Nogometni preporod

MATJAŽ KEK: Igrači su nakon velike pobjede nad Poljacima osjetili da mogu

Ivan Volarić

Matjaž Kek/Foto REUTERS

Matjaž Kek/Foto REUTERS

Utakmica protiv Izraela je pokazala ono što se dugo tražilo - fanatizam na terenu. Utakmica je pokazala i koliko još moramo raditi i koliko stvari treba poboljšati. Ne znam zbog čega bi trebala biti euforija - kaže bivši trener Rijeke i aktualni slovenski izbornik



RIJEKA Matjaž Kek vjerojatno nije mogao poželjeti bolji dar za svoj 58. rođendan. Proslavio ga je radno – na klupi stadiona Stožice – vodeći slovensku vrstu prema trećoj uzastopnoj pobjedi u kvalifikacijama za EURO. Nakon što su Kekove trupe u gostima svladale Latviju, potom u razmaku od svega nekoliko dana u Ljubljani favoriziranu Poljsku i prošloga ponedjeljka Izrael, situacija na ljestvici skupine G izgleda ovako: 1. Poljska 13, 2. Slovenija 11, 3. Austrija 10, 4. Makedonija 8, 5. Izrael 8 i 6. Latvija 1 bod. Slovenija je, dakle, u zoni plasmana na EURO kojega se u Deželi počelo sve glasnije prizivati, posebno nakon što su na Stožicama pali Poljska, a onda u pravoj drami Izrael. Slovenija je vodila 1:0, Izraelci sredinom nastavka poveli 2:1. Na 2:2 poravnao je povratnik u reprezentaciju, bivši napadač Rijeke Roman Bezjak, a onda je u sučevoj nadoknadi vremena Benjamin Verbič glavom poslao loptu u mrežu na radost desetak tisuća navijača. Dan poslije rođendanskog trijumfa bivši trofejni trener nogometaša Rijeke je kao i uvijek pokušavao realno sagledati pobjedu, nakon koje se u Sloveniji ponovo počelo snivati snove o plasmanu na završnicu jednog velikog natjecanja, iako su se donedavno novinari bliski slovenskoj vrsti natjecali tko će se bolje narugati s dugotrajnim nizom bez pobjede svoje selekcije.


– Ove dvije pobjede su izuzetno bitne, a posebno ona protiv Poljske gdje smo dobro igrali. Protiv Izraela je to ipak bilo drugačije, izgledali smo puno lošije, ali na kraju smo silnom voljom, željom i neviđenom energijom uspjeli preokrenuti rezultat. Otvorili smo grupu u koju smo startali iz četvrte jakosne skupine i malo tko je računao na Sloveniju u svemu tome. Dan poslije pobjede nad Izraelom imam osjećaj kao da se reprezentativni nogomet barem malo vratio u Sloveniju – započeo je Kek.


Bezjaka je nagradilo


Vratili ste u reprezentaciju Romana Bezjaka, vjerojatno zbog silne energije i trke što uvijek sobom donosi na teren. Pretpostavka da ga je zbog takvog odnosa i nagradilo – pogotkom?


– Meni je bilo kristalno jasno, kada sam ga vidio u dvije utakmice protiv Ajaxa za Apoel, da s pravom minutažom polako ulazi u formu koju znam još iz Rijeke. Tu uopće nije bilo dvojbi. Posebno protiv Poljaka je odšprintao utakmicu. Protiv Izraela je bio malo pod dojmom utakmice protiv Poljske, ali ga je baš nagradilo. Njime sam izuzetno zadovoljan.


Je li Sloveniju zahvatila nogometna euforija svojstvena primjerice Hrvatima, koje dvije pobjede mogu baciti u nekontrolirana emotivna stanja?




– Utakmica protiv Izraela je pokazala ono što se dugo tražilo – fanatizam na terenu. Utakmica je pokazala i koliko još moramo raditi i koliko stvari treba poboljšati. Ne znam zbog čega bi trebala biti euforija. Možemo biti veseli zbog rezultata i drugog mjesta u grupi, ali ova utakmica nam je čak dobro došla. Jasno, pričam tako jer nam je rezultat išao u prilog. Međutim, nema mjesta ni za kakvu euforiju.


Ovakve utakmice nose sobom samopozdanje i saznanje da se može, a upravo vjera u uspjeh i vlastite mogućnosti je svojevremeno odvela Sloveniju na SP?


– Najveći problem ove generacije igrača, koji ipak igraju u velikim klubovima, je bio da u određenim trenucima ni oni sami nisu vjerovali dovoljno. Pobjeda protiv Poljske je vukla sobom i utakmicu protiv Izraela gdje su išli »va banque«, čak i bez reda. Jednostavno su igrači osjetili trenutak da mogu agresijom i trkom popraviti neke stvari.


Jugoslavenski mentalitet


Vjerojatno niste gledali Hrvatsku protiv Azerbajdžana, ali sigurno znate da je nakon sjajne partije protiv Slovačke uslijedilo svojevrsno prizemljenje i remi u Bakuu?


– Sve reprezentacija s područja bivše države nekako imaju problem te druge utakmice. Mi smo se izvukli uz lošiju igru nego protiv Poljske, Bosna je imala problem, Srbija već u prvoj utakmici, a Hrvatskoj je ipak išao na ruku rezultat druge utakmice Mađarske i Slovačke. Hrvatska je daleko najkvalitetnija u toj skupini, međutim ipak je u reprezentaciji nekoliko novih igrača. Čak mislim da nije loše malo otriježnjenje nakon euforije protiv Slovačke, da se sada skupe glave i napravi dobra, pozitivna afmosfera na Poljudu. Sigurno će to protiv Mađarske drugačije izgledati.


Dalić je odlučio afirmirati neke nove igrače koje Vi dobro poznajete, poput Vlašića?


– Sve su to stvari koje je puno teže provesti u reprezentativnom nego klupskom nogometu. Imaš jedan ili dva treninga i onda bi to trebalo klapati kao u ekipi koja trenira svaki dan zajedno i godinama igra zajedno. Kvaliteta je neosporna, ali vidite i sami po rezultatima u kvalifikacijama da ne možeš više dobiti, ni uvjetno rečeno malu reprezentaciju, ako nisi na sto posto. Upravo ti rezultati čine ove kvalifikacije zanimljivima i to je izuzetno bitno za nogomet. Ne bi bilo dobro da klupski nogomet zavlada našim sportom – poručio je mariborski stručnjak s povremenom opatijskom adresom.