Europska liga

RIJEKA PRAZNIH RUKU Grci na otvorenju Europske lige odnijeli puni plijen s Rujevice

Ivan Volarić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Večerašnji susret bit će obilježen UEFA-inom kaznom zbog koje je zatvorena sjeverna tribina Rujevice na kojoj stoluje Armada. Na tribinama će biti ukupno oko 6.100 navijača, a dio onih najvatrenijih, zauzet će svoje mjesto u kavezu na južnoj tribini



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« doživjeli su poraz na otvaranju skupne faze Europske lige od izravnog konkurenta za plasman u drugi krug čime je odmah na startu dovedena u pitanju riječka ambicija o prezimljavanju u Europi.


Porazi su sastavni dio nogometa, no razlikuju se po načinu na koji su doživljeni. Budući da su nogometaši »Rijeke« poraženi od objektivno slabije momčadi od »Olympiakosa« i »Salzburga«, koji su ne tako davno trebali rezultatski stradati na Rujevici, jasno je da uzroke poraza treba u prvom redu tražiti u igri Kekove momčadi.


»Bijeli« niti u jednom ključnom elementu nisu bili na razini koja je neophodna za prizivanje prve pobjede u Europskoj ligi! Matjaž Kek dočekao je kraj utakmice sjedeći na svojem mjesto duboko zamišljen. Sigurno je imao je o čemu razmišljati…


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina




Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Ovo je bila jedna od slabijih partija njegove momčadi u Europskoj ligi, uostalom, sve govori podatak da otkad je na klupi »Rijeke«, njegova momčad do jučer nikada nije poražena u skupini Europske lige na domaćem terenu. Podsjetnika radi, iz Rijeke sva tri boda nisu uspjeli odnijeti: »Betis«, »Lyon«, »Vitorija Guimareaes«, »Sevilla«, »Standard Liege« i »Feyenoord«. AEK sigurno nije kvalitetnija momčad od navedenih… 


Psihološki teret


Semafor je pokazivao da su odigrane dvije i pol minute kada je nakon Vešovićeva prodora Gavranović ostavio Hebera samoga na udarcu, a vratar Anestis je pravovremenim istrčavanjem sačuvao svoju mrežu. »Rijeka« je krenula furiozno, a onda – stala. Zapravo, gosti iz Atene su do odmora su bili bolji u svim onim elementima koji europski nogomet čine kategorijom više u odnosu na HNL: trci, agresiji i duel igri. Teško je vjerovati da je zakazao voljni moment, ali ni da je »bijele« ispraznila »Cibalija«, očito je u pitanju glava – psihološki teret.


Jedna momčad »Rijeke« prvi put je ušla u jednu utakmicu skupne faze Europske lige sa svojevrsnim imperativom pobjede. Vjerojatno je to bio uteg oko riječkih nogu, jer Grci su bili brži na svakoj lopti, gospodarili su prostorima između linija, relativno lako izlazili direktno na riječke stopere, te visokim presingom brzo vraćali loptu u posjed. AEK je na Rujevici do odmora izgledao goropadnije od »Olympiakosa« i zasluženo poveo u 16. minuti.


Nakon udarca iz kuta sam je na udarcu iskosa ostao kapetan Mantalos, izostao je pravovremeni blok pa je Prskalo morao po loptu u mrežu – 0:1.



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: John Beaton (Škotska) 7. Gledatelja: 5.932.


Strijelci: Strijelci: 0:1 Mantalos (16′), 1:1 Elez (29′), 1:2 Christodoulopoulos (62′). Žuti kartoni: Mišić, Bradarić (Rijeka), Bakakis, Simoes, Araujo (AEK).


RIJEKA: Prskalo 6, Vešović 5,5, Župarić 6, Elez 6, Žuta 6, Mišić 6, (81′ Matei) –, Bradarić 5,5, Kvržić 5,5, (73′ Acosty) –, Gorgon 5,5, Heber 5,5, Gavranović 5,5, (59′ Maleš) 5,5.


AEK: Anestesis 6,5, Bakakis 7, Vranješ 6, Čosić 6, Lopes 6, Simoes 6,5, Johansson, 6,5, Christodoulopoulos 7, (77′ Ajdarević) –, Mantalos 7, Klonaridis 6, (60′ Bakasetas) –, Livaja 6,5, (85′ Arujo) –.



Trebalo je neko vrijeme da se Riječani priberu, da iz pokoje ukradene lopte pokušaju uzvratiti, no ništa nije slutilo na izjednačenje u 29. minuti. Mišić je izveo udarac iz kuta, a Elez ostao sam na udarcu na penalu. Lopta udarena nogom završila je u desnom kutu Anestisa – 1:1. Tek nakon tog pogotka Riječani su se malo ohrabrili, podigli su razinu trke i agresije, malo pojačali pritisak prema gostujućim vratima. Možda je mogla uroditi plodom u 31. minuti kada su Čosić i vratar Anestis umalo u najstrožoj kazni platili danak neuigranosti. Heber je pao na vrhu gostujućeg kaznenog prostora, sudac Beaton procijenio je da je Čosić odnio loptu prije nego suparničkog igrača. Poluvrijeme je završeno velikom prilikom gostiju. Kao i kod gola Mantalos je ostao sam na otvorenom udarcu u riječkom kaznenom prostoru, a vratar Prskalo sjajnom refleksnom reakcijom omogućio svojoj momčadi nešto mirniji odlazak na odmor.


