Pune tribine

Na Krimeji je sve bolji ambijent iako nogometaši Orijenta 1919 ne pobjeđuju!

Ivan Volarić

Na utakmici protiv Dubrave okupio se rekordan broj gledatelja ove sezone

Na utakmici protiv Dubrave okupio se rekordan broj gledatelja ove sezone

Saša Matijaš je tijekom svoje predsjedničke inaguracije izjavio da Orijent 1919 mora u prvom redu postati klub koji će okupljati ljude, da krimejske tribine moraju postati mjesto druženja i dobre zabave oko dobroga nogometa. Možda na Krimeji nogomet još nije dovoljno dobar, ali je ozračje na tribinama izrazito pozitivno.



RIJEKA Nogometaši Orijenta 1919 nisu uspjeli na domaćem travnjaku svladati Dubravu u derbiju 11. kola Treće HNL – zapad pred rekordnim brojem gledatelja ove sezone na Krimeji. Oko tisuću navijača okupilo se na krimejskim tribinama i stvorilo vrlo ugodan dekor utakmici koja je pokazala da mlada momčad Orijenta 1919 još nije spremna za napad na sam trećeligaških vrh. Nešto je naravno do vremena koje treba svaka momčad da stasa do razine sposobne za više ciljeve, a nešto i do igračke kvalitete i širine kadra.


Trener Marin Mikac jednostavno ne može adekvatno nadomjestiti izostanke Ivora Weitzera ili Mire Iličića. Upravo iz tog razloga klupska Uprava posegnula je za pojačanjima (Bijelić…), a vjerojatno će i zimski prijelazni rok donijeti određene preinake u kadru. Zanimljivo je da je Orijent 1919 dobio jednu od protekle četiri utakmice, no krimejske tribine su unatoč tome sve punije, a ambijent na utakmicama i ozračje oko kluba sve bolje! Razloge kao i uvijek kada se govori o ozračju oko nekog sportskog kolektiva ne treba tražiti u njurgavim navijačima, zločestim novinarima ili zlonamjernicima raznih vrsta već tamo otkud izvire pozitivna ili negativna atmosfera svakoga kluba – u samom klubu!


Saša Matijaš je formalno na čelu Orijenta 1919, no mnoge konce u operativnom smislu vuče dopredsjednik kluba Marinko Koljanin. Nekadašnji vratar Orijenta 1919 godinama je učio zanat uz Ottu Barića u Austriji i Turskoj, a “diplomirao” je na Kantridi u vrijeme trofejnog predsjednika Roberta Ježića. Koljanin je tada objedinjavao i istodobno uspješno odrađivao nekoliko funkcija u klubu: sportskog direktora, direktora, glasnogovornika, voditelja marketinga… Rijeka je u njegovo vrijeme osvojila Kup i drugo mjesto s osjetno manjim budžetom od prvaka Dinama predvođenim nadolazećim Zdravkom Mamićem.




Koljanin je na Kantridi dočekan s velikom skepskom, u jednom trenutku je protiv sebe imao dio medija, brojne navijače, klupsku opoziciju… Radio je u puno gorem ozračju od aktualnog trenera Rijeke Igora Bišćana, ali je ustrajao u svojim principa zbog čega je u većine navijača ipak ostao upamćen kao jedan od najuspješnijih klupskih direktora. Koljanin je principijelno provodio svoje zamisli i u konačnici razuvjerio brojne kritičare svojega lika i djela. Ostao je upamćen po nekim za ono vrijeme radikalnim idejama (skidanje ograda…), ali i tome da je bio jedini nogometni djelatnik u Hrvatskoj koji je Zdravku Mamiću zabranio ulazak u službene prostorije i lože stadiona Kantrida. Mamić je derbi na Kantridi gledao iz kaveza na istočnoj tribini! Ni na Poljudu nisu imali hrabrosti Mamića poslati u kavez s navijačima!



Saša Matijaš je tijekom svoje predsjedničke inauguracije izjavio da Orijent 1919 mora u prvom redu postati klub koji će okupljati ljude, da krimejske tribine moraju postati mjesto druženja i dobre zabave oko dobroga nogometa. Možda na Krimeji nogomet još nije dovoljno dobar, ali je ozračje na tribinama izrazito pozitivno za što su zaslužni ljudi koji vode klub i pritom brinu o vrlo važnim detaljima. Primjerice, na svaku domaću utakmicu klub se potrudi pozvati nekoliko bivših zaslužnih igrača, pomalo zaboravljenih imena koja su pisala Orijentovu povijest.


Recimo protiv Dubrave su na tribinama bili Mario Klevisser, Luciano Udović, Armando Prizmić i Ivan Brnelić, igrači koji su krajem 60-tih godina umalo uveli Orijent u Prvu ligu bivše države. Lijepi običaj i dobar primjer kako svaki klub počiva u prvom redu na ljudskim resursima, poštovanju i međuljudskim odnosima što se onda pozitivno održava i na klupskom okruženje, odnosno sve punije tribine. Posebna priča su treća poluvremena na Krimeji koja bude nostalgiju i podsjećaju na ona nezaboravna vremena druženja navijača, igrača, trenera…. na Kantridi kada su se važne pobjede riječkoga nogometa nerijetko slavile dugo u noć od kafića u lučici preko Armadina kafića i klupskog restorana pa do Morskoga prasca. Tempi pasati…