RI MERCATO

NOVI MANDŽUKIĆ Mladi napadač koji je zabijao Borussiji i Werderu stiže na Rujevicu

Ivan Volarić

Bivši mladi hrvatski reprezentativac posljednjih šest mjeseci proveo je u »Ingolstadtu« kao posuđeni igrač »Hoffenheima«



RIJEKA Ako ne dođe do nekog velikog preokreta Mario Gavranović sutra će početi pripreme s nogometašima »Dinama«. Izvjestan epilog priče s kraja kolovoza koji ne bi smio iznenaditi nikoga tko je posljednjih mjeseci pratio situaciju u Maksimiru i na Rujevici. 


Nije tajna da se na Rujevici već duže vremena spremaju za život bez svojeg prvog napadača, pokušavaju pronaći adekvatnu zamjenu.


Čelništvo »Rijeke« je stoga vrlo blizu realizacije angažmana Antonija Mirka Čolaka, 23-godišnjeg centarfora hrvatskih korijena, ali rođenog u Njemačkoj (Ludwigsburg).




Bivši mladi hrvatski reprezentativac posljednjih šest mjeseci proveo je u »Ingolstadtu« kao posuđeni igrač »Hoffenheima«.


Čolak od ljeta nije previše igrao, sakupio je tek devet nastupa uz jedan postignuti gol. I taj jedan gol postigao je za drugu momčad »Ingolstadta«. Upravo zahvaljujući činjenici da je Čolak u planovima Stefana Leitla, trenera »Ingolstadta«, ne uživa neki osobiti status otvorila se ove zime realna mogućnost njegova dolaska na Rujevici.


Zanimljivo, napadač pod ugovorom s »Hoffenheimom« (do ljeta 2019.) imao je i prošloga ljeta na stolu »Rijekinu« ponudu, ali se odlučio na ostanak u Njemačkoj, odnosno posudbu u »Ingolstadt« i očito pogriješio. To ne znači da nije zaslužio novu priliku!


Šira hrvatska nogometna javnost Čolaka je svojevremeno upoznala kao napadača »Darmstadta« (dijelio je klupu za pričuve s Romanom Bezjakom), koji je postigao dva pogotka »Werderu«, jedan »Borussiji Dortmund«. Ukupno je odigrao 28 utakmica u Bundesligi (za Nurnberg i Darmstadt), te postigao četiri pogotka uz dvije asistencije, jedan nastup više ima u drugom bundesligaškom razredu (pet golova; za Nürnberg, Kaiserslautern i Darmstadt), a odigrao je i 30 utakmica u poljskoj Ekstraklasi (Legija Gdanjsk, 10 golova). Prošao je kroz omladinske škole »Freiburga«, »Stuttgart Kickersa«, »Hoffenheima« i »Karlsruhera«, te kroz mlađe HNS-ove selekcije (igrao je od U-18 do U-20 reprezentacije Hrvatske), gdje je zabio sedam pogodaka u 21 utakmici, ali se nije uspio osjetnije nametnuti u konkurenciji vrlo darovite generacije Marka Livaje, Ante Rebića, Marka Pjace…



Puno zanimljivije od Čolakove statistike zvuče njegove igračke karakteristike. Mnogi njegovi treneri uspoređivali su ga s Marijom Mandžukićem, tvrde da je riječ o klasičnom centarforu, dosta pokretljivom s obzirom na svoju visinu (188 centimetara), kojemu su unatoč balkanskim korijenama od malena usađena germanske radne navike što je idealan spoj kada je riječ o prohtjevima trenera »Rijeke« Matjaža Keka.