Euro

Junak utakmice Griezmann: Francuska srušila svjetskog prvaka i izborila finale s Portugalom

Hina

Reuters

Reuters



 Nogometne reprezentacije Francuske i Portugala igrat će u finalu Europskog prvenstva 10. srpnja na stadionu Stade de France u Saint Denisu.


Francuska je u polufinalnom susretu igranom u Marseilleu pobijedila aktualnog svjetskog prvaka Njemačku 2-0, pridruživši se u finalu Portugalu koji je u srijedu u Lyonu porazio Wales identičnim rezultatom.


Francuzima će to biti treće finale na europskim prvenstvima, a do sada su imali 100 postotni učinak. Dva finala (1984, 2000) i dva naslova. Portugal je izborio drugo finale, a u prvom pokušaju je 2004. pred svojim navijačima ostao bez krune nakon poraza od Grčke.




Junak utakmice na stadionu Velodrome bio je dvostruki strijelac Antoine Griezmann koji je na ovom prvenstvu zabio već šest golova uz dvije asistencije i sasvim sigurno najbolji je igrač turnira.


”Tricolore’ je doveo u vodstvo u posljednjim trenucima prvog dijela golom iz jedanaesterca kojeg je skrivio Bastian Schweinsteiger igrajući rukom nakon ubačaja iz kornera. Na 2-0 je povisio u 72. minuti.


Francuska je posljednji put pobijedila Njemačku na nekom velikom natjecanju davne 1958. godine kada je na SP-u Švedskoj u utakmici za treće mjesto pobijedila 6-3. Nakon toga tri puta su igrali na svjetskim prvenstvima i to u susretima koji su izravno odlučivali o tome koja će momčad nastaviti natjecanje, te je sva tri puta dalje prošla Njemačka.


Prvi put u u polufinalu SP-a 1982. godine u Sevilli kada je Njemačka prošla u finale boljim izvođenjem 11-eraca iako je Francuska u produžetku povela sa 3-1. ‘Elf’ je uspio izjednačiti, a potom i pobijediti nakon izvođenja jedanaesteraca. Četiri godine potom na SP-u u Meksiku Njemačka je ponovo bila bolja u polufinalu. Tada je slavila 2-0. Zanimljivo, Nijemci su potom u oba navrata izgubili finale (1982. od Italije, a 1986. od Argentine). Posljednji put Njemačka i Francuska susrele su se na nekom velikom natjecanju prije dvije godine na SP-u u Brazilu. Njemačka je četvrtfinalu pobijedila 1-0, a strijelac jedinog gola na utakmici na Maracani bio Mats Hummels.


Francuska je bolje ušla u susret i već u sedmoj minuti je imala sjajnu priliku. Matuidi je odlično prošao po lijevoj strani, te uposlio Griezmanna koji je pucao s desetak metara, ali je Neuer sjajno obranio. Njemačka je uzvratila u 13. minuti, no Muller je pucao pored gola. Dvije minute kasnije Lloris je također pokazao sjajne reflekse obranivši nezgodan udarac Cana.


U minutama koje su uslijedile svjetski prvaci su dominirali. Imali su veći posjed lopte (64/36), veći broj udaraca (11/6) i više dodavanja (347/176), ali bez konkretne završnice. Stiskali su i pritiskali, ali je francuska obrana izdržala. U 43. minuti možda i najbolju priliku u prvom poluvremenu neočekivano je dobio Giroud. Nakon nespretnosti Boatenga, napadač Arsenala je sam krenuo prema Neueru, ali je bio prespor i njegov udarac Howedes je uspio blokirati. Kada se već činilo kako će poluvrijeme završiti bez golova, ‘Tricolori’ su poveli. Schweinsteiger je nakon ubačaja iz kornera neoprezno igrao rukom, a talijanski sudac Rizzoli pokazao na bijelu točku. Griezmann je bio siguran za vodstvo 1-0. Zanimljivo da su Nijemci drugu utakmicu zaredom igranjem rukom skrivili jedanasterac. Protiv Talijana je to napravio Boateng.


Novi udarac za Nijemce stigao je u 60. minuti kada je teren zbog ozljede napustio Boateng, već četvrti stožerni igrač koji je ispao iz stroja. Low zbog ozljeda nije mogao računati na tri prvotimca Khediru, Hummelsa i Gomeza što se osjetilo u igri ‘elfa’. Ključni trenutak utakmice dogodio se u 72. minuti kada je Griezmann iskoristio neopreznost njemačke obrane i drugim golom slomio suparnika. U 74. minuti svjetski prvaci nisu imali niti sreće, Kimmich je odlično pucao s ruba kaznenog prostora pogodivši vratnicu. U samoj završnici utakmice njemačka vrsta se posve otvorila, a Francuzi su prijetili iz kontri. No više nije bilo promjene rezultata.


Njemačka je na europskim prvenstvima četiri puta izbacivala domaćina EURA upravo u polufinalu. To joj je uspjelo i 1972. u Belgiji, 1976. u tadašnjoj Jugoslaviji, 1992. u Švedskoj, te 1996. u Engleskoj. No, Francuzi su prekinuli seriju.


NJEMAČKA – FRANCUSKA 0-2


MARSEILLE. Stadion Velodrome – 67,394 gledatelja; Sudac: Nicola Rizzoli (Italija);


Strijelci: 0-1 Griezmann (45+2-11m), 0-2 Griezmann (72)


Žuti kartoni: Can, Schweinsteiger, Draxler / Evra, Kante


Crveni kartoni: –


NJEMAČKA: Neuer – Kimmich, Boateng (od 60. Mustafi), Howedes, Hector – Can (od 67. Gotze), Schweinsteiger (od 79. Sane) – Ozil, Kroos, Draxler – Muller. Izbornik: Joachim Low


FRANCUSKA: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko, Griezmann (od 90. Cabaye), Payet (od 71. Kante) – Giroud (od 77. Gignac). Izbornik: Didier Deschamps