Jurica Vranješ

Damir Mišković je kasno počeo razmišljati o mladim igračima i Osijek je tu u velikoj prednosti

Marko Cvijanović

Jurica Vranješ/N. PAVLETIĆ/PIXSELL

Jurica Vranješ/N. PAVLETIĆ/PIXSELL

U proteklom razdoblju nije se pridavalo puno pažnje mladim domaćim igračima, što je pogrešno, jer na širem riječkom području ima dobrih igrača. Samo im treba pružiti priliku - tvrdi Vranješ



RIJEKA Jurica Vranješ odavno je Slavoniju zamijenio Kvarnerom. Nakon što je u ne baš bajnim okolnostima raskinuo ugovor s riječkim nogometnim prvoligašem odlučio je skrasiti se u Opatiji. I nikad nije požalio. Dapače. Na Liburniji je pronašao svoju obiteljsku idilu. Kao bivši prvotimac »Osijeka« i »Rijeke« odličan je sugovornik uoči sutrašnjega derbija u Gradskom vrtu. Što uoči derbija kaže rođeni Osječanin s opatijskom adresom?


– Iskreno, više pratim »Osijek« nego »Rijeku«, ali uvijek imam informacije iz prve ruke i kad je »Rijeka« u pitanju. Nikad mi ništa ne promakne, ha, ha, ha… – kaže Jurica Vranješ, koji već izvjesno vrijeme prati rad novoga trenera »bijelih« Igora Bišćana s kojim je, uzgred, dijelio svlačionicu u razdoblju kad su obojica branili boje najjače hrvatske nogometne vrste.


– Bišćan u »Rijeci« radi jako dobar posao, ali to me ne čudi, jer sam gledao dosta njegovih utakmica i kad je bio trener »Rudeša«, i kad je bio trener »Olimpije«. Već sad mogu reći da će Bišćan biti odličan trener. Da ne bi ispalo da hvalim samo Igora, Zoran Zekić također dobro gura s »Osijekom«, ali mislim da mu je u ovom trenutku ipak lakše nego Bišćanu, jer ima puno širi igrački kadar. »Rijeka« nema širinu i zato mislim da je »Osijek«, uz, naravno, domaći teren, u blagoj prednosti kad je u pitanju subotnji derbi.




Ono zbog čega se Riječani mogu nadati povoljnom ishodu jest nedavna pobjeda nad »Dinamom«, poslije koje je »bijelima« značajno poraslo samopouzdanje uoči zahtjevnih ispita u nastavku sezone.


Riječko proljeće


– »Rijeka« se evidentno digla u formi Bišćanovim dolaskom, pogotovo poslije pobjede nad »Dinamom«. Na stranu što je »Dinamo« u toj utakmici bio puno bolja momčad, »Rijeka« je pobijedila i na tome joj treba skinuti kapu. To ipak nešto govori o karakteru trenera i momčadi. Dakle, očekujem zanimljivu utakmicu i nadam se da će vrijeme biti dobro. I još nešto, usudio bih se reći da će se momčad koja eventualno pobijedi u tom derbiju moći uključiti s »Dinamom« u brbu za naslov prvaka. Još ništa nije gotovo, »Rijeka« je ovom posljednjom pobjedom pokazala da je »Dinamo« ranjiv. Do kraja je još dosta bodova u igri, a od Bišćanove »Rijeke« očekujem još puno više kada momčad odradi zimske pripreme. Bišćan će do tada vidjeti na kojim je pozicijama deficitaran, u kojim sve segmentima igre momčad još može napredovati. Dakle, od »Rijeke« pravi stvari očekujem tek na proljeće. »Dinamo« će se u proljetnom dijelu sigurno još negdje poskliznuti, a »Rijeka« može biti samo bolja nego sad. »Osijek« također može pratiti tu borbu, »Lokomotiva« trenutačno igra bolje i od »Rijeke« i od »Osijeka«, ali nemaju širinu, a pitanje je imaju li uopće motiva za borbu za naslov prvaka.


Kada uspoređuje osječku i riječku momčad, Vranješ u prvom redu ukazuje na kadrovski forte Zekićeve momčadi u igri prema naprijed.


