Bišćan s Ferlinom

Rijeka pred Aberdeen ostala bez Pavičića: ‘Oni će krenuti žestoko, a mi ih moramo smiriti’

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Nogometaši Rijeke u 4. kolu HNL-a doživjeli su prvi prvenstveni poraz, na gostovanju kod Gorice.


Bijeli su u promijenjenom sastavu s 2:0 poraženi od Gorice čime su propustili priliku da zasjednu na vrh prvenstvene ljestvice. Već u četvrtak Rijeku čeka uzvrat 3. pretkola Europske lige i put u Aberdeen.


Utakmicu s Goricom te predstojeći ogled sa Škotima Robertu Ferlinu u emisiji Radio Rijeke ‘Pod stijenama Kantride’ prokomentirao je trener Rijeke Igor Bišćan.




Jesu li misli jučer bile više usmjerene prema Aberdeenu, a manje prema Gorici?


– Ne vjerujem, mislim da smo imali dovoljno novih igrača na terenu, kojima je bilo bitno da igraju dobro i da se skoncentriraju na tu utakmicu. Nismo imali razloga razmišljati o Aberdeenu, s obzirom na to da smo znali da nas čeka teška utakmica.


Podbačajima Dinama i Hajduka pružila se prilika uhvatiti prvo mjesto. Je li to bio preveliki teret ili niste ni o tome razmišljali?


– Nismo, iskreno nismo ni o tome razmišljali. Još je rano, tek je 4. kolo odigrano. Postojala je ta mogućnost, ali jednostavno smo bili koncentrirani na ono što nas je čekalo. Bili smo svjesni da neće biti jednostavno. Gorica se pokazala za nas nezgodnim protivnikom.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Dosta ste promiješali momčad, samo četvorica istih startera u odnosu na utakmicu s Aberdeenom. Je li to bilo možda previše novih igrača u momčadi, koji nisu međusobno igrali zajedno?


– Nama je u ovom trenutku Europa bitnija nego prvenstvo. Procijenili smo da je pametnije da se što više igrača odmori i spremnije dočekaju uzvrat. Svjesno smo preuzeli rizik. Nije se to toliko vidjelo na utakmici.


Mislim da smo u prvom poluvremenu bili OK, da smo držali utakmicu pod kontrolom, bez obzira na sve promjene u momčadi. Taj gol pred sam kraj poluvremena jednostavno nas je poremetio i ispred nas stavio zadatak koji jučer nismo bili u stanju riješiti.


Ostali ste bez Pavičića tijekom utakmice. Znate li težinu njegove ozljede i znači li to da nećete moći računati na njega za Aberdeen?


– Da, nećemo moći. Prva prognoza je da će biti mjesec dana izvan ekipe. Nije dobro, sad ćemo morati bez njega mjesec dana minimalno. Došlo je u nezgodnom trenutku i to će sada sigurno biti negativna stvar za momčad.


Tomečaka nije bilo ni na klupi, kakvo je stanje s njegovom ozljedom?


– On bi trebao biti OK.


Gorgon?


– Nećemo ni Gorgona imati za uzvrat s Aberdeenom, on je u procesu laganog povratka u trening s punim opterećenjem. Sad je pitanje kako će podnositi trčanje, hoće li se bol vraćati u koljeno. Idemo postupno i polako, jer ne ide njegov povratak onako kako smo očekivali. Oprezniji smo, a pozitivne prognoze su da bi se za oko tjedan dana trebao pridružiti punom treningu.


Škoti teško da misle da je sve gotovo. Kako ćete iznenaditi McInnesa u četvrtak? Imate li neke ideje, jer na ono što ste im priredili na Rujevici sigurno su već spremni?


– Nema tu neke velike filozofije. Oni su ekipa koja ne može igrati puno drugačije nego što igraju, a ni mi ne možemo igrati puno drugačije nego što uglavnom igramo. U tom odnosu snaga utakmica će biti slična, kao što je bila i ovdje.


Samo je sad pitanje koliko ćemo se mi uspjeti prilagoditi gostujućem terenu, njihovoj energiji, fanatičnoj želji i namjeri da preokrenu rezultat pred svojom publikom. Bit će to velika borba, nema uopće dvojbe oko toga, samo je pitanje kako ćemo reagirati.


Na Rujevici Škoti do zadnjih 10 minuta utakmice, kad su već gubili 2:0 gotovo da nisu pucali prema golu. Recept s dugim loptama nije prolazio. Imate li plan B?


– Probat će oni igrati i po zemlji, nije to bila baš prava slika te momčadi. Bili smo i mi dobri i nije ni njima bilo lako doći nakon prvenstvene utakmice, koja je dosta zahtjevna i ovdje doputovati u vrućinu. Bio im je to i mali energetski šok, nije to bilo okruženje u kojem su navikli igrati.


Bit će to jedna drugačija ekipa, s puno više energije i čvrstine, samim tim i puno opasnija. Najveći zadatak opet će predstavljati duge lopte, njihovo preskakanje igre i borba za drugu loptu. To će biti malo drugačije nego što je bilo ovdje. Neće oni biti tako daleko od gole. Bit će tu jako velike borbe i neće biti jednostavno proći dalje.


Bio bi harakiri otići se braniti punih 90 minuta. Trebat će napraviti barem nešto u ofenzivnom dijelu. Jeste li spremni za to?


– Spremit ćemo se za to, svjesni smo da nećemo moći stati ispred svojih 16 metara i braniti se od njihovih pokušaja. Morat ćemo biti konkretniji u svkaom pokušaju prema naprijed. Moramo ih maknuti što dalje od svog gola, jer tako ćemo neutralizirati njihove prednosti.


Mislim da će to biti utakmica u kojoj će oni krenuti žestoko, a mi ćemo morati odgovoriti na to. Moramo ih smiriti u otvaranju utakmice i onda biti konkretniji da im pokažemo da se nismo došli samo braniti.


Ako u četvrtak zadaća u Škotskoj bude obavljena kako treba, već idući četvrtak putovat će se na prvu utakmicu play offa Europa lige. Između je još Osijek, nakon toga Dinamo, 14 dana u kojem vi i momčad morate biti na 110% svojih mogućnosti. Može li Rijeka to?


– Može ili ne može, to je manje bitno, morat će! Vidjet ćemo kolio ćemo i kako se nositi s tim rasporedom. Zaista su se u kratkom periodu skupile sve teške utakmice. To je tako u ovom periodu sezone kad se borimo za Europu, drugačije ni ne može biti.


Treba se spremiti za svaku utakmicu posebno i dati sve od sebe. Onda ćemo imati najbolje šanse da u svakoj pojedinačno nešto napravimo, rekao je Bišćan na Radio Rijeci.