Osijek protiv Rijeke

RIJEKA PREPUSTILA ČELO TABLICE “Bijeli” u Osijeku izgubili bodove, ali i – Vešovića i Maleša

Ivana Vaupotić

"Rijeka" je zbog, blago rečeno, nesmotrenog poteza Marka Vešovića skoro sat vremena imala igrača manje na terenu, a Mate Maleš isključen je u sudačkoj nadoknadi drugog dijela. Nekoliko trenutaka po završetku utakmice Dario Župarić srušio se na terenu i odvezen je kolima hitne pomoći.



OSIJEK Gostovanje »Rijeke« u Gradskom vrtu najednostavnije se može opisati kao splet nesretnih okolnosti, začinjen neujednačenim kriterijem glavnog suca Frana Jovića. Zagrebački arbitar uglavnom je puštao čvrstu igru, na rubu prekršaja, no u nekim trenucima je reagirao obične kontakte. 


Povrh toga, Filip Bradarić je u 22. minuti napustio teren u pratnji doktora Bobana Dangubića. Po svemu sudeći, bio je to preventivni izlazak iz igre zbog ozljede. Uz sve navedeno, “Rijeka” je zbog, blago rečeno, nesmotrenog poteza Marka Vešovića skoro sat vremena imala igrača manje na terenu, a Mate Maleš isključen je u sudačkoj nadoknadi drugog dijela. Nekoliko trenutaka po završetku utakmice Dario Župarić srušio se na terenu i odvezen je kolima hitne pomoći. 


Val svježine zapuhnuo je najveći slavonski grad nekih pola sata prije početka utakmice, a to je donijelo idealne uvjete za igru. Usporedbe radi, nije na odmet podsjetiti da je prošlog četvrtka, za vrijeme uzvrata trećeg pretkola Europske lige između “Osijeka” i “PSV”-a, Gradski vrt kuhao na četrdesetak stupnjeva. Jučer je, pak, vrijeme bilo kao stvoreno za nogomet.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević





Igrala se 4. minuta kada su gosti stigli do prve izrađene situacije za zabijanje gola. Alexander Gorgon odlično je centrirao s desnog boka na drugu stativu, gdje se nalazio Mario Gavranović. Udarac glavom bio je školski izveden, baš kao i intervencija domaćeg golmana Marka Malenice koji je odbio loptu. U nastavku akcije Riječani su još jednom ušli u kazneni prostor suparnika, ali nisu uspjeli doći do prilike za novi udarac na gol.


Odnos snaga u ranoj fazi utakmice jasno je pokazao da “Rijeka” ima izražene ambicije u Gradskom vrtu. Doduše, ne može se reći “Osijek” nije pokazivao zube, no gosti su ipak pokazivali nešto više. Zapravo, domaća momčad svoju je priliku tražila iz prekida, a jedan takav stigao je u 15. minuti.


Na dvadeset metara od gola “Rijeke” Josip Elez srušio je Dmitra Lopu izazvaši delirij na tribinama jer je prošlog četvrtka Petar Bočkaj iz slobodnog udarca sa slične pozicije bacio “PSV” na koljena. Ovoga je puta plavokosi Zagorac pogodio živi zid, a nastavak akcije “Osijeku” je donio korner. Na žalost Riječana, vrlo brzo se pokazalo da je taj udarac iz kuta uvod u novi trenutak Elezove dekoncentracije.


Naime, stoper gostiju zakazao je u čuvanju Zorana Lesjaka, a svoj je propust pokušao ispraviti guranjem suparnika koji je već bio u skoku. Za Jovića nije bilo dvojbi, on je odmah pokazao na bijelu točku na isteku 17. minute igre. Simon Sluga pročitao je namjeru Borne Barišića i bacio se u svoju lijevu stranu, ali udarac je bio precizan i jak – 1:0.


Riječani su ubrzo na svojoj koži dobili potvrdu stare poslovice koja kaže da nesreća nikada na dolazi sama. Bradarić je u 22. minuti morao iz igre, a njegovo mjesto zauzeo je Mate Maleš. No, ni tu nije bio kraj pehovima za “Rijeku” koju je uskoro pojela prevelika nervoza, izazvana primljenim golom, čvrstim startovima Osječana i Jovićevim kriterijem.


U tim je trenucima Vešović imao najtanje živce. Crnogorski reprezentativac “Rijeke” u kratkom je vremenskom razmaku uspio ući u raspravu s domaćom klupom i napraviti dva prekršaja za žuti karton. Onaj drugi, isključujući, bio je krajnje nepotreban. Iako je nešto ranije već dobio žuti karton, Vešovi je u 34. minuti rukom namjerno skrenuo loptu upućenu Erosu Grezdi na lijevo krilo.


Budući da u tom trenutku Leonard Žuta stigao do svoje klupe zbog doobivenog udarca u glavu, tu se situacija dodatno zakomplicirala za goste koji su iduće tri minute odigrali sa dva igrača manje u terenu. Na kraju prvog dijela iziritirani trener “Rijeke” Matjaž Kek krenuo je prema Joviću, ali ovaj je izbjegao taj susret koji sasvim sigurno ne bi prošao u ugodnom ozračju.


