Neka nova Rijeka

OSTALI JOŠ SAMO RIJETKI “Rijeka” je šampionsku generaciju prodala za gotovo 20 milijuna eura

Ivan Volarić

Sve je počelo prošle zime odlaskom Mateja Mitrovića u »Bešiktaš«, a moglo bi se zaključiti ove zime odlaskom Mate Maleša u Kinu



Vratar Andrej Prskalo, braniči Dario Župarić i Leonard Žuta, veznjak Filip Bradarić i napadač Alexander Gorgon, petorica su preostalih članova šampionske »Rijeke« (računajući igrače koji su sakupili malo veću minutažu), koji će, po svemu sudeći, ostati na Rujevici barem do ljeta.


Svi ostali su napustili klub u tri posljednja prijelazna roka. Sve je počelo prošle zime odlaskom Mateja Mitrovića u »Bešiktaš«, a moglo bi se zaključiti ove zime odlaskom Mate Maleša u Kinu.


Kada se zbroje iznosi koji su se vezivali uz te igrače, dolazi se do cifre od gotovo 20 milijuna eura.




Treba, naravno, uzeti u obzir da »Dinamo« za Marija Gavranovića nije platio odštetu, ali je »Rijeka« zauzvrat dobila veznjaka Domagoja Pavičića na kojem je već ove zime mogla zaraditi dva milijuna eura.


Matej Mitrović 4,2 


Reprezentativni branič otišao je u »Bešiktaš« prošle zime, »Rijeka« je zaradila nešto više od četiri milijuna eura i, ispostavilo se, uspješno nadomjestila dovođenjem Darija Župarića.



Roman Bezjak 0



Vratio se na Rujevicu u zimskom prijelaznom roku (prodan je Darmstadtu za tri milijuna eura u ljeto 2016.) na šestomjesečnu posudbu i pomogao momčadi u utrci za duplom krunom. Vratio se u »Darmstadt« po isteku posudbe.


Franko Andrijašević 4,2



Neposredno po isteku šampionske sezone prodan je u redove belgijskog »Genta«. Transfer je iznosio nešto više od četiri milijuna eura, a »Rijeci« je pripala polovica od tog transfera.


Stefan Ristovski 3,5



Otišao je tijekom kolovoza na posudbu u redove »Sportinga«, međutim, s prvim nastupima aktivirala se klauzula o otkupu i »Rijeka« je u konačnici zaradila više od tri milijuna eura.


Mario Gavranović 2



Otišao je ove zime u »Dinamo«, u klupsku kasu se nije slila odšteta jer je zauzvrat na Rujevicu stigao Domagoj Pavičić. »Rijeka« je na tom poslu mogla uprihoditi značajan novac već ove zime da je prihvatila ponudu za Pavičića.


Marko Vešović 0,5



Jedini posao s kojim na Rujevici mogu s pravom biti nezadovoljni. Pola milijuna eura odštete za Vešovića, koliko je platila »Legia«, objektivno je premalo neovisno o mogućnosti zarade od bonusa i idućih transfera.


Josip Mišić 3



Pridružio se Ristovskom ove zime, transfer težak tri milijuna eura još težim čini mogućnost zarade u budućnosti. »Rijeci« pripada 20 posto od idućeg transfera, a fiksna odštetna klauzula u Mišićevom iznosi čak 60 milijuna eura.


Josip Elez 3



Otišao je u »Hannover« na šestomjesečnu posudbu koja uključuje obvezni otkup ugovora idućega ljeta. »Rijeka« će u konačnici uprihoditi tri milijuna eura.


Mate Maleš 0,45



Još nije završen njegov transfer u Kinu, ali je blizu realizacije. Kinezi su navodno ponudili »Rijeci« 450 tisuća eura na ime odštete što nije loše u svjetlu činjenice da je riječ o igraču koji se bliži tridesetoj.