Vrijeme promjena

Mišković užurbano radi na preustroju kluba: Počinje era nakon koje više ništa neće biti isto

Ivan Volarić

Damir Mišković, Foto: S. JEŽINA

Damir Mišković, Foto: S. JEŽINA

Damir Mišković, osim odvajanja kluba od Social sporta, užurbano radi na preustroju kluba na svim razinama. Matjaž Kek će po svemu sudeći i u novim Miškovićevim planovima uživati ključnu ulogu u sportskom segmentu. Brojni porazi samo će ubrzati neke procese koji bi se neminovno dogodili



RIJEKA – Porazom od »Lokomotive« u Kranjčevićevoj ulici završio je mini ciklus ključnih ogleda za ambicije prvoligaša s Rujevice između dvije prvenstvene stanke uzrokovane reprezentativnim akcijama. »Bijeli« su u presudnim utakmicama ove jeseni doživjeli – brodolom. Upisali su čak četiri uzastopna prvenstvena poraza (Istra 1961, Osijek, Dinamo i Lokomotiva) nakon kojih su sve priče o obrani naslova prvaka pale u vodu. Jedina pobjeda u ovom ciklusu ostvarena je u Beču nad »Austrijom«. Tim uspjehom Riječani su odškrinuli vrata prolaska skupine Europske lige, ali domaćim porazom od »Austrije« ta ista vrata grubo su im zalupljena pred nosom.


Teorija nudi rasplet po kojem igrači »Rijeke« još uvijek mogu proći skupine Europske lige, ali i sustići vodeći »Dinamo«, no praksa sugerira da su riječke sportske ambicije doživjele slom u svega nekoliko tjedana. I to ne treba kriti niti se zavaravati, stvarnost je u ovom slučaju – okrutna. Štoviše, moglo bi biti još gore ukoliko »bijeli« za sedam dana ne prođu u četvrtfinale Kupa. S obzirom na to kako sada izgleda momčad »Rijeke«, koja će pritom u Velikoj Gorici biti lišena usluga dvojice reprezentativaca, nitko realan ne može biti siguran da će se proći ambicioznog drugoligaša!


Navijački kredit


S obzirom na to da još uvijek može gore od lošega, možda rezultatska kriza još uvijek nije dotaknula dno. Jedino dobro u ovoj situaciji je što su navijači, barem oni najvatreniji, pokazali da su spremni stoički istrpjeti ove teške trenutke. Armada je u Kranjčevićevoj ulici otvoreno stala uz trenera i igrače, poslala jasnu poruku da će ih i nadalje bodriti neovisno o tome što ti isti igrači na travnjaku ne ostavljaju uvijek dojam da im je baš stalo do tih istih navijača.




Očito je da su u pitanju stare zasluge, šampionski kredit, iako svatko mora imati na umu da navijačko strpljenje ima rok trajanja. Kao što je šampionskoj momčadi »Rijeke« neočekivano brzo istekao rok trajanja iako je ljetos ostala bez samo trojice igrača. Šampionska supstanca je kroz niz poraza u potpunosti potrošena, uostalom kako drugačije objasniti evidentan manjak samopouzdanja i silnu nesigurnost koja se pojavljuje kod igrača koji su nosili prošlosezonsku »Rijeku« u susretima s momčadima prosječne kvalitete kao što je »Lokomotiva«?


Ključne figure


Damir Mišković i Matjaž Kek ključne su figure »Rijekinog« uspona i trofejnih dana, samim time i ključne osobe u najvećoj rezultatskoj krizi u kojoj se našao klub u posljednjih pet godina. Iako je trener »bijelih« posljednjih (tje)dana zvučao kao da želi da ga Mišković smijeni, nakon poraza od »Lokomotive« u Kranjčevićevoj ulici naslutio je neke nove trenutke u funkcioniranju kluba koji u ovom trenutku nadilaze dnevnu problematiku. Kek je nedvosmisleno poručio da će ostati u »…klubu čak i ukoliko ode…«.


Mišković s druge strane nije reagirao nakon još jednog poraza, mudro je izabrao medijsku šutnju svjestan da bi svaka njegova rečenica u ovim osjetljivim trenucima mogla izazvati više problema nego koristi, tim više što očito ne želi posegnuti za uobičajenom šok-terapijom u ovakvim trenucima – smjenom trenera. Mišković sigurno neće smijeniti Keka kao što Kek sigurno neće podnijeti ostavku Miškoviću jer po svemu sudeći ulaze zajednički u jedan novi projekt vrlo bitan za budućnost kluba. Brojni porazi samo će ubrzati neke procese koji bi se neminovno dogodili.


Autonomija


Predsjednik »Rijeke« Damir Mišković nedavno je najavio da kreće u vrlo osjetljivu operaciju odvajanja kluba od fondacije Social sport. Mišković bi (sam ili uz pomoć nekog partnera), ukoliko se taj proces u idućih nekoliko tjedana odigra po zamišljenim smjernicama, i formalno trebao postati većinski vlasnik kluba. Time bi povratio autonomiju odlučivanja, koju u posljednje vrijeme ne uživa budući da svaki strateški potez mora uskladiti s razmišljanjima odgovornih u Social sportu. Budući da »Rijeka« već duže vremena živi isključivo od svojega rada, u tom smislu neće se ništa ključno mijenjati, ali će se puno toga promijeniti u način funkcioniranja kluba što je osnovni preduvjet povratka »Rijeke« na šampionske staze.


Mišković užurbano radi na preustroju kluba na svim razinama u skladu s novom klupskom strategijom što će vjerojatno ove zime biti prezentirana navijačima na javnoj tribini. Jasno je da će vrijeme promjena neminovno značiti i brojne rohade u svlačionici koja vapi za novom energijom i novim igračima, a tu se onda dolazi do Matjaža Keka koji će po svemu sudeći i u novim Miškovićevim planovima uživati ključnu ulogu (sportski direktor, savjetnik Uprave za sportska pitanja, menadžer-trener engleskog tipa…) u sportskom segmentu. U svakoj slučaju, potpuno jasno je da je na Rujevici počela postšampionska era koja se ne doima tako besperspektivnom kao što to možda sugeriraju posljednje igre prve momčadi »Rijeke«.