Football leaks

FIFA je kaznila HNS- i Rijeku zbog kršenja pravila o transferima nigerijskih nogometaša?

Portal Novilist.hr

Gabriele Volpi i Damir Mišković prije šest godina na Kantridi/Foto Arhiva NL

Gabriele Volpi i Damir Mišković prije šest godina na Kantridi/Foto Arhiva NL

FIFA sankcionirala HNS sa 16.000 švicarskih franaka zbog transfera nigerijskog igrača Ayajija izvan Sustava usklađivanja transfera (TMS). Zbog istog transfera predložena kazna za HNK Rijeku od 10.000 švicarskih franaka, ali klub to osporava



RIJEKA U novom valu dokumenata koje su posljednjih mjeseci u okviru Football Leaks afere istražili novinari Nacionala u sklopu EIC grupe, objavljene su i informacije o sumnjivim poslovima između HNK Rijeke i Hrvatskog nogometnog saveza s kojima su sustavno kršili FIFA-ina pravila tijekom transfera mladih nigerijskih nogometaša.


Gabriele Volpi, jedan od najmanje poznatih talijanskih milijardera, u hrvatskoj javnosti poznat zbog svojih ulaganja i veza s nogometnim klubom Rijeka, sa svojim suradnikom i jednim od čelnika Hrvatskog nogometnog saveza Damirom Miškovićem imao je u riječkom nogometnom klubu i jednu dosad slabo poznatu, ali intrigantan poslovni model.


U Volpijevu i Miškovićevu riječkom nogometnom carstvu to znači poseban model transfera nigerijskih igrača u hrvatske klubove. Onaj zbog kojeg je FIFA kaznila i riječki nogometni klub i Hrvatski nogometni savez. I to zbog nepravilnosti koje mogu povući i puno ozbiljnije kazne od onih koje su već izrečene.




FIFA je sankcionirala Hrvatski nogometni savez novčanom kaznom od 16.000 švicarskih franaka zbog transfera nigerijskog igrača Goodnessa Ohiremena Ayajija izvan Sustava usklađivanja transfera (TMS) u prosincu 2017. godine. Istovremeno je zbog istog transfera donesena odluka o predloženoj novčanoj kazni od 10.000 švicarskih franaka u slučaju protiv HNK Rijeke, ali klub to osporava. Dokumenti Football Leaksa koji su predani Der Spiegelu i partnerima iz Europske istraživačke suradnje (EIC) otkrivaju da je taj transfer samo vrh ledenog brijega.


Slični prijestupi dogodili su se i tijekom transfera još šestorice nigerijskih igrača koji su proveli svoju “prvu registraciju” putem Hrvatskog nogometnog saveza za HNK Rijeku između 2012. i 2016., unatoč tome što su već bili registrirani u Nigerijskom nogometnom savezu. Neki nigerijski igrači preselili su se u Hrvatsku kao maloljetnici i tu su čekali svoj 18. rođendan i prvu registraciju za Rijeku, piše Nacional.


Povrh toga, postoji i mogući sukob interesa glavnog izvršnog direktora HNK Rijeke Damira Miškovića, koji je također potpredsjednik HNS-a i počasni hrvatski konzul u Nigeriji. On je 2014. potpisao “memorandum o razumijevanju” o partnerstvu s Nigerijskim nogometnim savezom, kao predstavnik tvrtke Orlean Invest West Africa Limited, a on upravlja i tvrtkom Orlean Invest Africa Limited koja je osnovala Nogometnu akademiju Abuja, glavnu bazu za regrutiranje nigerijskih nogometaša u HNK Rijeku.


Dokumenti pokazuju da su mladi nigerijski talenti iz Abuje prvo bili registrirani u Nigerijskom nogometnom savezu. Kada su navršili 18 godina službeno su prebačeni u HNK Rijeku, uz asistenciju HNS-a koji ih je ponovno registrirao kroz “prvu registraciju”. Time su HNS i klub Rijeka prekršili FIFA-in pravilnik koji propisuje da se takvi transferi igrača trebaju provoditi kao “međunarodni transferi”, uz izdavanje certifikata za međunarodni transfer igrača.


FIFA je otvorila brojne istrage protiv hrvatskog, nigerijskog i talijanskog nogometnog saveza, protiv Nogometne akademije Abuja te hrvatskih i talijanskih nogometnih klubova Rijeke, Spezije Calcio i AS Rome u vezi s transferima igrača iz Nigerije. Neke istrage već su zaključene i FIFA-ina Disciplinska komisija izrekla je sankcije zbog kršenja pravilnika, a neke još uvijek traju, stoji između ostaloga u članku Nacionala.