Rijeka vs. Maribor

Matjaž Kek: Ako Rijeka još gostuje u Mariboru bit ću sretan čovjek!

Denis Frančišković

Matjaž Kek/R. BRMALJ

Matjaž Kek/R. BRMALJ

Puno se i u Sloveniji govori o toj utakmici. Doći će i puno mojih prijatelja, a kad se sve to već događa, televizijski prijenos, 10.000 gledatelja, navijači..., neka onda to bude pravi nogometni spektakl. Neka bude dan za pamćenje koji će možda potaknuti gostovanje »Rijeke« u Mariboru. Ako tako bude, bit ću nakon svega sretan čovjek - kaže Kek



RIJEKA Stigla je i ta, za navijače »bijelih«, dugo očekivana subota. Povratak na Kantridu radni je naslov nogometno-navijačke priče godine u organizaciji KN Armada u kojoj su uloge već podijeljene. Maribor, Rijeka, Viole, Armada… Sve na rasprodanoj, malo usnuloj, ali nikad zaboravljenoj Kantridi. Čitava ova lijepa priča koja teži da preraste u tradiciju proširila se gradom koji teče, Hrvatskom, ali i svijetom. Brojni novinari, fotoreporteri i televizijske kuće večeras će se sliti prema kultnom navijačkom mjestu. Želja je poslati cjelodnevnu razglednicu s jednog od najjedinstvenijih stadiona na svijetu…


– Utakmica je to koja se može promatrati iz više kuteva. S trenerske strane moram reći da je riječ o protivniku koji je posljednjih godina stvorio prepoznatljivo ime na ovim prostorima, prije svega igrajući tri puta Ligu prvaka – ističe Matjaž Kek, trener »Rijeke«, nekad »Maribora«, u čijim je redovima i ponikao.


– Znači, to je za nas odličan test, pogotovo za igrače koji su manje igrali ili nisu bili u željenoj formi. S druge strane, svi znamo što Kantrida znači našim navijačima. I zato mi je drago što su svi to prepoznali i dali svoj doprinos. Komplimenti ljudima koji su ušli u projekt organizacije. Osobno se radujem povratku na Kantridu i utakmici jer je to možda početak još jače suradnje između dvaju nogometnih klubova. Istina, to je više od nogometa, događaj, emocije, druženje sviju onih koji su prolazili i dobro i loše s »Rijekom«. Miješaju se osjećaji, ali sretan sam što nam dolazi »Maribor« kao organiziran klub koji ima rezultate.


Uspomene




Kao trener imali ste prilike osjetiti ugođaj Kantride. A kao igrač, sjećate li se možda neke utakmice?


– Kako da ne… Ali, bilo je to davno, davno. Na proputovanju na Mali Lošinj na pripreme odigrali smo prijateljsku utakmicu u kojoj je »Rijeka« pobijedila »Maribor« 3:0. A bio sam tu i sa »Spittalom« gdje sam jedno vrijeme igrao.


Po čemu kao trener najviše pamtite Kantridu, postoji li najljepši i trenutak za zaborav?


– Pamte se trofeji, Kup i Superkup s »Rijekom« poslije dugo vremena, potom velike europske pobjede, dolazak »Seville«, »Standarda«, »Stuttgarta«… To su bile prave utakmice, a svaka pobjeda je nosila neku težinu. Svaka od njih donosila mi je neki novi osjećaj. A bilo je i teških utakmica, primjerice »Aberdeen«. Ali, bilo je puno više lijepih trenutaka. A u sportu se moraš naviknuti i one teške koji bi najradije zaboravio. Pamtim te stijene i sve te kišne utakmice, pražnjenje šahtova, pitanje hoće li se igrati ili neće. Sve to su slike iz albuma mog života.


Rođeni ste Mariborčanin, sigurno pratite rezultate kluba, »Maribor« je jako dobro startao u prvenstvu, vodeći je sastav lige? Koliko znate o sadašnjem sastavu?


– Klub je s jako dobrom organizacijom i sustavom rada. Tu je daleko otišao. A na kraju krajeva, i »Maribor« i »Rijeka« imaju Savu, istog sponzora. To je izuzetno bitno u današnjem nogometu jer se prepoznaje rad. Europske utakmice i trofeji dovoljno govore o moći »Maribora«. Rođen sam deset metara od stadiona i dijete sam toga kluba. I prošao sam svašta s njim, i kad je bilo dobro i kad je bilo loše. U jednu ruku imam sreće. Prošao sam kroz dva kluba, »Rijeku« i »Maribor«, uz koje sam vezan srcem, ne samo poslom. Čeka nas jak europski protivnik i zanimljiva utakmica. Rekao bih, pravi test za našu momčad koja se malo digla protiv »Dinama«.