Odmor u svlačionicama smirio je strasti među akterima derbija, pa je početna dionica nastavka donijela smireniju igru. U 51. minuti Josip Miši dao je odličnu loptu u prostor za Hebera koji se sjurio prema golu. No, prejak for Malenici je pružio priliku za uspješnu intervenciju. Jedanaest minuta kasnije domaći su stigli do centaršuta s desne strane, nakon kojeg je Muzafer Ejupi pogodio stativu.


Poslije te prilike “Osijek” je prepustio inicijativu suparniku, vrebajući kontru za udarac koji bi nokautirao renomiranog suparnika. Taj plan pokazao se kao dosta dobro rješenje za domaću momčad. Riječani nisu uspijevali pronaći prostor za suvislu akciju kroz zgusnutu formaciju Osječana koji su prijetili brzom tranzicijom na širokom prostoru.


Tako je u 79. minuti Domagoj Pušić prizemnim udarcem s vrha šesnaesterca tražio kut gola gostiju. Srećom po “Rijeku”, Sluga je bio na visini zadatka. Nakon te situacije utakmice se svela na niz prekršaja i grozničave pokušaje gostiju da stignu do izjednačenja. Međutim, brojčano nadmoćni “Osijek” uspješno je odbijao stihijske napade “Rijeke”, a sve dvojbe su definitivno otklonjene u sudačkoj nadoknadi, kada je Jović i Malešu pokazao drugi žuti karton.


TIJEK SUSRETA;


90′ – Ejupi je sada izbio sam pred Slugu i – promašio.


90′ – Rijeka će susret završiti s devetoricom. Drugi žuti karton je sada dobio i Mate Maleš.


90′ – Igrat će se još pet minuta naknade.


89′ – Župarić je nezgodno pao nakon skoka s Ejupijem. Izgledalo je jako ružno, kao da je Župarić na trenutak izgubio svijest, Elez je priskočio i okrenuo ga na bok, ali srećom, stoper Rijeke se za minutu – dvije pridigao.


80′ – Još jedan udarac Grezde iz daljine brani Sluga.


79′ – Sluga je obranio veliku šansu Pušića.


78′ – Grezda je bio u odličnoj prilici, ali je pogodio vanjsku mrežu.


77′ – Van će Kvržić, a ulazi Jelić. Kek će vjerojatno sada Hebera vratiti na krilo.


71′ – Požutio je sada i Mate Maleš. Kartone su danas već dobili Mišić, Kvržić, Vešović, Gavranović i Elez, a kod Osječana Škorić i Lukić


63′ – Velika prilika za Osijek. Jopa je ubacio, Ejupi glavom pogodio vratnicu, a odbijenu loptu Bočkaj poslao preko gola.


58′ – Rijeka je unatoč igraču manje u drugom dijelu aktivniji protivnik.


52′ – Prilika za Rijeku, Heber se sjurio prema golu Osijeka, ali Malenica ipak uspijeva prije do lopte.


51′ – Kvržić na ubačaj Martića glavom šalje loptu preko gola. 


46′ – Kek je na početku drugog dijela u svlačionici ostavio Gavranovića, a u igru uveo Martića.


39′ – Udarac Grezde lako brani Sluga.


35′ – Neshvatljiv potez Marka Vešovića. Sada je namjerno loptu presjekao rukom i dobio drugi žuti karton – što znači isključenje. Podsjetit ćemo, međutim, da je na sličan način rukom jučer u maksimirskom derbiju igrao i Fernandes, ali to za suca Zebeca nije bilo za karton. Dva potpuno oprečna kriterija.


33′ – Vešović je dobio žuti karton i neće moći igrati u petak protiv “Dinama”. Dvije minute prije je požutio i Gavranović.


26′ – Udarac Mišića, Škorić je skoro skrenuo u vlastitu mrežu.


22′ – Iz igre ide Bradarić, ulazi Mate Maleš.


18′ – GOL! 1:0 – Siguran s bijele točke bio je Borna Barišić.


17′ – Sudac Jović je procijenio da je Elez u gužvi nakon kornera rukama srušio Lesjaka i pokazao na 11 metara. Vrlo dvojbena odluka.


15′ – Boćkaj je iz slobodnog udarca pogodio živi zid.


11′ – Ubačaj Bočkaja, Lesjak šalje loptu iznad vratnice.


8′ – Odmah kontra Rijeke preko Mišića koji puca preko gola.


7′ – Udarac Bočkaja iz daljine sigurno brani Sluga.


4′ – Odmah na početku stopostotna prilika za Rijeku. Kvržić je dao za Gorgona, koji ubacuje s desne strane, a udarac Gavranovića glavom efektno obranio Malenica. 


1′ – Počeo je susret, Osijek kreće s centra, Rijeka danas nastupa u gostujućoj, bordo garnituri dresova.


0′ – Sat je vremena do početka susreta. Objavljene su početne postave i u nijednom sastavu nema iznenađenja. Obzirom na izostanak Ristovskog, Kek je odlučio posegnuti za svojim klasičnim džokerom – mjesto desnog beka uzet će Marko Vešović. Ostatak je očekivan.


Na klupi svoju priliku čekaju još Prskalo, Punčec, Matei, Đoković, Maleš, Martić i Matej Jelić.