Slobodnjak


Glavna promjena u nastavku dogodila se u ponašanju gostujuće momčadi. Igrači AEK-a osjetno su spustili ritam, pa se počeo igrati ravnopravan nogomet između dva šesnaesterca. Uvođenjem Maleša umjesto Gavranovića nakon nešto manje od sat vremena igre trener »bijelih« Matjaž Kek promijenio je raspored, zaigrao s trojicom klasični veznih igrača. Načičkana sredina trebala je u prvom redu donijeti sigurnost i posjed lopte. Kekov plan pao je u vodu nakon svega nekoliko minuta. U 62. minuti Christodoulopoulos je majstorski prebacio živi zid iz slobodnjaka, a vratar Prskalo stigao do lopte kada je već pala u njegov donji lijevi kut – 1:2.


Keku je pola sata prije kraja utakmice trebao »plan C«, pojačani pritisak prema suparničkom golu i pokušaj da se barem dođe do boda. Izostala je, međutim, odlučnija reakcija igrača u »bijelim« dresovima, kao da su su izgubili vjeru u svoje mogućnosti. Uostalom, u posljednjih pola sata utakmice uspjeli su stvoriti tek dvije poluprilike. U 80. minuti brzonogi Acosty je nanizao nekoliko gostujućih igrača prije nego što je loše tukao kraj gola. Dvije minute kasnije Čosić je glavom izbacio loptu koja je putovala prema gornjem lijevom kutu. Pucao je Heber. Acosty je unio u završnici malo nemira u gostujuću obranu, no izostala je kolektivna reakcija. Osjetila je to i publika, koja je uzalud tjerala igrače prema golu AEK-a, Rujevicom su se počeli prolamati i zvižduci negodovanja. Uzalud… Ni glave, ni noge više nisu slušale.


TIJEK SUSRETA; 


90′ – Igra se još četiri minute nadoknade.


86′ – Žuti karton za Arauja koji je s obje noge pokosio Acostyja.


81′ – Kek šalje u igri svojeg džokera s klupe – Florentina Mateija. Van ide Mišić.


79′ – Velika prilika za Acostyja, koji ipak puca pored vrata.


78′ – Jimenez u igru umjesto Lazarosa šalje Ajdarevića.


73′ – Mišić iz slobodnog udarca pogađa točno u zid


71′ – Nova prilika za AEK, Christodoulopoulos puca pored gola.


70′ – Mogao je AEK sada završiti susret. Livaja je prošao po desnoj strani i sjajno uposlio Simoesa, koji odlično puca, ali u Prskala.


62′ – GOL! 1:2 – AEK opet vodi. Christodoulopoulos sjajno zabija iz slobodnog udarca, Prskalo se ispružio ali nije mogao do lopte.


60′ – Bakasetas umjesto Klonaridisa ulazi na drugoj strani.


59′ – Maleš ulazi u igru umjesto Gavranovića, kojem se ovaj put pri izlasku daleko manje zviždalo nego protiv “Cibalije”.


51′ – Gavranović nije dospio pucati, iako je bio u izglednoj situaciji u grčkom kaznenom prostoru.


46′ – Počeo je drugi dio susreta.


42′ – Požutio je sada i Bradarić.


41′ – Još jedna velika prilika za Mantalosa, ali Prskalo pokazuje sjajan refleks. Obranio je sada udarac sa samo nekoliko metara.


40′ – Mantalos puca preko vratnice.


38′ – Traje period prilično žestoke igre. Mišić je sada požutio zbog visoko podignute noge. AEK ima slobodan udarac na 16 metara.


31′ – Mišić je ubacio iz slobodnog udarca, obrana AEK-a odbila opasnost.


29′ – GOOOOL! 1:1 – Ako ne ide kroz igru ide iz prekida. Mišić je ubacio, Elez ostao sam na 10-ak metara i nogom prevario Anestisa.


Foto Ivan Volarić


Foto Ivan Volarić



20′ – Stižu i vijesti iz Beča – Milan već vodi 0:2 protiv bečke Austrije.


16′ – GOL! 0:1 – AEK dolazi u vodstvo. Bakakis je ubacio s 40-ak metara, obrana Rijeke loše reagirala, a odbijena lopta stigla do Mantalosa koji sa 7-8 metara lako matira Prskala.



13′ – Kvržić je probio po desnoj strani, ali nije uspio dobro centrirati.


7′ – Mantalos sam s ruba kaznenog prostora puca daleko od vrata Prskala.


5′ – Prilika za AEK – nakon kornera lopta stiže do Johanssona, ali završava u rukama Prskala.


4′ – Sjajno je prošao Vešović, Gavranović spustio za Hebera, koji puca slabašno pa Anestis brani. Velika prilika.


2′ – Gorgon je odlično stavio u priliku Gavranovića, ali Vranješ uspijeva odbiti u korner.


1′ – Krenuo je susret, s centra prvi kreću Grci.


0′ – Poznati su sastavi u kojima će “Rijeka” i AEK početi utakmicu. Nema većih iznenađenja u odnosu na najavljene postave. U momčad “Rijeke” vratio se branič Josip Elez (i oporavljeni Marko Vešović kao što se i  pretpostavljalo) umjesto Roberta Punčeca, a španjolski stručnjak na klupi AEK-a Manuel Jimenez odlučio se na oporavljenog Portugalca Simoesa u veznom redu umjesto Ajdarevića koji je na toj poziciji odigrao njihov posljednji prvenstveni ogled. U sastavu AEK-a u vrhu napada igra i hrvatski napadač Marko Livaja. Kod “bijelih” na klupi svoju priliku čekaju Sluga, Punčec, Matei, Acosry, Pavičić, Maleš i Mavrias.