Emocije


Utakmica je revijalna i prijateljska, no poznati ste po tome da volite da vaša momčad uvijek ima prepoznatljiv rukopis, da pobjeđuje. Koliko će vam ovaj susret poslužiti za nešto više?


– Sve manje vrijedi termin prijateljske utakmice. Rekao bih radije da je to pripremna utakmica koja će poslužiti objema momčadima. Dobro će nam doći neke informacije pred derbi s »Osijekom«.


Ova hvalevrijedna inicijativa Armade što povezuje dva kluba, ali i dva grada, nije baš čest običaj u nogometu. Može li ovo biti početak i neke druge suradnje dvaju gradova?


– Daj Bože da bude tako. No, to je drugo pitanje. Sada želim da na Kantridi sve prođe lijepo i dostojanstveno. To bi za mene bio »perfect day«! Uz to, naravno, da odigramo dobru utakmicu i da »Rijeka« napravi dobar rezultat. Želimo napraviti i korak više kod pronalaženja kvalitete igre koja je malo pala u zadnje vrijeme. Sve to budi emocije, no ja sam trener koji sada vodi »Rijeku« i razmišljam prije svega u tom smjeru.


Kakve su povratne informacije iz Slovenije, što gosti očekuju od ovog događaja s obzirom da je najavljen i dolazak velikog broja »viola«?


– Puno se i u Sloveniji govori o toj utakmici. Doći će i puno mojih prijatelja, a kad se sve to već događa, televizijski prijenos, 10.000 gledatelja, navijači…, neka onda to bude pravi nogometni spektakl. Neka bude dan za pamćenje koji će možda potaknuti gostovanje »Rijeke« u Mariboru. Ako tako bude, bit ću nakon svega sretan čovjek. Neka se priča poslije o tome…


Osijek sve bolji


U Maksimiru ste djelovali dosta kompaktno i srčano. Koliko vam je dobro došla ova stanka u prvenstvu?


– U jednom trenutku nas je poljuljalo rano ispadanje iz Europe. Najavljivanja i apetiti bili su veliki, nakon čega je došlo veliko razočarenje. No, život ide dalje. Treba biti velik i u porazu, biti kritičan… Padovi i usponi nekih igrača su normalni, vidjet ćemo kako da to dovedemo u što bolje stanje.


U fokusu su pripreme za »Osijek«, derbi kola. Kakav dojam su dosad na vas ostavili Slavonci?


– To je klub koji se malo pomalo, korak po korak ušunjao između »Dinama«, »Rijeke« i »Hajduka«. Organiziran je klub, osigurali su dobar budžet, što je danas jako bitno. Uz to imaju kvalitetan trenerski i igrački kadar. Sigurno je i to da je »Osijek« jedan od klubova s kojima će se »Rijeka« boriti za vrh u hrvatskom nogometu.


Dosadašnji tijek prvenstva? »Hajduk« u starim problemima i veliko razočaranje, »Gorica« možda najugodnije?


– Pozitivan rezultat »Gorice« sigurno daje neku draž. Momčadi se u prvom dijelu još formiraju, ali rekao bih da je liga dosta kvalitetna. Nama je bila problematična utakmica s »Istrom«, protiv »Hajduka« nismo zabili, iako smo imali silnih šansi. Mi sad moramo gledati prema naprijed. U Maksimiru su neke stvari bile dobre, ali ne toliko da bismo bili euforični. Moramo raditi i razmišljati prije svega o kvaliteti naše igre. S njom će doći i atmosfera. Moramo se još više zbližiti i imati još jaču komunikaciju da bi »Rijeka« došla do željene igre.



Iduće godine bit će točno 40 godina otkad ste započeli nogometnu karijeru i 20 da ste završili igračku. Koliko je to brzo prošlo, sigurno imate materijala za napisati roman?


– Ne bi to bio roman, već jedan almanah. Onako, jedna enciklopedija svih trenutaka koje čovjek doživi u nogometu. Čovjek sam koji uz nogomet želi imati i neki normalan život. No, to je jako teško. Što se tiče igranja, imao sam strahovitih pehova, devet puta sam bio na operacijskom stolu, prošao sam svašta, osvajao trofeje u svom gradu, dizao pehare… U trenerskom poslu bilo je uspona i padova. Puno toga lijepog mi se dogodilo u »Mariboru« kao matičnom klubu, a »Rijeka« me sada kupila. Zavolio sam je, osvojili smo prvenstvo, igrali velike utakmice… Gledam prema naprijed, mene zanima samo današnji trening pa sutrašnji dan. To mi je vodilja u životu – kaže Kek.