Oproštaj od obrane naslova prvaka

UZROCI BOLNOG PORAZA Uzalud je trošiti vrijeme na analize, bila je to momčad iz nekog drugog filma

Orlando Rivetti

SRAMOTAN ODNOS – Nogometaši Rijeke pokunjenih glava napustili su teren u Kranjčevićevoj / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

SRAMOTAN ODNOS – Nogometaši Rijeke pokunjenih glava napustili su teren u Kranjčevićevoj / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Svaka čast nogometašima Rudeša, ništa nisu oteli, uzeli su samo ono što su im Riječani ponudili na zlatnom pladnju. Sve gluposti igrača Rijeke pretvorili su u pogotke, jer su osim dobro posložene momčadi koja je poštovala taktičke zakone, imali i veliko srce. Za razliku od Riječana



RIJEKA Nakon Koprivnice i lake pobjede protiv respektabilne momčad Slaven Belupa Tomislava Ivkovića trener Rijeke, Matjaž Kek, bio je uvjeren da ima momčad koja ga prati i koja raste iz utakmice u utakmicu. Poslije poraza u igri s posljednjeplasiranim Rudešom Kek je zagrmio da je ponašanje i ulazak u utakmicu pojedinaca bio sramotan.


Katastrofalan odnos prema poslu za igrača koji nosi dres Rijeke. Rijeka je u petak doživjela deveti poraz ove sezone, drugi u proljetnom nastavku, nakon onoga u Osijeku iz 17. veljače. Tko ima crvenih pigmenata zarumenio je od sramote.


Na Malom Lošinju su se navijači Rijeke ponosno slikali s dvama trofejima, Kupom i prvenstvem, Dvostrukom krunom. Taman na vrijeme, jer malo će biti u svlasništvu kluba s Rujevice. Postat će lijepa spomena… Nakon oproštaja od Kupa 4. travnja u Maksimiru, devet dana kasnije Rijeka je porazom u Kranjčevićevoj, u igri s Rudešom, rekla zbogom prvenstvu. Abdicirala je bez ispaljena metka. Dva postignuta gola nisu mjerilo vrijednosti, ali ona četiri primljena su znak za uzbunu.


Sramotan odnos




Riječanima su u petak glave zujale poput sjemenki u praznoj tikvi! Pali su sramotnim odnosom prema poslu, na čemu Kek posebno inzistira, kada su svi bili uvjereni da je Rijeka opet potekla goropadno moćno, noseći sve pred sobom. Osvajala je bodove igrom, autoritetom znanja i uigranošću nove momčadi. Riječani su jučer potvrdili Michelangelovu filozofiju umjetničkog života, da se crta mozgom, a ne rukama koje su tek pomoćno sredstvo.


Tako je i s nogama nogometaša Rijeke. Riječani su bili u totalnom taktičkom neredu, izgubljeni na njivi Kranjčevićeve, igrali su nogama koje su bile spremne za gaženje kupusa. Kako drugačije objasniti nevjerojatne greške u prve dvije minute utakmice, pa onu treću kod Budimirova prvog gola. Možemo i dalje razglabati o zbunjenosti kod četvrtog pogotka, do Župarićeve gluposti, odnosno sjajnog skoka u bazen (poput onoga Brezovca u prošlom kolu u Koprivnici!), junaka utakmice u svakom pogledu, dvostrukog strijelca Marija Budimira.


Svaka čast nogometašima Rudeša, ništa nisu oteli, uzeli su samo ono što su im Riječani ponudili na zlatnom pladnju. Sve gluposti igrača Rijeke pretvorili su u pogotke, jer su osim dobro posložene momčadi koja je poštovala taktičke zakone, imali i veliko srce. Za razliku od Riječana koji definitvno nisu ništa shvatili od »mentalnog treninga« Matjaža Keka. Uzalud potrošeno vrijeme analize, sastanci… Riječani su u petak bili u nekom drugom filmu u odnosu na momčad koja je do susreta s Rudešom pokazivala da snagom kolektiva može slomiti svakog suparnika.


Mehnizni su počeli funkcionirati. Kekov stroj je proradio. Osam igrača (Heber 8, Čolak 5, Puljić i Pavičić 4, Acosty 2, Črnic, Zuta i Kavržić), zatreslo je suparničku mrežu u proljetnim utakmicama. Kao potvrda kvalitete prema naprijed… Ali Kekova je filozofija jasna, organizacija i čvrsta obrana. Protiv Rudeša toga nije bilo. A još manje agresije, trke i popunjavanja prostora. Zapravo, bilo je toga, ali kod Rudeša.


Šest zapovijedi


Šest je nogometnih zapovijedi – disciplina, koncentracija, požrtvovnost, zajedništvo, skromnost i posvećenost – nijedne se Riječani nisu držali.


Zanimljivo u oba proljetna poraza (Osijek i Rudeš), Rijeka je igrala s desetoricom. U Osijeku 84, u Kranjčevičevoj 25 minuta bez Darija Župarića, u šampionskoj sezoni jednog od najboljih igrača, kao i jesenas, ali sada vrlo nervoznog u svakoj utakmici. Izgubio se i mladi Escoval koji je počeo umjesto Punčeca. Rijeka crveno-žutih suza i – jedanaesteraca protiv Sluge… Rijekin vratar ima pune ruke posla, a trebao bi obraniti dvije, tri lopte, s obzirom na razliku u kvaliteti Rijeke i ostalih suparnika (osim Dinama). Ali svoj posao moraju odraditi suigrači u fazi obrane.


Poglavito »stoperi« i »bekovi« koji su jučer imali pokretljivost ormara.


Karakter igrača je uvijek ispred kvalitete pojedinca. Davno je na tome inzistirao Arrigo Sacchi, to traži i njegov sljedbenik – Matjaž Kek. Hoće mangupsku momčad koja je spremna potući se jedan za drugoga. U petak je to izgledalo sasvim suprotno. Nije da nisu htjeli, ali noge nisu slušale glavu… Da nije bilo (a nije trebalo !) kaznena udarca, ne bi bilo ni isključenja i Rijeka bi do kraja, s obzirom na to da su se razigrali Heber, Acosty i Pavičić, možda napravila i preokret… Ali surova je istina, kako reče Kek, bila je to sramotna predstava igrača Rijeke.


Puljani ljuti


Riječanima u utorak predstoji gostovanje kod Puljana prije susreta s Osijekom na Rujevici, utakmica s kojom nastavljaju borbu za drugo, odnosno treće mjesto. Puljani su s razlogom ljuti na Riječane, protiv njihovih suparnika u borbi za ostnanak,Ž Rudežana, nisu bili na svojoj razini i – pukli su kao tikva. U utorak će na stadionu Aldo Drosina biti izuzetno uzbudljivo. Rijeka nema pravo na još jedan krivi korak, otrijeznit će se u dva dana, na žalost Puljana… Puljani teško mogu odigrati poput Rudeša, ali niti Rijeka tako slabo. Ipak, svaka je utakmica priča za sebe. Nema repriza. Sve su premijere. Dobre ili loše.


Rijeka je u Puli na popravnom. Teško je govoriti o krizi nakon serije uspješnih rezultata, nakon što je i sam Kek bio uvjeren da je momčad na pravom putu… Moraju pokazati da je u Kranjčevičevoj bila psihogena amnezija, rupa u pamćenju…