San postaje java

PREDSJEDNIK RIJEKE OTVORENO Mišković o naslovu, Keku i – budžetu za iduću sezonu

Orlando Rivetti

Damir Mišković

Damir Mišković

Još su tri utakmice, nema euforije, idemo korak po korak i vjerujem da ćemo ostvariti ono što svi želimo – poručuje Mišković



RIJEKA – Predsjednik uprave HNK Rijeka u Jadranskom derbiju uživao je u Africi. Nakon poraza u negledljivoj utakmici u Kranjčevićevoj u susretu s Lokomotivom, Rijeka je demonstrirali silu samljevši Splićane.


– Susret s Lokomotivom bio je slab dan. Nije to poljuljalo momčad koja zna što i koliko može te koji su naši ciljevi. Uživao sam u igri Rijeke u veličanstvenom ambijentu. Momčad se vratila na pobjednički kolosijek na najbolji mogući način. Još su tri utakmice, nema euforije, idemo korak po korak kao i do sada i vjerujem da ćemo ostvariti ono što svi želimo.


Je li to bilo najbolje izdanje Rijeke u proljetnom nastavku?




– Ne bih secirao posebno prvi i drugi dio sezone, u svakom je bilo briljantnih i slabijih utakmica, susret s Hajdukom je pokazao zbog čega je Rijeka prva sa pet bodova prednosti ispred Dinama. Ekipa koja je osvojila više od 80 bodova. Na početku sezone kazao sam da će to biti najbolja Rijeka petogodišnjeg mandata.


Glatka pobjeda protiv Hajduka bez Andrijaševića i Gorgona. Mišić je sjajno dirigirao igrom, trener Kek rekao je da je Maleš bio junak utakmice?


– Prema viđenom na malom ekranu, Maleš je odradio veliki posao sa svojim srcem kao Učka. Vratio se na velika vrata, kod njega nikad nije sporan pristup, istinski je kapetan i vođa momčadi. Prekrasnim pogotkom je sve zasladio. Nema dvojbe, igrač utakmice. Cijela je momčad odigrala prvo poluvrijeme u visokom ritmu. Hajduk je bio na konopcima, bila je samo pitanje vremena kada će kapitulirati. To je ona šampionska Rijeka koja nosi sve pred sobom. Nema tog nasipa koji može izdržati. Splićani su došli s velikim ambicijama, osjetili su koliko je Rijeka moćna.


Snaga


Igrači s klupe na razini su prve jedanaestorice?


– Još jednom se potvrdilo da na klupi imamo fantastične igrače. Nisu to zamjene, nego igrači spremni pružiti maksimum onoga što se od njih traži. Dodatna kvaliteta. Bitno je da vjeruju u sebe. Stvoren je pobjednički mentalitet. Svi zajedno, na terenu i na klupi su jedna momčad – Rijeka. To je snaga ove momčadi.



Armada je proslavila 30 godina bez predsjednika?


– Žao mi je, nisam mogao doći. Impresivni su bili. Utakmica s Hajdukom je, međutim, još jednom pokazala čaroliju Rujevice. Da hrvatski nogomet može bez ograde oko terena. Nije se dogodio nijedan incident, nije bačena nijedna baklja. Rijeka je i u tom pogledu primjer svima u HNL-u. Atmosfera kao da smo na nekom engleskom stadionu. Svi navijači na Rujevici, ne samo Armada, zaslužuju pohvale. Uživao sam pred tv-ekranom. Slika iz Engleske!


Navijači Hajduka odbili su kavez?


– Čitam svašta po portalima i novinama. Njihovih je bilo 350 mjesta. Ne opterećujem se time, zbog čega nisu došli. Ništa mi veselje ne može pokvariti. Na putu do cilja – naslova prvaka Hrvatske!



Uoči utakmice s Hajdukom, poslije poraza s Lokomotivom, krenuo je pritisak »specijalnog rata«. Najava Kekova odlaska, pa nekoliko igrača u analizama »potrošene momčadi«?


– Živi smo, zdravi i – najbolji! Bio sam ponosan na ovu momčad, na igru protiv Hajduka. Zar nije lijepo da nam sve hrvatske novine posvećuje naslovne stranice, veliki prostor… Imali smo viziju kada smo krenuli prije pet godine, došli smo do toga da nas svi uvažavaju. Priznaju da smo najbolji. Pisanje je dio folklora.


U petoj godini borba za naslov prvaka, kao što je obećano?


– Borbu za naslov najavio sam za tri godine, probali smo, nije išlo, sada smo na dobrom putu. Iduće godine bit će još bolje.


Hoće i Rijeka iduće sezone imati ekipu koja može do Lige prvaka?


– Imamo jaku momčad, imat ćemo je i druge sezone. Igrači će odlaziti i dolaziti, najvažnije je da nadomjestimo odlaske kvalitetnim igračima. Radimo to pet godina. Počeli smo živjeti od svog rada. Ne vidim razloga da Kek, Juričić i Mance ne nastavu tim putem. Oni stvaraju jaku Rijeku! Vjerujem u Rijeku, u ono što radimo svi zajedno.


Obitelj


Kek je demantirao priče o odlasku?


– Nećemo se zamarati i zabavljati narod tim stvarima. Sve je jasno, riječ je jača od papira. Sjest ćemo na kraju sezone. Previše toga smo zajedno stvorili da bismo se dopisivali preko novina… Snaga Rijeke je u obitelji. Ne treba trošiti energiju na tim malim, nebitnim stvarima. Barem što se nas tiče. Limitirani smo budžetom. Iza svega učinjenog stoji samo jedno. Rad i znanje.


Budžet je do sada bio deset milijuna eura?


– Nekoliko milijuna više trebat će nam za iduću sezonu. Zatvorit ćemo financijsku konstrukciju. Ne vidim razloga zbog čega ne bismo uspjeli.