Ljudi u crnom

Pet osnovnih “grešaka”: Što na Rujevici mogu zamjeriti sucima?

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



Na Rujevici su sve nezadovoljniji suđenjem, a mi smo izdvojili osnovnih pet zamjerki ljudima u crnom.


NEUJEDNAČENI KRITERIJ


Miral Samardžić dobio je uoči derbija u Maksimiru treći žuti karton u ogledu s Lokomotivom. Svi znaju da je to bio veliki udarac za bijele ambicije, kao što je svima jasno da je bilo bezbroj takvih prekršaja na igračima Rijeke koji nisu suđeni kao prekršaji, a kamoli sankcionirani. Uostalom, primjer je brutalan Kurtovićev start u 2. minuti ogleda s Osijekom na Gavranovićev skočni zglob, koji je bio možda i za crveni karton, a Jović je izbjegao sankcije. Maleš je pak zasluženo dobio drugi žuti zbog igranja rukom u jadranskom derbiju. Ono što je Batiniću bio drugi žuti, Mlakaru u Parku mladeži u dva navrata nije bilo ništa više od slobodnog udarca. To je nešto što se zove dvostruki kriteriji i što izaziva osjećaj da se u hrvatskom nogometnu ništa ne događa slučajno.


GRUBE POGREŠKE


Sudac Mlakar grubo je oštetio Riječane u Parku mladeži kada je pokazao na bijelu točku nakon što je Žuta odnio prsima loptu, a ne rukom kao što je to vidio sudac. Da nije bilo tog detalja Split ne bi došao do kornera iz kojega je izjednačio. Na tu očiglednu situaciju (ma što pričao disciplinski sudac Pavličić) nadovezao se i regularan pogodak Tomasova kojega je poništio Fran Jović u sudaru s Osječanima na asistenciju svojega pomoćnika,  koji je označio nepostojeće zaleđe. Obje te situacije direktno su utjecale na konačan rezultat, a samo zahvaljujući spletu okolnosti Riječani nisu ostali bez šest bodova. Pravo je pitanje koliko će još puta ova momčad do kraja sezone morati prelaziti preko grubih sudačkih previda.


NEMA RESPEKTA




Fran Jović isključio je pomoćnog trener Rijeka Danka Matrljana zbog, kako se navodi u zapisniku utakmice, protestiranja i ustajanja s klupe za pričuve. Matrljan dakle nije psovao, niti vrijeđao već je instinktivno reagirao tražeći od suca da zaštiti Gavranovića od težih ozljeda. Jović ga je jedva dočekao poslati na tribine, očito pod dojmom onoga što se nekoliko dana ranije događalo u Parku mladeži gdje je bio četvrti sudac. Sve bi to bilo OK da su suci principijelni i da su primjerice jesenas »lansirali« Zorana Mamića na deseti red tribina kada je na Rujevici ustrajno provocirao na aut liniji, ne želeći se povući u svoj prostor. To pokazuje ništa drugo nego nedostatak respekta kod sudaca prema svemu što su Damir Mišković i Rijeka napravili posljednjih godina za hrvatski nogomet.


ODABIR SUDACA


Ivan Peraić je povjerenik za suce Prve HNL s riječkom adresom što ne znači da treba biti na usluzi bilo kome, a kamoli klubu iz svojega grada. Kažu dobro upućeni da nije uvijek samostalan u svojem radu,  što ga ne amnestira od odgovornosti za sudačku lakrdiju u posljednjim kolima. Ako nije u stanju kontrolirati svoje postupke i postupke svojih »pulena«, onda je najbolje da prepusti svoje mjesto nekom drugom tko će možda pokazati malo više hrabrosti i obračunati se anomalijama u sudačkoj organizaciji. Ako ne zna kako, neka pita svojega uspješnog prethodnika i sugrađanina Damira Matovinovića! Tko god malo duže prati HNL zbivanja zna vrlo dobro zašto su neki suci netragom nestali s lista kada su sudili u porazima Dinama od Rijeke, zašto važne utakmice sude odabrani suci i zašto se nekima ne dopušta da sude derbije.


DINAMOVI SAVEZNICI


Roman Bezjak svojevremeno je izjavio da su mu pričali o sucima u HNL-u i da mu je tek kada se osobno uvjerio postalo jasno o čemu su pričali. Mario Gavranović, Hrvat sa švicarskom putovnicom, ustvrdio je nakon utakmice s Osijekom kako i vani suci griješe, ali ne na račun iste momčadi. Sjeća li se netko kada su suci grubo pogriješili na račun Dinama? Upravo suprotno, suci su i ovoga proljeća puhali u modra jedra. Penal u Kranjčevićevoj kontra Zagreba direktno je utjecao na konačan rezultat. Vrataru Eduardu oproštena su dva starta za najstrožu kaznu u proteklim dvjema utakmicama, vrlo vjerojatno i dva žuta kartona, a možda i jedan crveni, isključujući. Obje te situacije dogodile su se kod minimalnog vodstva modrih protiv Splita i Slaven Belupa. Tko zna kako bi te utakmice završile da suci nisu zaštitili igrače u modrim dresovima i olakšali im put do pobjeda.