Remi za oproštaj od snova o europskom proljeću

Kantrida ostala neosvojiva, ali Rijeka može žaliti: Benko zapucao priliku susreta

Ivan Volarić

Riječani su se u svakom slučaju trećim domaćim neriješnim rezultatom dostojanstveno oprostili od Europske lige nakon još jedne poslovično dobre domaće partije



RIJEKA Dugo će još svi oni koji su večeras bili na Kantridi pamtiti 82. minutu. Kvržićevo podvaljivanje lopte na rubu kaznenog prostora za Leona Benka koji je potom izašao sam ispred vratara Douglasa. Benko je pokušao lažnjakom, ali vratar »Vitorije« se nije dao izbaciti iz težišta, nogom je odbio prizeman udarac i u hladan vjetar poslao riječku meč loptu, priliku za pobjedu kojom bi »bijeli« otputovali u posljednjem kolu u Sevillu sa šansama za prolaz.



Na kraju su remijem ispali i jedni i drugi! Riječani su se u svakom slučaju trećim domaćim neriješnim rezultatom dostojanstveno oprostili od Europske lige nakon još jedne poslovično dobre domaće partije. »Bijeli« su visokom količinom trke i organiziranom igrom u fazi obrane napravili gro posla, dobar dio kapetan Dario Knežević koji je strpao u mali džep »Rijekinog krvnika iz Guimaraesa, napadača Maoussu Maazoua, a svoj obol dali su Bertoša i Tomečak primirivši neugodna portugalska krila. Svi preduvjeti pobjede bili su u riječkim rukama, nedostajala tek ona najvažnija karta u Kekovim rukama: napadač, igrač koji bio bio u stanju iskoristi jednu od prilika.



Zapravo tri, četiri poluprlike i jednu pravu priliku za pamćenje. Europa ne nudi više i ako nisu u stanju to iskoristiti onda moraš biti zadovoljan mrvicama – još jednim bodom.


Agresivan pristup




»Bijeli« su se do odmora svojski potrudili ugrijati svoje promzrle navijače odigravši slično poluvrijeme kao i protiv »Lyona«. Agresivan pristup, presing na nosača lopte i pokušaji brzih otvaranja preko bokova desnoga na kojem je ordinirao Kvržić mogli su dati rezultata da su Riječani  imali barem jednog raspoloženijeg igrača u vršku napada. Andrej Kramarić se trudio, ali malo toga konkretnije uspio napraviti, Benko promašio jednu priliku. Šteta jer četvorka Kvržić – Močinić – Maleš – Alispahić dominirala je središtem travnjaka, a obrana s nadahnutim Kneževićem odradila gro posla na potrebnoj razini. U 13. minuti Močinić je povukao je riječku kontru, tri na tri,  koju je nepreciznim udarcem okončao Kramarić.


Lopta se odbila do Alispahića koji je iz koljena potegao po njoj, a ona u visokom luku odsjela na spojnici. Bila je to prva od četiri dobre domaće (polu)prilike. U 19. minuti ponovo je probao Alispahić udarcem iz okreta. Udarac se pretvorio u asistenciju za Benka koji je na prvoj stativi dočekao loptu, očešao je u padu glavom, a vratar Douglas obranom nogom spriječio radost na tribinama. U 38. i 42. minuti gostujući vratar nije imao potrebe za intervencijama, iako lopta nije prošla tako daleko od njegova gola. Prvo nakon Alispahićeva kornera i Kneževićeva udarca glavom, a onda nakon Kvržićeve povratne lopte i Alispahićeva udarca s vrha šesnaesterca. Riječke promašaje gosti su objektivno mogli kazniti samo jednom i to u 21. minuti kada je Tomane centrirao gotovo s korner linije, a Barrientos u skoku atraktivno petom zahvatio loptu i poslao zamalo kraj suprotne vratnice.


Novi raspored


»Rijeka« je nakon odmora nastavila igrati onako kako to mora činiti momčad kada igra protiv pojedinačno gledano bolje momčadi. »Bijeli« su stajali dovoljno blizu i bili dovoljno agresivni da se niti u jednom trenutku nije vidjela klasa gostiju. Riječanima je kao i u prvome poluvremenu najviše nedostajao jedan nadahnuti igrač u špici da bi došli do pogotka kojega je publika prizivala svakim prelaskom centra. Navijači su valjda predosjetili da je neuvjerljiva portugalska momčad zrela za šesti uzastopni poraz. U 64. minuti Benko je dobio duel sa Oliveirom nakon jedne duge lopte, krenuo prema šesnaestrcu, a onda udarcem s 20 metara zagrijao Douglasove dlanove iako je možda mogao pronaći bolje riješenje kroz dodavanje Kramariću koji je stizao usamljen u šprintu iz drugoga plana.



