Obrana je najbolji napad

LIDER PAO NA RUJEVICI Mirko Antonio Čolak srušio europski Dinamo za prvi poraz ovosezonski modrih

Denis Frančišković

Ključni trenutak dogodio se u 64. minuti kada je Čolak na rubu šesnaesterca primio jedan odbijanac i precizno ljevicom naciljao sami kut. Livaković se ispružio, no lopta se zakoprcala u mreži za veliko riječko slavlje - 1:0.



RIJEKA I to se dogodilo! Lider prvenstva i europski Dinamo pao je na Rujevici, doživio prvi ovosezonski poraz u šlageru 15. kola. Srčani Riječani nošeni velikom unutrašnjom energijom, zalaganjem i voljom slomili su jednim potezom “kičmu” zagrebačke igre za toliko željenu pobjedu. Ključni trenutak dogodio se u 64. minuti kada je Čolak na rubu šesnaesterca primio jedan odbijanac i precizno ljevicom naciljao sami kut. Livaković se ispružio, no lopta se zakoprcala u mreži za veliko riječko slavlje – 1:0.


Bio je to šesto ovosezonski pogodak Čolaka u posljednjih isto toliko utakmica. U sadržajnijem nastavku Rijeka je zaigrala s brzinom više, otvorenog garda i na kraju se sav trud naplatio. Ono što je u toliko prijašnjih utakmica otišlo u vjetar, barem u bodovnom smislu. Nakon gola “modrima” je zaprijetio i Lončar dalekometnim udarcem iznad grede (76′), nakon čega je Dinamo puno toga bacio na napadačku kartu. No, uzalud, Rijeka se dobro branila i obranila s odličnim Slugom. Dinamo nije bio na prijašnjoj razini, a u samoj završnici veliku šansu imao je Hajrović (86′) kada je lopta zapela u gužvi na putu prema mreži. U 90. minuti su viđene još dvije šanse, Olmo je pucao s 25 metara, jednako kao i Gorgon, no Sluga i Livaković oba su puta izbili loptu u korner.


Prvo poluvrijeme bilo je svojevrsno “opipavanje bila”, igralo se obostrano oprezno i bez pretjeranog rizika. I u takvoj igri bilo je puno trke, uklizavanja, borbenosti… Praktički više se vodilo brige o defanzivi nego o kreaciji akcija koje bi mogle zasposliti Livakovića i Slugu. Dinamov vratar ostao je besposlen, Sluga skinuo jedan opasan udarac. Najpoduzetniji u riječkim redovima bili su Pavičić i Kvržić, no bez prave podrške. I kad bi došli u obećavajuću situaciju često su morali vraćati lopte pred “modrim” obrambenim zidom. Zapravo za Zagrepčane su bili najopasniji domaći ubačaji iz kornera…





Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 4.635. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 6,5. Strijelci: 1:0 Čolak (64′). Žuti kartoni: Žuta, Leovac, Acosty (Rijeka), Hajrović, Dilaver, Stojanović (Dinamo). 


RIJEKA: Sluga 7,5, Raspopović 6 (od 80′ Mamić -), Župarić 6,5, Punčec 6,5, Žuta 6, Pavičić 6,5, Lončar 6,5, Kvržić 7 (od 80′ Grahovac -), Gorgon 6,5, Heber 5,5 (od 66′ Acosty 6), Čolak 7.


DINAMO: Livaković 6,5, Stojanović 6,5, Theophile-Catherine 6,5, Dilaver 6 (od 78′ Kadzior -), Leovac 6, Ademi 6, Hajrović 6,5, Gojak 5, Olmo 6,5, Oršić 5 (od 70′ Petković -), Gavranović 6 (od 70′ Budimir -).



Rijeka nije do odmora uspjela pohvatati niti, riješiti problem zadnjeg pasa i točnije igre u završnici akcija. S druge strane “modri” su bili okomitiji i do poluvremena stvorili dvije velike šanse. Prvo je u 31. minuti Gavranović dobro primio loptu na lijevoj strani, odlučio se za solo akciju u kojoj je ispremiješao domaću obranu i našao se sam ispred dobro postavljenog Sluge koji je obranio njegov udarac. U 43. minuti u novom Dinamovom naletu Olmo je tukao iskosa u šesnaestercu, lopta prošla dijagonalno kraj same vratnice. Rijeka je uzela ponuđeno, pod Igorom Bišćanom “bijeli” već imaju četiri pobjede i jedan remi.