NK Rijeka

Minus 17 bodova: Najgora jesen na kraju najbolje godine

Ivan Volarić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Godina na izmaku ostat će zlatnim slovima upisana u klupsku povijesnicu. No, na kraju najbolje godine u povijesti u statističkom smislu stigla je najgora jesen u Prvoj HNL otkada je na čelu kluba ambiciozni predsjednik Damir Mišković. »Bijeli« su u 20 utakmica osvojili tek 35 bodova



RIJEKA Iza nogometaša »Rijeke« je nedvojbeno najbolja godina u povijesti kluba. Osvojena je prvi put dvostruka kruna, prvenstvo i Kup Hrvatske, i to na impresivan način. Osim toga, »Rijeka« je godinu otvorila i prestižnim međunarodnim trofejom – »Atlantic Cupom«, a zaključila plasmanom u skupnu fazu Europske lige nakon što je zamalo izmakao još veći europski cilj – Liga prvaka.


Godina na izmaku ostat će zlatnim slovima upisana u klupsku povijesnicu. Predsjednik Damir Mišković okrunio je tim uspjesima svojih prvih pet godina na čelu kluba.


No, zanimljivo je da je na kraju najbolje godine u povijesti u statističkom smislu stigla najgora jesen u Prvoj HNL otkada je na čelu kluba ambiciozni predsjednik. »Bijeli« su u 20 prvenstvenih utakmica osvojili tek 35 bodova, zaključili su polusezonu na četvrtom mjestu, iza »Dinama«, »Hajduka« i »Osijeka«. Lider iz Maksimira odjurio je na velikih, nedostižnih 15 bodova prednosti. »Modri« praktički mogu već početi slaviti povratak naslova prvaka u svoje vitrine.




»Rijeka« je prošle godine u ovo vrijeme bila uvjerljivo prva, sa čak šest bodova prednosti nad drugoplasiranim »Dinamom«. Kekova šampionska momčad zaključila je jesen sa čak 16 pobjeda i svega četiri remija u 20 odigranih prvenstvenih utakmica.


Nije izgubila niti jednu utakmicu, za razliku od ove jeseni, u kojoj je upisano čak sedam poraza. »Bijeli« su osvojili čak 17 bodova manje nego u prvom dijelu prošle sezone!


Zanimljivo je da su Riječani postigli gotovo indentičan broj pogodaka (38 ove, jedan gol manje prošle sezone), ali primili su čak deset golova više (18/8).


U toj rubrici dakle treba tražiti razloge (preko)brojnih posrtaja.


Pogleda li se jesenski učinak svih »Rijekinih« momčadi otkada je na čelu kluba Damir Mišković, onda je krivulja rasta bila više nego očita zaključno s prošlom godinom.


Mišković je krenuo u lov na »Dinamo« i naslov prvaka s četvrte pozicije u zimi 2012. godine i »minus devet bodova«, a onda u rezultatskom smislu započeo uspon čija gornja granica je bila prošle zime (plus šest u odnosu na modre).


Prvi put otkada je Mišković na čelu kluba krivulja je ove jeseni krenula prema dolje, štoviše, statistički gledano ovo je njegova najgora polusezona po prvenstvenom učinku. »Rijeka« je u prvoj godini njegove vladavine (2012.) otišla na zimski raspust s četvrte pozicije. Tada je uz jednu utakmicu manje osvojeno tri boda manje nego ove jeseni, ali je ipak zaostatak za liderom (također Dinamom) bio puno manji nego u prosincu ove godine. Iznosio je devet bodova.


Jasno, treba uzeti u obzir da je »Rijekina« momčad te jeseni bila lišena obveza u Europi i da je ispala u ranoj fazi Kupa Hrvatske, odnosno da je ova momčad ipak prokrčila put do polufinala Kupa i da je igrala skupine Europske lige, ali isto tako ne treba smetnuti da je u onu momčad uloženo puno manje novaca nego u aktualnu pa su sukladno tome i (rezultatska) očekivanja bila puno manja.