Rijeka vs. Slaven Belupo

DARIO ČANAĐIJA: Vjerujem da smo izvukli pouke i da ćemo večeras protiv Slaven Belupa biti pravi

Denis Frančišković

Dario Čanađija (Rijeka)/D. LOVROVIĆ

Dario Čanađija (Rijeka)/D. LOVROVIĆ

Ovaj susret u Kupu nam je malo pomogao da se dignemo. Priprema za utakmicu sa Slavenom mora biti perfektna, ali naravno trebat će nam i više opuštenosti u igri, razigranosti i vica. Moramo kroz igru dolaziti do šansi, asistencija i golova – kaže veznjak Dario Čanađija



RIJEKA »Rijeka« – »Slaven Belupo« večeras pod svjetlima reflektora na Rujevici. Na oproštaju od ljeta i nakratko od Rujevice. Posljednja je to domaća utakmica »bijelih« uoči serije gostovanja kod »Gorice«, »Intera« i »Hajduka«. Momčad Matjaža Keka bez natjecateljske utakmice izbivat će s Rujevice više od mjesec dana, sve do početka studenoga kad u goste stiže »Rudeš«.


I Riječani i Koprivničanci nenadano su upali u krizu rezultata, brojni remiji, od kojih ih gosti imaju čak pet, najviše u ligi, »sasjekli« su početne ambicije i jednih i drugih. I stvorili imperative Matjažu Keku i Tomislavu Ivkoviću. Naravno, puno više riječkom kormilaru, koliko god ih on negirao…


Riječani su injekciju sampouzdanja pokušali naći u Križevcima, na pola puta između Zagreba i Koprivnice. I sudeći po rezultatu i pobjedi od 9:0, čini se, uspjeli. Antonio Mirko Čolak zabio je pet golova, Dario Čanađija dva…


Popraviti prekide




– Kup utakmice su dosta zahtjevne, ali rano smo zabili i otvorilo se… Tako je to u nogometu. Da smo, kojim slučajem, išli na pristup »lako ćemo«, moglo nam se to obiti o glavu. Shvatili smo tu utakmicu jako ozbiljno – kaže Dario Čanađija dodajući:


– Mi u svakoj utakmici idemo na pobjedu i napravit ćemo sve što možemo da tako i bude. Ovaj susret u Kupu nam je malo pomogao da se dignemo. Priprema za utakmicu sa »Slavenom« mora biti perfektna, ali, naravno, trebat će nam i više opuštenosti u igri, razigranosti i vica. Moramo kroz igru dolaziti do šansi, asistencija i golova.


Po Čanađiji, teško je bilo što prognozirati. Njegovoj momčadi ne može se zasad previše prigovarati na planu želje i motiviranosti, ali jednostavno igra je bila ispod očekivane razine.


– Jasno je da moramo popraviti igru u prekidima te naći način kako uzeti loptu, držati je i kroz dominaciju i velik posjed stvarati šanse – smatra veznjak »bijelih« za kojeg se očekuje da će večeras biti u udarnoj momčadi.


– Šteta što smo izgubili protiv »Lokomotive«, do primljenog gola dosta smo dobro izgledali, bili razigrani. Ne vjerujem da je bila namjera suca oštetiti nas, a crveni karton nas je dosta poremetio. »Lokosi« su imali premoć na terenu, mi se više nismo uspjeli vratiti. Šteta, ali idemo dalje. To je nogomet, pogreške se događaju svima. Vjerujem da smo izvukli pouke i da ćemo večeras biti pravi – kaže Čanađija, rođeni Bjelovarac koji je u redovima večerašnjeg suparnika proveo tri godine, potom 2014. došao u Rijeku te se nakon posudbi u »Speziju« i »Olimpiju« opet vratio u »staro jato«.


Nije floskula


– »Slaven« je klub koji mi je puno dao, uvijek ću imati poštovanja prema tom klubu, ali sad sam igrač »Rijeke« i da mi je sa suprotne strane i rođeni brat, ne bih mu pustio. »Belupo« ima dobru ekipu i ne zaslužuju sadašnji položaj na ljestvici. Moramo ga shvatiti maksimalno ozbiljno, ali prije svega, iako zvuči kao floskula, mi samo moramo podignuti kvalitetu naše igre i nametnuti se – naglašava Dario.


Za toliko željenu i nužnu pobjedu trebat će se itekako potruditi, a »nešto se pita i protivnika«… Koji nije nimalo bezazlen, iako to rezultati ne sugeriraju.


– Gosti imaju puno dobrih igrača, s lijeve strane tu je Dević pa Bačelić-Grgić u sredini, zatim dvije špice, Jelić i Mendy jako su dobri igrači, a svakako treba pripaziti i na Bongonguija. Pronalizirat ćemo uoči utakmice dodatno protivnika, a i trener će nas upoznati sa svim opasnostima. No, prije svega mislim da smo u svemu tome najbitniji mi i naša igra.


»Rijeka« večeras počinje jednu zahtjevnu epizodu nakon bolnog poraza. Prava gostujuća iskušenja tek dolaze, stoga ne treba niti govoriti koliko bi dobro legao trobod na nešto mršaviji konto.


– Ne znam je li to za nas olakotna ili otežavajuća okolnost. Travnjaci su obnovljeni, svugdje se da igrati… Naravno, lakše nam je na Rujevici, navijači nas nose, ali s obzirom na poboljšane uvjete ne bi trebalo biti prevelike razlike u našoj igri doma i u gostima. Liga je ove godine možda i najzanimljivija, a sigurno će se dignuti i »Hajduk« i »Slaven«. teško je, niti jednu momčad nije lako dobiti – kaže Čanađija, zadovoljan minutažom, iako uvijek može bolje.


– Zadovoljan sam, ali vjerujem da mogu još bolje. Trudim se i nadam da će s trudom doći i što više samopouzdanja za još bolje partije.



 Matjaž Kek večeras će po 200. put voditi Rijeku u prvenstvenim utakmicama. Slovenski stručnjak već je postao najdugovječniji trener HNL-a, a zanimljivo u subotu je svoju 200. prvenstvenu utakmicu na klupi odradio i Zoran Vulić, trener Hajduka u derbiju protiv Dinama. Doduše, bitna je razlika da je splitski stručnjak do te brojke došao na klupama nekoliko klubova, među kojima i Rijeke, a Kek je svih 200 utakmica “zaradio” na klupi “bijelih”. Inače, u dosadašnjem mandatu Kek je upisao 122 pobjede, 49 remija i 28 poraza u Prvoj HNL. Ukupno je do sada vodio 272 službene utakmice (prvenstvo, Kup, Superkup i Europa) otkada je stigao na Kantridu.