NK Rijeka

Možda da Matjaž Kek za sljedeću sezonu spremi taktiku i igru s 10 igrača

Orlando Rivetti

Matjaž Kek / Foto: Vedran Karuza

Matjaž Kek / Foto: Vedran Karuza

Rijekin trener će sigurno u ljetnjem prijelaznom roku ostati bez Bradarića, možda i još nekoga, ali to je manje važno pred činjenicom da će morati raditi na posebnom programu (novo iskustvo), pripremati momčad za napad na postavljenu obranu s igračem manje



Matjaž Kek sa svojim suradnicima, prije svega trenerima Vjekom Miletićem i Dankom Matrljanom (ostali nisu manje važni…), stvorio je opet kompetitivnu momčad spremnu boriti se za sam vrh ljestvice. Kasno za obranu krune u hrvatskoj realnosti s obzirom na to da je klubu koji je uvjerljivo prvi (plus devet bodova), ime Dinamo.


U proljetni nastavak momčad Rijeke ušla je, osim toga, sa sedam utega (jesenskih poraza) oko noge, što je bila cijena stvaranja momčadi i igranja na dva razboja, od kvalifikacija Lige prvaka do skupine Europske lige. U vremenima kada je bilo teško tko će kada (bitno!) i gdje (manje važno za struku) otići naplatiti Rijekin, a poglavito svoj iskorak.


Igrač manje


Rijekin trener će sigurno u ljetnjem prijelaznom roku ostati bez Bradarića, možda i još nekoga, ali to je manje važno pred činjenicom da će morati raditi na posebnom programu (novo iskustvo), pripremati momčad za napad na postavljenu obranu s igračem manje. S desetoricom su, naime, Riječani igrali u jedinom prvenstvenom proljetnom porazu u Osijeku, jer je Župarić isključen već nakon šest minuta.




S igračem manje igrali su završne minute sudačke nadoknade jer je crveni karton zaradio Čolak zbog toga što je u prolazu na smrt prepao vratara Leticu, koji zbog toga još ima traume. Riječani su cijelu drugo poluvrijeme u Maksimiru igrali s igračem manje nakon isključenja Bradarića na pravdi Boga. Ni sudac Zebec ne zna zbog čega mu je pokazao drugi žuti karton i poslao pod tuš…


Riječani, dakle, ako žele u borbu za naslov iduće godine, a imaju momčad jer Dinamo nije niti u ovom trenutku ništa bolji, morat će se pripremati po specijalnom programu, s igračem manje. S druge strane, zanimljivo, u suparničkim sastavima pošteđeni su isključenja Ismajili (Hajduk), Stojanović (Dinamo)…


Osim dva isključenja u posljednja tri nastupa, Riječani su grubu igru platili dvama kaznenim udarcima, koje sjajni vratar Sluga nije mogao neutralizirati. Jer, bili su kirurški precizni. Kao i onaj u Osijeku u drugom proljetnom nastupu.


Rijeka je u osam prvenstvenih utakmica dugog dijela sezone stvorila novu momčad koja je u Koprivnici, bez neke posebno dojmljive igre, lako i rutinski stavila brnjicu Ivkovićevim gladnim vukovima. Nova snaga Rijeke u trećoj utakmici u osam dana. Svjesni svojih odlika individualaca u službi kolektiva. Ali i velikog broja novih igrača koji su se brzo prilagodili, prihvatili Kekova načela igru, postali bitne karike momčadi. Poput Čolaka, Puljića, Capana, Grahovca te razigranog Pavičića kao dirigenta i munje na krilima, Hebera i Acostyja.


Igra i golovi


Ako smo u prvom dijelu sezone zbrajali poraze (7) i čekali da riječko stablo procvjeta, sada navijači uživaju u pobjedama (6), uz jedan nesretni remi u Splitu, te poraz u čudnoj osječkoj utakmici. Uživaju u pobjedama, ali još više u igri, što je osobina koja krasi cijelu momčad.


U osam utakmica Riječani su postigli 24 gola (primili 7), a na listi proljetnih strijelaca vodi, zna se, Heber sa 7 pogodaka (15 sveukupno), ispred Čolaka (5), Puljića (4), Pavičića (3), Acostyja (2), dok su po jedan gol dali Črnic, Žuta i Kvržić. A tek se u momčad vratio Gorgon, koji je iz prvog dijela sezone donio 6 golova…


Veliki broj igrača dolazi u prigode i zabija kao potvrda raskošne igre Rijeke u kojem je užitak i trčati, igrati obranu da bi se stvorili preduvjeti za – uspjeh kolektiva.


Riječani su odradili tri gostovanja zaredom, dva prvenstvena susreta i polufinale Kupa, predstoji im još dva zaredom, Rudeš u petak u 18 sati u Kranjčevićevoj i Istra 1961 u utorak u Puli od 20 sati. Prva sljedeća utakmica je na Rujevici s Osijekom 21. travnja. A nakon toga još samo dvije obaveze do kraja sezone, s Interom i Hajdukom u posljednjem kolu.