Trijumf na Poljudu

RIJEKA NABUJALA Simon Rožman osvetio Igora Bišćana i započeo novu eru u povijesti jadranskih derbija

Denis Frančišković

Igrači Rijeke slavili su veliku pobjedu s pripadnicima Armade koji su ih bodrili s poljudskog juga/R. BRMALJ

Igrači Rijeke slavili su veliku pobjedu s pripadnicima Armade koji su ih bodrili s poljudskog juga/R. BRMALJ

Odigrali su "bijeli" taktički jako dobro, dobro stajali u bloku, dok su "hajdukovci" pokazali da u ovoj utakmici nisu imali ni znanja ni ideje. Damir Burić tako nije dočekao pobjedu nad Rijekom, Rožman je nanio "bilima" prvi domaći ovosezonski poraz u splitskoj premijeri. Početak neke nove riječke ere ili nešto drugo tek treba vidjeti.



SPLIT Riječka noć u Splitu! I povratak pobjedama, Rijeka je nakon pet utakmica bez slavlja nad “hajdukovcima” uspjela matirati domaće “bile” i nakon rujanske pobjede 2017. u “školjki” (0:2) još uvjerljivije doći do prvog novog trijumfa nad ljutim rivalom s juga. I osvetiti se za nedavni bolan poraz (0:4) na istom mjestu. Kako je krenulo nije izgledalo da će tako završiti. Rijeka je praktički počela igrati nakon što je Hajduk uzdrmao dvije stative. Ima nešto i u sreći koju je uoči utakmice zazivao trener Simon Rožman. Nakon toga sve se okrenulo na riječku stranu. Organiziranost, disciplina u bloku, igra na širokom prostoru i zabijanje golova u pravo vrijeme. Nakon što je Acosty krajem prvog dijela otvorio splitsku bravu, Rijeka je nabujala u završnici, treba ipak reći protiv u obrani katastrofalno lošeg Hajduka, u osam minuta još triput zabila za rezultatski najvišu pobjedu na Poljudu uz onu iz 2006. godine.


Odigrali su “bijeli” taktički jako dobro, dobro stajali u bloku, dok su “hajdukovci” pokazali da u ovoj utakmici nisu imali ni znanja ni ideje. Damir Burić tako nije dočekao pobjedu nad Rijekom, Rožman je nanio “bilima” prvi domaći ovosezonski poraz u splitskoj premijeri. Početak neke nove riječke ere ili nešto drugo tek treba vidjeti.



Inače, prvo poluvrijeme pokazalo je dva različita lica obje momčadi. Na otvaranju susreta Hajduk je bio puno bolji, ali kako se približavao odmor igra Riječana dobivala je smisleniju fizionomiju. “Bijeli” su se odlučili taktiku čekanja, dobro zatvarali prilaze vratima i dojam je, najvažnije im je bilo izdržati prvi val Hajdukovog udara.




Splićani su na otvaranju visoko stisnuli Riječane, ali igralo se s puno obostranog opreza, bez imalo rizika u igri. Domaći su bili premoćniji u kornerima, izveli iz četiri, no bez veće opasnosti.


Dvije vratnice


No, u 21. minuti gosti su imali puno sreće, u istoj minuti, u razmaku od samo nekoliko sekundi, dvaput je uzdrmana Prskalova vratnica. Prvo je malo iskosa s lijeve strane dobro tukao Svatok i pogodio daljnju stativu, lopta se potom odbila i ubrzo došla do Jradija koji je s druge strane još silovitije pucao i pogodio istu vratnicu.


I tu kao da je Hajduk stao, a Rijeka se sve više oslobađala pritiska. Dvije minute kasnije dobro je s desnog boka iz slobodnog udarca ubacio Halilović, visoku, nezgodnu loptu Ljubić je krajnjim naporom izbacio u korner. Minutu kasnije Riječani su došli u jako dobru prigodu, domaća obrana loše je reagirala, prvi na lopti se našao Čolak, ali mu je Ljubić dobro ušao u udarac. Tu Rijeka nije stala, sve je više prebacivala težište igre na protivničku polovicu, da bi u 40. minuti Ljubić opet bio pravovremen, dobro je istrčao ispred Andrijaševića na vrhu šesnaesterca.



I onda se dogodilo očekivano prema slijedu igre. Andrijašević je dobro s desne strane zavrnuo za Čolaka, on sa 16 metara opalio, Ljubić odbio loptu, ali samo do usamljenog Acostyja na sedam, osam metara od vratiju koji ju je rutinski pospremio u mrežu – 0:1. Hajdukovih stopera nigdje nije bilo…


Raspad Hajduka


Početkom nastavka Hajduk je očekivano pritisnuo, a domaće igrače i navijače razljutilo nekoliko odluka suca Jovića. U dvije minute (58′, 59′) Splićani su priprijetili preko Eduoka, ponajboljeg domaćeg pojedinca, koji je posebno u drugom navratu iskosa dobro, silovito tukao iznad grede. Minutu kasnije udarac je okušao i Jradi, lopta je opasno sijevnula kraj gola s 25 metara.



Nakon toga (62′) Rijeka je došla u najbolju poziciju da podeblja vodstvo, no Gorgon je reagirao neshvatljivo slabo nakon odličnog dodavanja s desne strane nakon što je ostao ostao usamljen u šesnaestercu. Bila je to stopostotna šansa…



Stadion Poljud. Gledatelja: 13.605. Sudac: Fran Jović (Zagreb) – 6.5. Strijelci: 0:1 Acosty (43′), 0:2 Raspopović (83′), 0:3 Gorgon (87′), 0:4 Halilović (90′). 


HAJDUK: Ljubić 5, Bašić 5, Radić 5, Svatok 5 (od 77′ Jurić -), Čolina 5, Nejašmić 5,5 (od 62′ Teklić 5), Hamza 5,5, Jradi 5,5, Caktaš  5, Eduok  6,5, (od 62′ Jakoliš -), Jairo 5,5.


RIJEKA: Prskalo 7, Tomečak  6,5, Župarić 7, Escoval 6,5, Smolčić 6,5, (od 89′ Lončar -), Halilović 7,5, Capan 6,5 (od 80′ Lepinjica -), Acosty 7 (od 72′ Raspopović 7), Andrijašević 7, Gorgon  7, Čolak 7,5.


Hajduk je i dalje više imao loptu u nogama, a nije znao što s njom. Rijeka se organizirano branila i iznova čekala novu prigodu.


U 83. minuti pogriješio je Hamza, Raspopović se sjurio prema šesnaestercu i prizemnim udarcem u kut matirao Ljubića – 0:2.


Igra domaćih potpuno se raspala, Rijeka još više učvrstila gard i bilo je samo pitanje hoće li još koja lopta završiti u mreži domaćina.


U 87. minuti uporni Čolak je dobro reagirao u šesnaestercu, majstorski asistirao za Gorgona kojem nije bilo teško zabiti s dva metra – 0:3.


I onda je Halilović u sudačkoj nadoknadi stavio točku na veliku Rijekinu pobjedu na Poljudu, sa 16 metara Ljubić nije uspio ukrotiti njegov udarac, lopta mu je ispala i zakoprcala se u mreži – 0:4.