Matej Vuk

Pričali smo s povratnikom u redove “Rijeke”: ‘Guštam u svemu i jedva čekam svaki novi trening’

Denis Frančišković

Foto nk-rijeka.hr

Foto nk-rijeka.hr

Stvarno je predobro raditi s Igorom Bišćanom i ostatkom struke. Nisam očekivao da će tako biti. Na trening idem sretan, jedva čekam svaki novi trening i okupljanje. Guštam u svemu – tvrdi Vuk



RIJEKA Matej Vuk prvo je i zasad jedino zimsko pojačanje »bijelih«, zapravo povratnik u »Rijekine« redove nakon posudbe u »Interu«. Mladi Međimurac zabilježio je jesenas 14 nastupa za »žuto-plave«, nakon čega je uoči nove godine uslijedio poziv s Rujevice. Struka je procijenila da Vuk, inače i mladi reprezentativac, može u ovom trenutku biti najkorisniji od desetorice igrača »bijelih« na posudbi. Osim toga, igra na poziciji Hebera što je dovoljno znakovito… Naravno, u slučaju da Brazilac ode, »Rijeka« odmah ima jednu od alternacija.


Vuk je priključen pripremama seniora u Albuferiji i odmah po dolasku dobio je prigodu. Zaigrao je od prve minute protiv »Wolfsburga« na poziciji ljevokrilnog napadača, s Gorgonom i Acostyjem iza najisturenijeg Čolaka. »Bijeli« su praktički iz aviona izletjeli na travnjak, poraženi su 0:3 od trenutačno petoplasiranog bundeligaša. Puno bolji dojam ostavili su u prvom poluvremenu…


– Unatoč porazu pripreme dobro idu, stvarno kvalitetno radimo, a i uvjeti su zadovoljavajući. Sama utakmica bila je teška, ipak je to »Wolfsburg«, ali eto borili smo se koliko smo mogli. Iako možda igra nije bila u jako visokom ritmu, vidi se da je to ipak momčad s razinom više. Ali protiv koje se može igrati – ističe Vuk i dodaje: – Zadovoljni smo kako smo odigrali prvo poluvrijeme, a prvi gol smo dobili možda i iz zaleđa. Imali smo i neke šanse, da smo zabili tko zna kakav bi bio nastavak i rasplet utakmice. Nijemci su u boljoj natjecateljskoj formi, ranije su počeli s pripremama i 20. siječnja im počinje prvenstvo. Vidi se da su spremniji, što je i očekivano, no i mi smo se dobro držali.





Kad su u pitanju nogometni uzori Vuk je jasan.


– Samo Cristiano Ronaldo! Hrvatski nogometaši? Pa ne znam… Sviđa mi se Ronaldo, njegov način rada, igranja i života. A uzor mi je najviše zbog toga kako se odnosi prema nogometu i gotovo svakoj utakmici – tvrdi Vuk.



Dobiti prigodu na Heberovoj poziciji jako je teško. Osim kad je Brazilac ozlijeđen ili ne igra zbog kartona.


– Ako Heber ode, za klub bi bilo dobro u smislu zarade. Mi bismo ostali oslabljeni, a ja bih konkurirao za tu poziciju. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati – kaže Matej.


Rijeka je Rijeka


Uz Vuka šansu protiv »vukova« dobile su mlade riječke snage Bušnja, Smolčić i Liber, dok Pandur i Mitrović čekaju prigodu.


– Mi mladi smo se jako dobro uklopili među starije. Naravno, za to je uvijek bitna dobra klapa, da ekipa dobro diše. Meni je super, a i mlađim dečkima, prihvaćeni smo jako dobro. Savjeta od starijih ima dosta, oni su nam važna podrška u daljnjem sazrijevanju. Bitno je samo biti pravi, predan radu i ne glumatati. Na nama samima je da se izborimo prvo za minute i da budemo što bolji. Tko je od nas mlađi najbolji? A ne znam… Teško je odgovoriti na to pitanje. Meni su svi dobri, a i ne bi bili tu da nemaju određene kvalitete. Svatko ima neke svoje posebnosti i kvalitete i to treba iskoristiti. Velika Rijekina nada oduševljena je radom s novim šefom struke.



– Sve je krenulo u Prelogu, tamo sam igrao kao mali, potom u petom razredu otišao u »Čakovec«. Tamo sam pak proveo tri, četiri godine i od 2014. sam u »Rijeci«, prošao sam starije pionire, kadete, juniore i evo me sam među seniorima. Rijeka mi je super grad, lijepo mi je tu i volio bih jednog dana ostati tu živjeti i imati obitelj. Škola? Završavam srednju Ekonomsku. Mislim da će sa školom biti tu gotovo, ha, ha… Previše je obveza u nogometu i njemu se želim posvetiti u cijelosti. Drugo? Volim tenis, pogledati i odigrati – kaže Matej.



– Stvarno je predobro raditi s Bišćanom i ostatkom struke. Nisam očekivao da će tako biti. Na svaki trening idem sretan, jedva čekam svaki novi trening i okupljanje. Guštam u svemu ovome. Poziv s Rujevice stigao je u najljepše blagdansko vrijeme. I posebno obradovao Vuka.


– Bio sam presretan kad sam to čuo. Ipak je »Rijeka« – »Rijeka«. To je moj drugi dom, tu sam jako dugo, svi su mi tu, imam puno prijatelja… I u »Interu« je bilo dobro, zahvalan sam svima. Dobio sam određenu minutažu u Prvoj ligi i stekao određeno iskustvo.


Super ozračje


Poraz od »vukova« nije previše poremetio svakodnevnu rutinu »bijelih« u Portugalu.


– Nakon »Wolfsburga« opet nas čeka jedan pravi mini ciklus priprema. Moramo se dobro pripremiti za Švicarce i Kineze i odraditi te utakmice što je bolje moguće. Nama je najvažnije da se što bolje spremimo za prvenstvo jer sve će doći jako brzo. Moramo biti na određenoj razini ispod koje ne smijemo i tako dočekati gostovanje u Koprivnici u zaostaloj utakmici. Povratak na drugo mjesto i napad na Kup Hrvatske po Mateju su prioriteti ove momčadi.


– Osvajanje Kupa Hrvatske mora nam biti cilj. Mislim da je to moguće, samo ako budemo pravi. A u prvenstvu? Teško je reći… Vidjet ćemo kako će se sve razvijati u nastavku. »Dinamo« je ove sezone jako dobar, a na nama je da idemo pomalo i pokušamo svaku utakmicu pobijediti. Naravno da to nije lako, ali opuštanja nema. Mislim da nam povratak na drugo mjesto mora biti drugi cilj. A potom pokušati ugroziti »Dinamo«. Na portugalskim pripremama posebno hvali ozračje.


– Atmosfera je stvarno odlična. Da nešto moram izdvojiti, stvarno ne znam što bih. Stvarno je sve savršeno! Jedva čekamo da počne prvenstvo – zaključuje Vuk.