Veliki skandal u Belgiji

Ivan Leko bezuvjetno pušten, ali se njegovo ime spominje u istrazi o pranju novca

Hina

Ivan Leko/Foto REUTERS

Ivan Leko/Foto REUTERS

Nije osumnjičen za namještanje utakmica, ali je njegovo ime spomenuto u jednom dosjeu o pranju novca. To se odnosi na jednu isplatu od prije nekoliko godina koju porezne vlasti moraju provjeriti - rekao je Lekin odvjetnik.



BRUXELLES Hrvatski trener belgijskog nogometnog prvoligaša FC Brugge Ivan Leko, koji je u srijedu bio priveden u okviru velike istrage o organiziranom kriminalu, pranju novca i korupciji u belgijskom nogometu, pušten je u četvrtak nakon saslušanja pred istražnim sucem.  Lekin odvjetnik Walter Van Steenbrugge rekao je, kako prenose belgijski mediji, da je Leko pušten bez ikakvih uvjeta.


– Nije osumnjičen za namještanje utakmica, ali je njegovo ime spomenuto u jednom dosjeu o pranju novca. To se odnosi na jednu isplatu od prije nekoliko godina koju porezne vlasti moraju provjeriti – rekao je Lekin odvjetnik.


Informaciju da je Leko pušten bez ikakvih uvjeta donosi i belgijska frankofona javna televizija RTBF, ali dodaje da je on optužen za pranje novca. 




Belgijsko savezno tužiteljstvo u četvrtak je u Bruxellesu održalo konferenciju za novinare kako bi objavilo informacije o velikoj aferi nazvanoj »Footgate«.


U sklopu opsežne operacije, provedena su 44 pretresa u cijeloj Belgiji. Pretresi su obavljeni u devet nogometnih klubova – Anderlechtu, Bruggeu, Genku, Kortrijku, Mechelenu, Ostendeu, Lokerenu, Gentu i Standardu iz Liegea.


U tim pretresima pronađeni su dokumenti, luksuzni satovi, nakit i novac u ukupnoj vrijednosti od 8 milijuna eura.


Privedeno je ukupno 28 osoba, među kojima je šest članova uprava nogometnih klubova, četiri nogometna menadžera, agenata koji se bave prodajom igrača, dva novinara, jedan bivši odvjetnik, jedan računovođa, dva trgovca naktiom i nekoliko mogućih suučesnika. Među 28 privedenih, 22 je izvedeno ili će biti izvedeno pred istražnog suca.


Izvan Belgije provedeno je 14 pretresa, u Francuskoj, Luksemburgu,Cipru i Srbiji, a u tim pretresima zaplijenjeno je više od 3,6 milijuna eura. Četiri osobe su privedene, a za dvije raspisan europski uhidbeni nalog.


Belgijsko tužiteljstvo navodi da je nogometni menadžer kojemu se navode samo inicijali D.V. dok mediji pišu da je riječ o Dejanu Veljkoviću, osumnjičen da je realizirao nekoliko različitih financijskih transakcija u više navrata u dosluhu s nekoliko klubova među kojima su Mechelen, Genk, Sporting Lokeren, Club Brugge i Standard Liege kako bi za sebe osigurao skrivene provizije kao i igračima koje je zastupao. Pri tome se korišteni ugovori i računi u kojima su stajale različite stavke poput »skauting«, »provizija«, »posebni troškovi«. Novac je transferiran preko računa fizičkih osoba, prijatelja i članova obitelji D.V. , a te osobe imaju urede na Cipru, u Crnoj Gori i Srbiji.


Još je jedan menadžer osumnjičen za financijske makinacije. Riječ je o nogometnom agentu po imenu Mogi Arnaud Bayat, koji se u priopćenju tužiteljstva navodi pod inicijalima A.B.


Dio istrage se odnosi i na namještanje utakmica. Pod sumnjom su dvije utakmice druge belgijske lige Antwerpen-Eupen, odigrane 3. ožujka ove godine i Mechelen-Waasland Beveren, odigrane 11. ožujka 2018.


Istraga je pokazala da je Veljković u dosluhu s četiri člana uprave FC Mechelen navodno dogovorao rezultate tih dviju utakmica, izravno ili preko prijateljskih veza kako bi se klub spasio od ispadanja u niži rang natjecanja.