Susjedski derbi

NEVERA S KVARNERA Bijeli pomeli Puljane i sedmicom u derbiju čestitali Igoru Bišćanu rođendan

Denis Frančišković

Domagoj Pavičić u slavljeničkom buketu nakon jednog od svoja dva pogotka na Aldo Drosini/Foto PIXSELL

Domagoj Pavičić u slavljeničkom buketu nakon jednog od svoja dva pogotka na Aldo Drosini/Foto PIXSELL

Rijeka je već do poluvremena trasirala pobjedu, a onda je krenula "nevera s Kvarnera"... Drugi pogoci Pavičića i Čolaka, vratnica Lončara nakon solo akcije (56'), rutinsko poentiranje Acostyja, Puljića i Capana. I to sve lakoćom. Ili je Istra bila do te mjere uzdrmana da jednostavno nije znala što ju je snašlo.



PULA Mudro, strpljivo i “hladnokrvno”. Golgeterski i nikad uvjerljivije! Na taj su način Riječani riješili najnoviji susjedski derbi na Drosini u svoju korist. Za važne bodove i novo samopouzdanje pred seriju ključnih utakmica u obrani drugog mjesta. I praktički “jednom nogom” gurnuli Puljane bliže provaliji, točnije kvalifikacijama za ostanak među prvoligašima. Glasne su i preambiciozne bile najave domaćina, rastrčana i u ključnim trenucima “kirurški precizna” Rijeka je lakše od očekivanog zadavala matne udarce momčadi koja je u posljednjim kolima davale naznake buđenja. Istra je ostala bez daha, nemoćna, na streljani… Bilo je to pravo izdanje Rijeke u kojoj je demonstrirala svoju kvalitetu. I to sve na 41. rođendan Igora Bišćana! Igrači su vjerovatno iznenadili i njega samoga, zagrebački stručnjak vjerovatno nije niti u snovima nije očekivao ovakvu čestitiku igrača.


Rijeka je već do poluvremena trasirala pobjedu, a onda je krenula “nevera s Kvarnera”… Drugi pogoci Pavičića i Čolaka, vratnica Lončara nakon solo akcije (56′), rutinsko poentiranje Acostyja, Puljića i Capana. I to sve lakoćom. Ili je Istra bila do te mjere uzdrmana da jednostavno nije znala što ju je snašlo.


Nakon domaće pobjede nad Interom (7:0) ovo je bila druga najveća ovosezonska pobjeda “bijelih”. Ali s posebnom težinom…




Već do poluvremana Riječani su stekli velik kapital na Drosini, ponaprije zahvaljući premoći u srcu igre, odnosno u veznoj liniji. Poduzetni Halilović, precizni Pavičić i smireni Lepinjica lakoćom su izlazi kao pobjednici u brojnim duelima. “Bijeli” su se nametnuli Puljanima koji su u prvom dijelu bili na “staklenim nogama”, bez pravog rješenja i ideje.


 Sve do 19. minute nije se dogodilo ništa vrijedno spomena, momčadi su si “opipavali puls”. U 5. minuti Pavić je dobro prošao lijevom stranom i prizemno ubacio, ali bez podrške suigrača. U 11. minuti Lepinjica je dobro proigrao Čolaka, domaćini su zastali misleći da je zaleđe, no sve je za njih prošlo bezopasno nakon što Rijekin napadač nije uspio dobro primiriti loptu.


U 19. minuti napokon je viđeno malo uzbuđenja, po jedna prilika s obje strane. Prvo je na dobar ubačaj Murića iz slobodnog udarca malo zakasnio Župarić, a već u idućen napadu Fuentes tukao s 20 metara pri čemu je Sluga sigurno ukrotio loptu.


I onda je u 29. minuti Pavičić prezentirao svoju kvalitetu, ušujao se na 17 metara i odmjerenim udarcem neobranjivo pogodio sami kut Čondrića – 0:1. Četiri minute kasnije domaći su imali najbolju šansu, Župarić je ostao kratak na jednoj lopti, Fuentes zaobišao Slugu i tukao iskosa, Rijekin vratar kratko odbio loptu koja je pogodila vanjski dio mreže i završila u korneru.


Vodeći gol otpustio je “ručnu” u redovima “bijelih”, koji su još jedan matni potez “žutima” zadali u 35. minuti. Kvržić je ubacio s desne strane, a Čolak na vrhu peterca zakucao loptu u bliži kut – 0:2.



Stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 1.025. Sudac: Goran Gabrilo (Split) – 7,5. Strijelci: 0:1 Pavičić (29′), 0:2 Čolak (35′), 0:3 Pavičić (49′), 0:4 Čolak (63′), 0:5 Acosty (66′), 0:6 Puljić (69′), 0:7 Capan (90′). Žuti karton: Franić (Istra). 


ISTRA 1961: Čondrić 5, Franić 5, Rodriguez 5, Rufati 5, Čuljak 5, Galilea 5, Ste. Lončar 5, Savio 5, Pavić 5,5 (od 55′ Grujević 5), Fuentes 5 (od 46′ Perić-Komšić 5), Laukžemis 5.


RIJEKA: Sluga 7, Kvržić 7,5, Župarić 7, Punčec 7, H. Smolčić 7, Lepinjica 7 (od 73′ Capan 7), Murić 6,5, (od 64′ Acosty 7), Halilović 7,5, Pavičić 8, Stj. Lončar 7,5, Čolak 8 (od 65′ Puljić 7).