Prvi gost Rujevice

NK Varaždin i Varaždinci su sudbinski povezani uz Rijeku

Ivana Vaupotić

Leon Benko/Foto PIXSELL

Leon Benko/Foto PIXSELL

Nezaobilaznu poveznicu između dva kluba predstavlja i »berba« 1983. godine, odnosno Ivan Mance, Leon Benko i Goran Mujanović. Prvi suradnik Srećka Juričića je 2001. godine, kao nadareni golman iz kadra U-18 hrvatske reprezentacije, prešao iz Orijenta u Varteks, gdje je proveo pet sezona, a kasnije je 47 puta branio za Rijeku, u kojoj je i zaključio igrački dio karijere, na kraju sezone 2013./14.



ZAGREB Za tri tjedna, u prvom kolu nove sezone HT Prve lige, na Rujevicu dolazi povratnik u elitni razred hrvatskog nogometa, Varaždin, odnosno nekadašnji Varteks, čija je sudbina povezana s Rijekom na nekoliko razina. Nedavno su navršena dva desetljeća od one čuvene utakmice s Osijekom pod stijenama Kantride, obilježene visoko podignutom zastavicom pomoćnog suca Zorana Krečaka u 88. minuti.


Nešto vrlo slično Varteks je doživio tri godine ranije na Poljudu, na kraju sezone 1995./96. I tada je »prijetila« opasnost da Croatia, kako se u to vrijeme zvao klub iz Maksimirske 128, izgubi naslov prvaka u borbi s autsajderom, a Varaždincima je za to, baš kao i Rijeci 1999. godine, bila potrebna pobjeda u zadnjem kolu.U ranoj fazi tog ogleda na Poljudu Damir Vuica u šesnaestercu Hajduka napravio očigledan prekršaj na Davoru Vugrincu, koji je nakon toga dobio žuti karton zbog simuliranja, a nastavak je ponudio iste tonove. Na kraju je Hajduk osvojio bodove (1:0), a Luka Bonačić, tadašnji trener Varteksa, nakon utakmice je konstatirao da je kod svakog napada njegove momčadi u drugom dijelu pomoćni sudac izgledao kao Kip slobode, s desnom rukom visoko podignutom u zrak.

Anđelko Herjavec


– I Varteks je prvak. Meni se čini da u idućih sto godina nitko ne smije prestići Croatiju i Hajduk. Moralo se dogoditi čudo da mi zabijemo gol. U drugom poluvremenu smo petnaest puta prešli centar, a šesnaest puta je označeno zaleđe. David je imao lakši posao protiv Golijata nego mi na Poljudu – istaknuo je tada Anđelko Herjavec, legendarni predsjednik Varteksa, koji je poginuo pet godina kasnije, u prometnoj nesreći kod Posedarja.


Njegova prerana smrt označila je početak kraja Varteksa. Anđelko Herjavec bio je zamašnjak varaždinskog nogometa i nije skrivao da u svom rodnom gradu želi stvoriti hrvatski Manchester United. Tog kobnog 20. srpnja 2001. godine žurio je u Zagreb na Skupštinu Hrvatskog nogometnog saveza, a usmena predaja kaže da se istog dana trebao sastati s Ivicom Osimom, kojeg je htio angažirati kao trenera Varteksa.




Nakon smrti Anđelka Herjavca klub je počeo stagnirati i nazadovati, a 2010. godine je promijenio ime u Varaždin iz, kako je objašnjeno, komercijalnih razloga. No, ni to nije pomoglo. Klub je nezaustavljivo tonuo u prosječne rezultate i dugove, zbog kojih je u ožujku 2012. godine administrativno izbačen iz prvoligaškog društva, sedam kola prije kraja natjecanja.


– Poslije razdoblja velikih uspjeha kluba na čelu s Herjavcem došlo je vrijeme u kojem više ništa nije štimalo. Nije bilo pravog autoriteta, a uprave su kroz klub su pokušavale ostvariti svoj osobni financijski interes. Kad je to već polako počelo izlaziti na vidjelo, onda se pristupilo vatrogasnim rješenjima koja nisu bila dobra, prije svega jer je bilo puno neznanja – rekao je svojedobno Dražen Besek, koji je u sezoni 1998./99. s klupe odveo Varteks do plasmana u četvrtfinale nekadašnjeg Kupa pobjednika kupova.


Riječka veza


Izbacivanje Varaždinaca iz lige pomoglo je Rijeci, koju je u to doba Damir Mišković tek počeo skidati s aparata za preživljavanje. Da je Varteks eliminirani samo kolo ranije, svi njegovi rezultati bili bi brisani iz tablice. Ovako su uknjiženi, s time da su im preostale utakmice registrirane službenim rezultatom 3:0 za suparnika. Tako je Rijeci ostalo šest bodova iz ogleda s Varteksom, što joj je donijelo plasman iznad zone direktnog ispadanja. Povrh toga, nije morala igrati ni majstoricu s Interom za kvalifikacije jer Dugopolje, kao prvak Druge HNL, nije ni tražilo prvoligašku licencu.


Nezaobilaznu poveznicu između dva kluba predstavlja i »berba« 1983. godine, odnosno Ivan Mance, Leon Benko i Goran Mujanović. Prvi suradnik Srećka Juričića je 2001. godine, kao nadareni golman iz kadra U-18 hrvatske reprezentacije, prešao iz Orijenta u Varteks, gdje je proveo pet sezona, a kasnije je 47 puta branio za Rijeku, u kojoj je i zaključio igrački dio karijere, na kraju sezone 2013./14.


U Varteksovoj školi nogometa Mance je dijelio svlačionicu s domaćim nadama, među kojima su, između ostalih, bili Benko i Mujanović. Za pretpostaviti je da svaki punoljetni navijač Rijeke zna što se 29. kolovoza 2013. godine dogodilo na stadionu Mercedes-Benz Arena u Stuttgartu, gdje su golovi tog dvojca rođenog u Varaždinu vratili Kantridu na nogometnu mapu Europe. Zaobiđu li ga ozljede, Benko će za tri tjedna istrčati na Rujevicu u dresu matičnog kluba.