U 68. minuti gostujući trener Rui Vitoria povukao je iz igre defanzivnog veznjaka Andre Santosa i uveo ofenzivca Matiasa. Jasan znak da se ne miri bodom. Anasovim ulaskom umjesto Kramarića promjenio se raspored u »Rijekinoj« momčadi (iz 4-4-2 u 4-2-3-1).  Ono što nije uspio promjeniti jest količina trke. »Rijeka« se kao i protiv »Lyona« nakon nešto više od sat vremena igre nije uspjela više održavati na visokim europskim okretajima pa je utakmica iz strogo kontroliranih skrenula u nešto neizvjesnije vode. Publika je, međutim, nastavila svojim hukom s tribina gurati momčad prema gostujućem golu i umalo uspjela u tome. Istina, i gosti su imali svoju meč loptu kada je u 88. minuti Vargić izvukao dobar pokušaj Tomanea iz okreta. Ne bi bilo pravedno da je ušla. »Rijeka« je zavrijedila barem utješni bod iako za razliku od susreta s »Lyonom« i »Betisom« može opravdano žaliti za preostala dva.


RIJEKA: Vargić – Bertoša, Marić, Knežević, Tomečak – Alispahić, Močinić, Maleš, Kvržić – Benko, Kramarić


VITORIA: Douglas – Addy, Ba, Oliveira, Amorim – Tomane, Andre, Olimpio, Barrientos – Maazou, Santos


————————————————————————————–


TIJEK SUSRETA:


4′ – Bertoša je probio po lijevoj strani i ubacio u kazneni prostor. Najbliži je ipak bio kapetan gostiju Olimpio i otklonio opasnost.


3′ – Maleš je sjajno proigrao Kramarića, no napadač Rijeke je malo požurio i za korak ostao u zaleđu.


6′ – Ba je na centru pokosio Benka, ali sudac Jakobson je pokazuje žuti karton.


10′ - Rijeka i dalje navaljuje. S desna je pokušao ubaciti Tomečak, no Portugalci su opet najviši u skoku.


12′ – Maleš je laktom srušio Barrientesa, koji potom s 25 metara izvodi slobodni udarac, ali samo do živog zida. U idućem napadu Alispahić je spustio ‘svijeću’ prema golu Vitorije, ali lopta završava na vratnici. Najbolja prilika Rijeke dosad.


15′ – S dvadesetak metara tuče Andre Santos, ali bez veće opasnosti za Vargića.


19′ – Nova ozbiljna prijetnja Rijeke. Kvržić je na asistenciju Alispahića probao glavom, Douglas brani.


20′ - Odmah je s druge strane uzvratila Vittorija. Tomane ubacuje u kazneni prostor, a Barrientos izvodi pravu majstoriju – pokušava Vargića prevariti petom, ali lopta za malo odlazi pokraj gola.


28′ – Armada je razvila dojmljivu koreografiju na svojoj tribini.


34 - Nespretno je sada reagirala riječka obrana, ali Knežević rješava gužvu ispred vratiju Vargića.


37′ – Sjajni Kvržić je po desnoj strani pretrčao pola terena, ubacio, ali čisti Oliveira. Knežević je potom nakon ubačaja iz kornera pokušao glavom, ali samo pored gola.


42′ – Opet opasnost pred vratima Portugalaca. Kvržić je prebacio loptu za Alispahića, ovaj tuče iz prve, ali pored gola.


47′ – Benko je izbio sam pred Douglasa, ali Ba rješava problem. Već u idućem napadu Benko je srušen na 22-23 metra od gola. Slobodan udarac izvodi sam, Douglas uspijeva obraniti.


50′ – Santos tuče, Vargić opet brani.


51′ – Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Olimpio koji s dvije noge ‘ulazi’ u Kramarića. Slobodnjak sa strane izvodi Alispahić, ali Tomane je najviši u skoku.


55′ – Nakon gužve u šesnaestercu gostiju, Kvržić brzo gura loptu za Tomečaka. I njegov udarac završava preko gola.


64′ – Desetak minuta trajao je mini pritisak Vitorije. S druge strane uzvraća Benko udarcem sa 20-ak metara, kojeg sigurno kroti Douglas.


71′ – Kek u igru umjesto Kramarića uvodi Sharbinija.


78′ - Gostujući trener vadi Barrientosa, ulazi Russi.


79′ – Opet prijete gosti. Andre je pucao malo iskosa s lijeve strane, ali, srećom, pored gola.


82′ – Benko je zapucao najbolju priliku Rijeke na utakmici. Kvržić je gurnuo u sjajnu priliku prvog riječkog strijelca, koji je izbio sam pred Douglasa, no Brazilac na vratima Portugalaca uspijeva obraniti.


85′ – Kek će pokušati s Krstanovićem. Igru napušta Benko.


87′ – Sad je pak pucao Sharbini, no ni on nije precizan.


88′ – Opasno sada živi Rijeka. Portugalci su u samo dvije minute složili dvije opasne situacije pred vratima Vargića, ali riječki vratar je na visini zadatka.


90′ – Opet je pucao Kvržić, no slab udarac lako hvata Douglas.