Prva HNL

POBJEDA ZA OPROŠTAJ OD POLUSEZONE Rijeka treći put ove sezone svladala Rudeš

Ivan Volarić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA Treći put ove sezone po sličnom scenariju nogometaši »Rijeke« uvjerljivo su svladali »Rudeš« i tako se na najbolji mogući način oprostili od svojih navijača istekom prosječne jeseni (Riječani imaju na kontu 17 bodova manje nego u isto vrijeme lani!), ali godine (dupla kruna i plasman u skupine EL) za dugo sjećanje.


»Bijeli« su ostvarili i četvrtu pobjedu zaredom načinom igre koji se nije bitnije razlikovao od prethodne tri. Doduše, postoji jedna razlika, a za to nisu zaslužni domaći već isključivo – gostujući igrači. Rujevička oproštajka najbolji je pokazatelj zbog čega sasvim solidne izvedbe »Rudeša« ni približno ne odgovaraju njihovu siromašnom bodovom stanju.


Naime, zagrebačka momčad koju vodi španjolski stručnjak Inaki Alonso ne odstupa od svojeg otvorenog načina igre i pokušaja nadigravanja sa svim suparnicima pa čak ni kada je evidentno da je takav pristup krajnje kontraproduktivan. »Bijeli« odavno već nisu imali toliko prilika iz (polu)kontri pred svojim navijačima. Uostalom, iz jedne takve akcije došli su u vodstvo u ranoj fazi utakmice.




U 6. minuti utakmice Župarić je uklizavanjem spriječio pokušaj Fazlija u Sluginom šesnaestercu. »Rijeka« je krenula u polukontru preko Gavranovića koji je gurnuo loptu u prostor za Acostyja. Zadnja linija gostiju ostala je doslovce na centru, a brzonogi napadač iz Gane krenuo sam preko suparničke polovice prema vrataru Čondriću. Acosty nije idealno zahvatio loptu po ulasku u kazneni prostor, no svejedno vratar »Rudeša« nije uspio spriječiti vodstvo domaćih.



Stadion HNK Rijeke na Rujevici. Gledatelja: 3440. Sudac: Dario Kulušić (Šibenik) 7. Strijelci: 1:0 Acosty (6′), 2:0 Vešović (63′), 3:0 Puljić (90′). Žuti kartoni: Muić, Glauder, Fazli (Rudeš), Mišić (Rijeka).


RIJEKA: Sluga -, Vešović 7,5, (76′ Mavrias) -, Župarić 7, Elez 6,5, Žuta 6,5, Maleš 7, Mišić 6,5, Acosty 6,5, (78′ Bradarić) -, Puljić 7, Kvržić 7, (90′ Čeliković) -, Gavranović 6,5.


RUDEŠ: Čondrić 5,5, Borevković 5,5, Mesarić 5,5, Glauder 5,5, (76′ Ivančić) -, Pavić 5,5, Muić 5,5, (81′ Turčin) -, Svraka 5,5, Fazli 6, Kamenar 5,5, (70′ Budimir) -, Franić 5,5, Entrena 5,5.



I nakon toga se na rujevičkom travnjaku igrao relativno ravnopravan nogomet sve dok »bijeli« ne bi kroz oduzetu loptu krenuli u brzi protunapad. Kao u 22. minuti kada je Gavranović dočekao na vrhu peterca na prvoj vratnici Acostyjev ubačaj i glavom gotovo s poda poslao loptu zamalo kraj suprotne vratnice. Deset minuta kasnije Maleš je u prepolovio svojim pasom visoko postavljenu zadnju liniju Zagrepčana, a Kvržić s vrha kaznenoga prostora gađao donji lijevi kut Čondrića koji se opružio i izvukao loptu u korner. U 45. minuti gosti su mogli naplatiti svoj ludo-hrabri pristup. Fazli je tukao iskosa sa desetak metara, a greda se prometnula u saveznika riječke momčadi.