– »Osijek« ima puno veću širinu u igri prema naprijed, »Rijeka« u ovom trenutku od igrača na klupi ima jedino Puljića koji može unijeti živost, ali i on ne igra previše. Mislim da Osječani u tom segmentu ipak imaju veći izbor igrača. To, naravno, ne znači da je u toj jednoj utakmici sve moguće.


Zekićeva je prednost i činjenica da radi u puno zdravijem okruženju, Bišćan od prvoga dana za kormilom »Rijeke« ne uživa podršku Armade, a sukobi na relaciji najvjernijih navijača i klupskih čelnika sve su dublji…


– To je činjenica, iako… U svoj toj priči moram reći da je predsjednik Damir Mišković postupio ispravno, koliko god se dio navijača ne slagao s Bišćanovom inauguracijom. Skidam mu kapu, jer je stao iza trenera sto posto. Znamo dobro što bi bilo da se nešto tako slično dogodilo u »Hajduku« ili »Dinamu«, da trener nije legao Torcidi ili Bad Blue Boysima… Vjerujem da bi trener kod najmanjeg kiksa – letio. Mišković poslije Keka nije mogao izabrati boljeg trenera.


Omladinski pogon


U tom kontekstu Vranješu nije bilo teško usporediti Keka i Bišćana, koji gaje sasvim drukčije metode u svom radu.


– Kek je napravio povijesni uspjeh s »Rijekom« i on je nedvojbeno odličan trener, ali u današnjem nogometu trener više mora imati prijateljski odnos igračima da bi iz njih izvukao maksimum. Treneri iz takozvanog ruskog sistema, koji tjeraju po svom i gaze preko svih, više ne prolaze. Kek je imao sličnu filozofiju, ali je u posljednjih šest mjeseci jednostavno došlo do zasićenja odnosa, a igrači više nisu bili maksimalno motivirani. Koliko čujem, igrači su izuzetno pozitivno reagirali na Bišćanove metode rada. On je u kratkom razdoblju uspio napraviti ozračje da je u svlačionici zadovoljan i onaj igrač koji ne igra, a to je odlika velikih trenera. Dakle, da drže momčad pod kontrolom i da su mu svi igrači zadovoljni. A znamo da uvijek najviše daju zadovoljni igrači. Bišćan je mlad trener, nije tako davno završio karijeru, točno zna osjetiti igrača, zna kad igrač ima neki problem, voli uspostaviti kontakt s igračem, saznati što ga tišti… Očito su to igrači »Rijeke« jako dobro prihvatili.


Riječa i osječka nogometna priča imaju dosta dodirnih točaka, Damir Mišković i Ivan Meštrović puno su napravili da dva velika kluba dožive preporod. Vranješ, međutim, ukazuje na bitan segment u čemu se »Rijeka« i »Osijek« ipak razlikuju. U pitanju je politika nogometne škole.


– »Osijek« je u velikoj prednosti po pitanju rada omladinske škole, u klubu imaju dobre iskusne trenere, s dugogodišnjim iskustvom u radu s mladim igračima, treneri koji su godinama izbacivali dobre mlade igrače. Predsjednik Meštrović je školu ustrojio na način da većinom rade domaći treneri, kojima ne može promaknuti neki mladi igrač iz bazena. Nemaju presing ako malo zaštekaju rezultati, u prvom planu je stvaranje igrača za prvu momčad. U »Osijeku« grade novi kamp s dvanaest terena, što je vrlo jasan pokazatelj, pogotovo roditeljima mladih igrača. To je zapravo najbolja poruka da ne moraju pošto, poto svoju djecu slati u »Hajduk« ili »Dinamo« da bi ona uspjela. »Rijeka« je također izgradila sjajan trening kamp, ali još uvijek kaska u nekim stvarima. Žao mi je da je »Rijeka« u posljednje vrijeme izbacila jako malo igrača iz omladinske škole, ali pozitivno je to što je Mišković konačno počeo razmišljati u tom smjeru. Na žalost, zakasnio je, to je trebao biti prioritet još prije tri godine. U proteklom razdoblju nije se pridavalo puno pažnje mladim domaćim igračima, što je pogrešno, jer na širem riječkom području ima dobrih igrača. Samo im treba pružiti priliku. Nadam se da će se to promijeniti sada kada je klub postao privatan, ne može se samo kupovati, moraš izbaciti igrača iz svog omladinskog pogona da bi preživio. To je jasna stvar.