Rođeni golgeter

SLATKE TRENERSKE BRIGE Bišćan mora Franka Andrijaševiću “pripremiti teren”, a on će to znati iskoristiti

Denis Frančišković

Franko Andrijašević tijekom ogleda sa Šibenikom/Foto Arhiva NL

Franko Andrijašević tijekom ogleda sa Šibenikom/Foto Arhiva NL

Franka svi znamo, on je tu da zabija. Znamo koliko su za njega radili suigrači u slavljeničkoj sezoni. Kad se za njega pripremi teren on će to znati iskoristiti - kaže Jasmin Samardžić

RIJEKA Nakon reprezentativnih obveza na vrata Rujevice pomalo kuca novi Jadranski derbi. I Igor Bišćan i Damir Burić imat će tijekom dva tjedna dovoljno vremena da s najoptimalnijim postavama dočekaju susret s posebnim ulogom. Kad su u pitanju Riječani to se prije svega odnosi na povratak ozlijeđenih (Čolak, Kvržić, Šimić), podizanje forme onih koji su dugo bili van stroja (Mamić, Pavičić, Puljić i Gorgon) te uklapanje u igru svježeg povratnika Andrijaševića. Bišćan je u stalnim preslagivanjima momčadi, ozljede mu zasad nikako nisu dozvoljavale da standardizira udarnu postavu, a zbog Europe kao višeg cilja momčad je trpila u prvenstvu. I ispuštala bodove… Toliko da s utakmicom manje uoči sudara sa starim rivalom zaostaje četiri boda za liderom.Splićani su u posljednjem srazu bili i više nego uvjerljivi (4:0), Rijeka je posljednii put na Rujevici slavila 19. svibnja prošle godine (3:1), Hajduk 2. prosinca 2017. (1:2). Danas su okolnosti sasvim drugčije, Hajduk je ovaj put bio puno »probirljiviji« u prijelaznom roku, Rijeka uglavnom ostala na starim snagama pojačanim za Andrijaševića u posljednji tren. Andrijašević na jednoj, Bradarić na drugoj strani, dva Splićanina iz povijesne Rijekine godine osvajanja dvostruke krune. I to na susret dodatno baca poseban fokus. Ali s riječke strane prije svega kada će se i kako u novu momčad uklopiti Andrijašević.

– Moramo uzeti u obzir da Andrijašević dugo nije igrao. No, vjerujem u njega, ako ništa odmah u startu odigrat će dobro na iskustvo. Trebat će mu sigurno dvije, tri utakmice da se »klikne« sa suigračima. Inače, vjerujem da će biti pojačanje. O njegovoj kvaliteti dovoljno govori i ona sezona odigrana prije odlaska. Mogao bi stvarno puno pomoći u ovom trenutku – smatra Milan Radović, napadač Rijeke s kraja 70-tih godina.


Jasmin Samardžić ne krije da momčad »bijelih« ne izgleda onako kako je priželjkivao.


– Evidentno je da je Hajduk počeo s ulaganjima i da je to podiglo momčad. Nažalost, za Rijeku se to ne može reći. Ali Rijeka za hrvatske uvjete još uvijek ima jako dobru momčad, mislim da je čak ekipa Rijeke još uvijek bolja od one Hajdukove – kaže Jasmin Samardžić, nekadašnji brzonogi napadač »bijelih«. – U kakvom su stanju obje momčadi to je druga priča. Rijeka još uvijek po mom ukusu ne izglada kako bi trebala. Vidim da su i igrači po izjavama svjesni toga. Svaki trener ima neko svoje viđenje igre i postulata kojih se drži. U to neću ulaziti, ali što se tiče plana igre Rijeka bi po meni trebala izgledati puno goropadnije. Imam dojam da je Rijeka u posljednjih godinu dana izgubila neki gard.




Kaže Samardžić da je dolazak Andriješevića hvalevrijedan potez, ali sve će štimati pod jednim uvjetom.


– Andrijaševića svi znamo, on je tu da zabija, ali Franku treba pripremiti teren. Znamo koliko su za njega radili suigrači u slavljeničkoj sezoni. Bila je to igra s puno prodora i ubačaja što je on svojim znanjem konkretizirao. Kad se za njega pripremi taj teren on će to znati iskoristiti. Gorgon, Andrijašević, Murić? To je dostatno da Rijeka opet bude opasna i učinkovita, da se bori s Osijekom i Hajdukom za drugo mjesto. Hajduk je nakon dugog niza godina pogodio s pojačanjima, ranije su na Poljud dolazili igrači ispod renomea. Bradarić će sigurno biti veliko pojačanje za »bile«, jednako kao Eduok – rekao je između ostaloga Samardžić.