Ni početkom nastavka se ništa bitno nije mijenjalo. Igrači »Rudeša« i nadalje su pokušavali kroz igru doći u priliku, a »Rijeka« strpljivo čekala trenutak kada će ponovo uhvatiti na spavanju gostujuću obranu. Nakon nešto manje od sat vremena igre Kek je zamjenio strane Kvržiću i Acostyju. Osjetio je trener »Rijeke« da je Glauder, krajni lijevi branič (u obrani tri) na rubu snaga i drugog žutog kartona pa mu je u njedra gurnuo još jednog brzonogog igrača. Reakcija je uslijedila vrlo brzo. U 62. minuti Kvržić se oslobodio Glauderove pratnje u samom kutu, ubacio loptu na prvu vratnicu gdje je Gavranović glavom pogodio stativu, a lopta se od Čondrića odbila u udarac iz kuta. Nakon kornera lopta je stigla do Marka Vešovića koji je snažno odapeo po lopti sa 17 metara, a Čondrić samo nemoćno podigao ruke nakon što se »bomba« zarila u njegovu mrežu.


Navijači »Rijeke« prizivali su treći pogodak i dočekali ga u prvoj minutu sudačke nadoknade vremena kada je Puljić na dodavanje Bradarića izašao ispred vratara Čondrića, zaobišao ga i postigao svoj treći riječki (prvi prvenstveni!) pogodak. Prethodno su dojam u rezultatskom smislu mogli popraviti gosti, ali je Budimir u 85. minuti nakon udarca iz kuta loptu s pet metara nogom poslao visoko preko gola.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



 


90′ + 2 – GOOOL! Uspio je zabiti i Puljić. Asistirao mu je Bradarić.


90′ – Fazli je bio najviši u skoku, ali glavom puca malo pored gola Sluge.


86′ – Lijep pokušaj Mišića s 15-ak metara, ali ni on ne šalje loptu u okvir gola.


85′ – Budimir je propustio veliku priliku, sa samo tri – četiri metra poslao je loptu preko grede.


78′ – Izlazi još jedan strijelac, Acosty, a u igri je Bradarić.


76′ – Vešović izlazi iz igre, ulazi Mavrias. Tribine skandiraju “Vešo, Vešo”, djeluje kao oproštaj.


72′ – Gavranović je ubacio za Puljića koji pogađa blok, a potom odbijenu loptu zahvaća Maleš, no njegov udarac brani Čondrić.


69′ – Novi prodor Vešovića zaustavlja Borevković.


63′ – GOOOL! 2:0 – Mišić je iz kornera dao loptu po zemlji za Vešovića koji sa 16 metara iznenađuje Čondrića.


63′ – Gavranović je tukao glavom, ali samo do – vratnice.


60′ – Nakon duljeg vremena jedan prodor Rijeke preko Gavranovića, no Borevković je brži.


49′ – Prva prijetnja Rijeke u drugom poluvremenu. Puljić puca malo pored gola.


46′ – Počeo je drugi dio. Prvi pokušaj Pavića, potom i Glaudera.


45′ – Velika šansa za Rudeš. Svraka je dao petom za Muića, koji snažno pogađa gredu.


42′ – Gavranović daje povratno za Mišića čiji udarac sa 16 metara ide preko gola.


32′ – Brzi izlazak Rijeke, Maleš je sjajno promijenio stranu i pronašao Kvržića koji puca s ruba kaznenog prostora, ali Čondrić atraktivno odbija u korner.


28′ – Acosty je danas definitivno jedan od raspoloženijih na terenu. Opet je pokušao prodor po desnoj strani, no Glauder ga zaustavlja.


22′ – Acosty je ubacio, Gavranović se bacio glavom na nisku loptu, ali niti on nije precizan. 


18′  – Kamenar puca iz daljine, ali nedostaje mu preciznosti.


8′ – Atraktivan pokušaj Gavranovića škaricama, ali Čondrić brani.


6′ – GOOOL! 1:0 – Gavranović je na centru dao dobru loptu za Acostyja koji ju je povukao sam, riješio se pratnje i lagano plasirao u donji desni kut vratara Čondrića.


5′ – Prvi dolazak Rudeša prema Slugi, ali prodor Fazlija uspijeva zaustaviti Župarić.


1′ – Počeo je susret.


0′ – Objavljeni su početni sastavi. Kod Rijeke je mjesto u prvih jedanaest dobio Acosty, a tu je i Puljić. Neki od igrača možda se danas opraštaju od dresa “Rijeke” – prije svega su to Marko Vešović i Mate Maleš.


Na klupi svoju priliku danas čekaju još Prskalo, Heber, Bradarić, Mavrias, Ristovski, Šantek i Čeliković.