Drugi pripremni susret

Bijeli ispustili pobjedu u 90. minuti

Ivan Volarić

Ivan Krstanović je u 68. minuti zapucao loptu u mrežu iskosa s udaljenosti od 12-13 metara nakon dodavanja Zorana Kvržića. Salatić je izjednačio s bijele točke u 89. minuti 



MARBELLA I u drugoj prijateljskoj utakmici tijekom španjolskih priprema “bijeli” su remizirali. Nakon 2:2 s mađarskim “Videotonom” “bijeli” su odigrali 1:1 s četvrtom momčadi švicarskog prvenstva u utakmici koju po svim nogometnim parametrima nisu trebali dobiti osim po činjenici da su iskoristili jednu od dvije prilike i izjednačujući gol primili u 90. minuti. Naime, u 89. minuti Ben Khalifa je pritisnuo Marka Leškovića nakon jedne duge lopte koja je pala u riječki kazneni prostor. Branič “Rijeke” je zagradio loptu, Ben Khalifa pao na travnjak, a španjolski sudac procijenio da je riječ o prekršaju za najstrožu kaznu.


Možda malo prestrogo, ali u konačnici mu nitko ne moža zamjeriti na toj odluci. Kapetan “Grasshoppera” Veroljub Salatić rutinski je realizirao najstrožu kaznu za konačnih 1:1. Dvadesetak minuta ranije Ivan Močinić presjekao je jednu loptu na sredini terena, pogurnuo desno za Zorana Kvržića, koji je odmjerenim dubinskim pasom uposlio Ivana Krstanovića. Stasiti napadač “Rijeke” je iskosa ušao u kazneni prostor i snažnim udarcem sa 14-15 metara provukao loptu u mrežu uz bližu vratnicu. “Rijeka” je povela iz prve povezane akcije na utakmici u većem dijelu koje je lopta bila u nogama četvrte momčadi švicarskog prvenstva.


Promjene


Riječani su od prve minute djelovali puno sporije od svojih suparnika, gubili su duel za duelom, teškom mukom zadržavali loptu u svojim nogama. “Skakavci”, inicjativi unatoč, nisu uspjeli složiti opasniju priliku tijekom cijeloga prvoga poluvremena u kojem je kapetan Dario Knežević bio najbolji igrač na terenu. Svidio se u tom periodu i Brazilac Moises, jedini igrač “Rijeke”, koji je pokazivao inicjativu, uspijevao držati korak s bržim, hitrijim Švicarcima.




Kek je izveo momčad u rasporedu 4-4-2, sa Sharbinijem na desnom, a Alispahićem na lijevom boku. Brzonogi Ngamukol je u nekoliko navrata prohujao desnim bokom pa je trener Riječana ubrzo promjenio strane Sharbiniju i Alispahić ne bi li umanjio “štetu”. Time je dobio na sigurnosti, ali i dalje nije uspio dobiti na mirnoći u pasu što je silno nedostajalo Riječanima, koji su se teško nosili s visokim presingom motorične švicarske ekipe.


U takvim odnosima snaga počeo je i nastavak, a Riječani su živnuli tek kada je Kek posegnuo za prvim promjenama. Kao i protiv “Videotona” trener “bijelih” promijenio je i raspored (iz 4-4-2 u 4-3-3), zaigrao je s trojicom središnjih veznih igrača.


Pravi test


Ispred obrane je djelovao Maleš, lijevo Brezovec, a desno Močinić. Upravo je Močinić s dvije ukradene lopte “krivac” za dvije prilike Riječana. Prvu je Krstanović pretvorio u vodstvo, a drugu je u 73. minuti osujetio vratar Taini koji je iz rašlji izvukao Krstanovićev udarac. Vodstvo “bijelih” čuvao je i vratar Vargić, u prvom dijelu ne toliko zaposlen, a u nastavku s nekoliko intervencija – zapažen. Trener Matjaž Kek nije nakon utakmice djelovao nezadovoljno. Donekle razumljivo jer je za razliku od kolege Skibbea momčad odveo na utakmicu nakon jutarnjeg i dva jaka treninga dan ranije. Bilo je vidljivo da u igrača nedostaje svježine, nerijetko su bili za korak kratki u duelima na sredini terena što je umnogome utjecalo na to kako se utakmica odvijala.

– Još jedna pripremna utakmica koja je pokazala da smo malo tromi i spori, gdje se vidi da su treninzi ostavili na nama traga. Kada dobiješ gol u zadnjoj minuti onda nisi zadovoljan do kraja, ali dobro, opet je ovo bila utakmica u kojoj smo morali dati svoj maksimum u ovom trenutku. Zbog toga su za mene ovi testovi pravi – rekao je Matjaž Kek, trener Riječana nakon utakmice u kojoj nije koristio Ivana Tomečaka, Nikolu Pokrivača, Damira Zlomislića i iz preventivnih razloga Vedrana Jugovića.


Rijeka – Grasshopper 1:1


Glavno igralište Marbella football centra. Gledatelja: 100. Sudac: Servantes (Mallorca). Strijelci: 1:0 Krstanović (68′), 1:1 Salatić (90′-11m).


RIJEKA: Vargić – Mujanović, Knežević, Marić (od 79′ Lešković), Bertoša (od 67′ Boras) – Sharbini (od 40′ Kvržić), Maleš, Moises (od 67′ Brezovec), Alispahić (od 56′ Močinić) – Benko (od 56′ Krstanović), Kramarić (od 56′ Ajayi).


GRASSHOPPER: Burki, Lang, Gashi, Feltscher, Dingsdag, Salatić, Pavlović, Ben Khalifa, Grichting, Lang, Ngamukoi. Još su igrali: Taini, Avdijaj, Bauer, Kubli, Garcia.


TIJEK SUSRETA:


89′ Rezultat je 1:1. Salatić je izjednačio s bijele točke nakon što je Lešković skrivio najtežu kaznu nad Benom Khalifom.


74′ Opet je Krstanović bio opasan na dodavanje Močinića. Vratar Grasshoppera vadi ispod stative i izbacuje u korner


68′ Rijeka vodi 1:0; Ivan Krstanović zapucao je loptu u mrežu iskosa s udaljenosti od 12-13 metara nakon dodavanja Zorana Kvržića 


58′ Opasan je iz voleja Ben Khalifa, ali opet dobro brani Vargić


55′ Gashi je gađao iz slobodnog udarca pod gredu, ali Vargić je odlično obranio


53′ Nakon brzo izvedenog slobodnog udarca Leona Benka, Kvržić je opalio iz prve, ali kraj gola


46′ Počelo je drugo poluvrijeme 


—————————————–


45′ – Nesadržajno poluvrijeme završilo je bez pogodaka. Švicarci su imali više loptu u nogama, ali nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti vrataru Vargiću. Trener Matjaž Kek u 40. minuti izvršio je i prvu zamjenu. Umjesto neprimjetnog Sharbinija, uveo je u igru Zorana Kvržića.


43′ – Moises je osvojio prostor i proigrao Mujanovića, ali Švicarci otklanjaju opasnost.


30′ – Sharbini je pokušao centrirati, ali ne pronalazi nikog od suigrača.


0′ – Momčadi će svaki čas izaći na teren. Susret će pratiti pedesetak gledatelja.