Rujevička romantika

PROSIDBA NA TRIBINAMA Kako je ljubav ipak pobijedila šovinističke ispade pripadnika Torcide

Marko Cvijanović

Mario i Ivana najveći su dobitnici Jadranskog derbija / Foto Vedran Karuza

Mario i Ivana najveći su dobitnici Jadranskog derbija / Foto Vedran Karuza

Mario Bušić je odlučio iznenaditi svoju djevojku Ivanu Turkalj koja nije ni slutila da će se na poluvremenu Jadranskoga derbija suočiti sa sudbonosnim pitanjem



RIJEKA Nogometaši Rijeke i Hajduka taman su nestajali prema svlačionici kada se s razglasa gledateljima na rujevičkom stadionu obratio kolega Joso Krmpotić i najavio svečanost na istočnoj tribini. Mario Bušić je, naime, odlučio iznenaditi svoju djevojku Ivanu Turkalj koja nije ni slutila da će se na poluvremenu Jadranskoga derbija suočiti sa sudbonosnim pitanjem uz »prijenos uživo« na velikom semaforu: »Ivana, hoćeš li me učiniti najsretnijim čovjekom na svijetu? Tvoj Super Mario«.


Javna prosidba je uspjela! Naš fotoreporter Vedran Karuza ovjekovječio je svečani čin. Ivana je rekla »Da« uz veliki zagrljaj i poljubac, a Joso k’o Joso garnirao svečani trenutak u svom stilu:


– Evo ga, Ivana je rekla »Da« protiv Hajduka, ali za Marija. Imali šesnaestero djece i svi jednoga dana bili u bijelom…




Svijetli trenutak Jadranskoga derbija koji igrom nije opravdao očekivanja popravio je opći dojam na tribinama s kojih se tek sporadično čulo navijanje navijača Rijeke. Sa zapada i istoka, sjever je ostao dosljedan i šutke odgledao utakmicu koja će, kad su navijači u pitanju, na žalost još jednom ostati upamćena po vulgarnim i šovinističkim ispadima Splićana na južnoj tribini.


Možda i kao reakcija na grafit što je osvanuo na zidu uzduž glavne prometnice što vodi prema Rujevici: J….o vam mrtve majke splitski klošari! »Klošari«, naravno, nisu ostali dužni pa su po tko zna koji put iskalili svoju mržnju sramotnim skandiranjem i pjesmama u kojima su pljuvali po »šugavoj Rijeci«, »vješali Srbe na vrbe«, »ispijali krv četnicima iz Knina« i poručili svojim domaćinima da su »djeca popa Đuića«, zloglasnog četničkog vojvode iz Drugog svjetskog rata.


Dobro je da mnogobrojni inozemni skauti od svojih hrvatskih kolega nisu dobili pravi odgovor na pitanje o sadržaju navijačkih pjesama. Prvi da im ne prisjedne subotnji ručak, a drugi da ne umru od srama. Taman kad je Hajduk prošloga vikenda na Poljudu konačno odigrao utakmicu u nogometnom ozračju poslije izdržane kazne četiriju domaćih utakmica bez gledatelja, Torcida je još jednom pokazala svoje ružno lice. Delegat Ante Vučemilović u svom je zapažanju o utakmici sve to zapisao, čeka se, dakle, potez disciplinskog suca HT Prve lige, Alana Klakočera.