za igrače.

Investicije


No, da bi se došlo do te točke, nešto treba i investirati u momčad. Zato nije teško pretpostaviti da bi ljetni prijelazni rok u iduća dva mjeseca mogao ponuditi pregršt uzbuđenja pod okriljem HT Prve lige. Kada je nogomet u pitanju, brojke u konvertibilnoj valuti uvijek su najbolji pokazatelj ozbiljnosti klubova, a članovi HT Prve lige su na početku ovog ljetnog prijelaznog roka potrošili više od dva i pol milijuna eura na pojačanja. Naravno, prema neslužbenim podacima jer takvi podaci u ovoj zemlji uglavnom spadaju pod domenu poslovne tajne. Najrastrošniji je bio Osijek, koji je Dinamu platio 400 tisuća eura za Antu Majstorovića, dok je za transfer Antonija Mancea iz Trenčina dao oko milijun eura. Otkup ugovora Antonija Mirka Čolaka od Hoffenheima koštao je Rijeku između 600 i 700 tisuća Eura, a Hajduk će za isti aranžman s Josip Posavcem Palermu isplatiti 600 tisuća eura i dvadeset posto vrijednosti njegovog idućeg transfera.



Prošlog su ljeta svi klubovi HT Prve lige dobili nove travnjake, čime je, prema stručnim i općim ocjenama, podignuta razina kvalitete nogometa. Pogledaju li se konkretne brojke, vidljiv je pomak u efikasnosti. Na primjer, u odnosu na sezonu 2015./16. palo je okruglih sto golova više (410 – 510). S druge strane, došlo je do pada posjećenosti prvoligaških stadiona. Preciznije, na 180 utakmica HT Prve lige u prosjeku je bilo 288 gledatelja manje u odnosu na sezonu 2017./18.Opet, ne treba zaboraviti da su zbog kazni za klubove neke utakmice igrane bez prisustva publike.


Podjednako aktivna do sada je bila i Lokomotiva koju su pojačali mladi srpski nogometaši Vanja Vučićević i Dušan Joković te Iheb Hadj Khalifa, prvi Tunižanin u povijesti hrvatskog klupskog nogometa. U životopisu tog napadača rođenog 1997. godine piše da je, između ostalog, dio dosadašnje karijere proveo u drugim momčadima Real Madrida i Borussije iz Dortmunda. Ostali klubovi se još nisu razmahali, ali ljetni prijelazni rok je tek počeo.


Budući da dolazi sezona koja zbog pet mjesta u Europi podiže ambicije, lako je naslutiti da će iduća dva mjeseca sasvim sigurno donijeti puno situacija koje će razigrati maštu simpatizera hrvatskih prvoligaša. Ako ima barem malo istine u staroj poslovici koja kaže da se po jutru dan poznaje, pred nama je jedna od najuzbudljivijih sezona u povijesti hrvatskog prvoligaškog nogometa.